Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Σε τροχιά συναντίληψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Σε τροχιά συναντίληψης

Σε δυο περιπτώσεις σήμερα οι ηγέτες των κομμάτων της κεντροδεξιάς -αν μπορούμε ακόμα να τοποθετούμε το ΠΑΣΟΚ στο κέντρο και τη ΝΔ στα δεξιά του πολιτικού φάσματος- τόνισαν ότι βρίσκονται σε τροχιά συναντίληψης και πολιτικής όσμωσης που υπερβαίνει τα όρια της τακτικής πολιτικής συμμαχίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Καθημερινή τόνισε χαρακτηριστικά για τη σχέση του με τον Α. Σαμαρά: "Η προσωπική μας σχέση είναι σχέση συναντίληψης και προσωπικής εμπιστοσύνης, γιατί σηκώνουμε ένα τεράστιο βάρος". Και αμέσως μετά, προκειμένου να δείξει το βάθος της συναντίληψης αυτής είπε:

Οχι, δεν επαρκεί η συνεργασία σε επίπεδο αρχηγών των δύο κομμάτων (...) Η προγραμματική συμφωνία θα είναι (...) ένας «οδικός χάρτης». Η προγραμματική συμφωνία είναι όμως και ένας μηχανισμός συναντίληψης και συμφωνίας γύρω από κάθε θέμα που εμφανίζεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν δίστασε να τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ στη σφαίρα της ιδεολογικής επιρροής της ΝΔ:

"Συσπειρώνουμε τα μέλη μας, αλλά και δυνάμεις που δεν ήταν μαζί μας. Αυτή τη στιγμή όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Μεγάλη μας παράταξη, όχι μόνο άντεξε σε μια περίοδο που κατέρρεαν τα πάντα, αλλά ήδη συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις" είπε ο κος Σαμαράς στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ και συνέχισε:

Κάποιοι αναρωτιούνται: Μπορεί, όμως η Παράταξη, μπορεί η Νέα Δημοκρατία, να δώσει τη μάχη των ιδεών της, όταν συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ; Η απάντηση είναι απλή: Πρώτα απ' όλα τόσο καιρό τι κάνουμε; Δεν δίνουμε τη μάχη των ιδεών; Φυσικά –το ξαναλέω- με το ΠΑΣΟΚ μας χωρίζουν πολλά, πάρα πολλά, που αφορούν κυρίως το παρελθόν. Αλλά τώρα μας ενώνει μια κοινή δέσμευση, που είναι το μεγάλο ζητούμενο, να βγάλουμε την Πατρίδα μας από την κρίση (...) Επειδή σήμερα η Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ έμειναν οι μόνες δύο δυνάμεις που στηρίζουν την έξοδο της χώρας από την κρίση, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, αυτό σημαίνει, τάχα, ότι κάποιος από σας ή εγώ ή το Κόμμα, η Παράταξη κατέθεσε την Ιδεολογία μας, την ιστορία μας, τα πιστεύω μας;

Απάντηση στον Α. Σαμαρά και τη μάχη του για την ιδεολογική ηγεμονία, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης: «Ο πόλεμος των ιδεών που κήρυξε ο κ. Σαμαράς είναι μια διαρκής προσπάθεια για την συγκρότηση της νέας ακροδεξιάς» είπε χαρακτηριστικά και σε ότι αφορά την κεντρική τομή του πολιτικού μας συστήματος - αυτή που θέτει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά επιρροής γύρω από την ΝΔ, αυτή προσδιορίζεται από το δίλημμα «μνημόνιο ή δημοκρατία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL