Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Πρωτοβουλία των Δελφών: Εναλλακτικές στη λιτότητα, γεωπολιτικές προτεραιότητες και ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτοβουλία των Δελφών: Εναλλακτικές στη λιτότητα, γεωπολιτικές προτεραιότητες και ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας

Γερ. Αρσένης: "Το πρόγραμμα απέτυχε παταγωδώς"...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις της κρίσης χρέους, η  ανάγκη σεβασμού της δημοκρατικής νομιμότητας και η κατάσταση στην Ουκρανία μονοπώλησαν το Συνέδριο της  Πρωτοβουλίας των Δελφών  που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην περιοχή. Τη Δευτέρα, μεγάλος αριθμός συνέδρων -ακαδημαϊκών, οικονομολόγων, αναλυτών και πολιτικών- βρέθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τη συνέντευξη Τύπου.

Στόχος της πρωτοβουλίας,  όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος που είχε ρόλο συντονιστή, είναι να αναδειχθεί ότι πίσω από τη μετατροπή της Ελλάδας σε «αποικία χρέους» κρύβονται οι σκοπιμότητες αποδόμησης του μεταπολεμικού κοινωνικού και πολιτικού μοντέλου. To παρών έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Τζέημς Γκάλμπρεϊθ: "Η Ελλάδα δεν μπλοφάρει"

Τζέημς Γκάλμπρεϊθ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, μιλώντας για τη διαπραγμάτευση στη διάρκεια του συνεδρίου, επεσήμανε πως «όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία θα έχουμε τελεσίγραφα. Είναι σαφές ότι η άλλη πλευρά δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πως η Ελλάδα δεν μπλοφάρει."

"Δέσμια ομάδας συμφερόντων η ελληνική οικονομία"

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός και επικεφαλής του ΙΝΕΡΠΟΣΤ Γεράσιμος Αρσένης σημείωσε ότι η κρίση είναι πρωτίστως ευρωπαϊκή. «Το πρόγραμμα απέτυχε παντελώς. Αν εκείνοι δέχονταν εναλλακτικά μέτρα λύσης αυτά θα ήταν η αρχή του τέλους του Μάαστριχτ" είπε.

Ο  καθηγητής Μάικλ Χάντσον του πανεπιστημίου του Μιζούρι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου υποστήριξε πως μερίδα των δανειστών επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να "υιοθετήσει το συντηρητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και να παραχωρήσει όλες τις κόκκινες γραμμές του". "Στην πραγματικότητα, να είναι σαν να μην εξελέγη ποτέ" είπε.

Σαμίρ Αμίν: "Οι Ευρωπαίοι θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα"

Ο έγκριτος οικονομολόγος και διανοούμενος Σαμίρ Αμίν, τοποθετήθηκε στη συνέντευξη Τύπου υποστηρίζοντας πως "οι Ευρωπαίοι θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα επειδή ψήφισε λάθος. Επειδή ψήφισε ένα κόμμα που με συνεπές πρόγραμμα θέλει να βγάλει τη χώρα από το καθεστώς του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό απαγορεύεται. Επειδή οι Έλληνες ψήφισαν έτσι, πέρασαν στην παρανομία".

Συνέχισε λέγοντας πως "αυτή είναι η λογική όλου του ευρωπαϊκού συστήματος. Θαυμάζω το θάρρος και την παρουσία του ελληνικού λαού, αλλά και το θάρρος του ΣΥΡΙΖΑ, που πρότεινε στον ελληνικό λαό ένα συνεπές πρόγραμμα χωρίς λιτότητα¨".

Υποστήριξε πως το "πρότζεκτ βασίστηκε σε μια αντίφαση: θέλουμε αλλαγή πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα δεν σκεφτόμαστε να βγούμε από την Ευρωζώνη ή την Ευρώπη" .

Η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Λυσσαρίδη, από το ρωσικό Ινστιτούτο για την Παγκοσμιοποίηση και τα Κοινωνικά Κινήματα, από το ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), από το "Forum Mondial des Alternatives" και από το "agora-dialogue.com".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL