Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Παρουσίαση του προκαταρκτικού πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους / Το χρέος είναι παράνομο, απεχθές, επονείδιστο, μη βιώσιμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρουσίαση του προκαταρκτικού πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους / Το χρέος είναι παράνομο, απεχθές, επονείδιστο, μη βιώσιμο

Η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου και ο επιστημονικός συντελεστής της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους Ερ. Τουσέν στην παρουσίαση του προκαταρκτικού πορίσματος της Επιτροπής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Το χρέος που επισείεται εναντίον της χώρας είναι παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές, επονείδιστο, μη βιώσιμο» τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, κατά την παρουσίαση του προκαταρκτικού πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι από το προκαταρκτικό πόρισμα προκύπτουν «σοβαρά επιχειρήματα απονομιμοποίησης του χρέους και αναστολής της πληρωμής του».

Η πρόεδρος της Βουλής διάβασε το προοίμιο της πορίσματος, στο οποίο σημειώνεται ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει θύμα μιας προσχεδιασμένης επίθεσης, η οποία οργανώθηκε από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» επισημαίνοντας ότι «αυτό το βίαιο, παράνομο και ανήθικο εγχείρημά τους έχει μοναδικό σκοπό να περάσουν τα ιδιωτικά χρέη στο Δημόσιο». Κύριο επιχείρημα για το παράνομο και επαχθές του χρέους αποτελεί η παράβαση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε πυρά εναντίον των εκπροσώπων των θεσμών, καθώς «επισπεύδουν την αποπληρωμή δανείων εισηγούμενοι την παράβαση των καταστατικών τους» ονοματίζοντας τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, και παρατηρώντας ότι «τίθεται θέμα και για πρόσωπα». Αναφορές έκανε και στον Ζ.-Κλ. Τρισέ, πρώην διοικητή της ΕΚΤ, και στα όσα του καταμαρτυρήθηκαν στις δημόσιες ακροάσεις της Επιτροπής για τη στάση του την περίοδο πριν από την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο.

Έντονες επικρίσεις διατύπωσε η πρόεδρος της Βουλής και για τη στάση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία που ζήτησε η Επιτροπή Αλήθειας σχετικά με τις κινήσεις των λογαριασμών μεταξύ της ΤτΕ και της ΕΚΤ. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου προειδοποίησε ότι η Επιτροπή θα επανέλθει στα αιτήματά της προς την ΤτΕ και τόνισε ότι ο λογιστικός έλεγχος του χρέους αποτελεί υποχρέωση της χώρας σύμφωνα με κοινοτικές οδηγίες.

Ερ. Τουσέν: Παράνομα τα 243 δισ. ευρώ που η Ελλάδα χρωστάει στους «θεσμούς»

Ο επιστημονικός συντονιστής της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους . Τουσέν διευκρίνισε ότι το σύνολο των 215 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα προς τον EFSF, το ΔΝΤ και τις 14 χώρες - μέλη της Ευρωζώνης έχει συναφθεί με τις ίδιες προϋποθέσεις και είναι αδύνατον να προσδιοριστεί ότι ένα τμήμα του είναι νόμιμο κι ένα άλλο παράνομο. Με τις ίδιες προϋποθέσεις έχει συναφθεί και το δάνειο των 28 δισ. ευρώ που οφείλει η χώρα στην ΕΚΤ. Ο . Tουσέν υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά και να αποπληρωθούν στο 100% τα ομόλογα των μικροομολογιούχων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Ακόμα ο επιστημονικός συντονιστής της Επιτροπής Αλήθειας σημείωσε ότι έχει αποδειχθεί με μαθηματικό τρόπο ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν πρόβλημα δημόσιου χρέους, αλλά η κρίση του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα. Ο Eρ. Tουσέν αναφέρθηκε στη μυστική αλληλογραφία μεταξύ των μελών του ΔΝΤ από την οποία προκύπτει ότι το ΔΝΤ ήξερε από πριν τις επιπτώσεις των Μνημονίων στην ελληνική κοινωνία. Επίσης τόνισε ότι τις περισσότερες φορές τα εμβάσματα που μπήκαν στους λογαριασμούς της ΕΚΤ δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα.

Οι τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους

Ο Ρ. Βιβιέν τόνισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ισχυρότερα από το δίκαιο των δανειστών κι ότι η χώρα μας έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε μονομερή αναστολή της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, ενώ παρατήρησε ότι αυτή η παραβίαση των δικαιωμάτων ήταν άμεση και σε πλήρη συνείδηση των δανειστών. Παράλληλα, ο Ρ. Βιβιέν σημείωσε ότι ΔΝΤ, ΕΚΤ, αλλά και η Κομισιόν παραβίασαν τα καταστατικά και τις συνθήκες στις οποίες υπόκεινται ασκώντας πιέσεις στις ελληνικές κυβερνήσεις.

Η M.-Λ. Φατορέλι παρατήρησε ότι ο EFSF ιδρύθηκε ως ιδιωτική εταιρεία για να μην υπακούει στις διεθνείς συμβάσεις, ενώ υπογράμμισε τον πλήθος των παρανομιών που έγιναν από την τρόικα. Η Oζλ. Oναράν περιέγραψε τα μνημονιακά μέτρα, όπως η μείωση των μισθών ή ο περιορισμός των δαπανών, τα οποία ουσιαστικά συνέβαλαν στο να μην είναι σήμερα βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.

Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Σακοράφα, η οποία ευχήθηκε να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκό κίνημα για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους των κρατών. Ο Γ. Κασιμάτης σημείωσε ότι υπάρχει ζήτημα πλήρους ακυρότητας των δανειακών συμβάσεων σχολιάζοντας ότι η χρεοκοπία και παύση πληρωμών παράνομου χρέους είναι «δικαίωμα κι υποχρέωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL