Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Θα αναγνωρίσει η κυβέρνηση το κράτος της Παλαιστίνης;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Θα αναγνωρίσει η κυβέρνηση το κράτος της Παλαιστίνης;

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για το κατά πόσο προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης κι αν «ναι» με ποιον χρονικό ορίζοντα, απηύθυναν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα ζητούν να μάθουν ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει για την προώθηση λύσης στη Μέση Ανατολή στην κατεύθυνση της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους ως ένα ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος, στα σύνορα του 1967, με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα του ίδιου όσο και του Κράτους του Ισραήλ, όπως αναφέρουν και τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθεί η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης του παλαιστινιακού λαού και πιο συγκεκριμένα του Κράτους της Παλαιστίνης υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο:

Είναι αναγνωρισμένο κράτος από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στον οποίο συμμετέχει ως μόνιμος  παρατηρητής (όπως και η Αγία Έδρα-Βατικανό).
Είναι αναγνωρισμένο από 135 διεθνώς αναγνωρισμένα κράτη - μέλη του ΟΗΕ (επί συνόλου 193).
Είναι αναγνωρισμένο από 8 κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Κύπρος, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και πρόσφατα η Σουηδία).

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα:

Το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμά του, έχει εκφράσει την υποστήριξή του «στη λύση των δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών και με ένα ασφαλές Κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, εδαφικά συνεχές και βιώσιμο Κράτος της Παλαιστίνης, που θα συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια» [2014/2964(RSP) Ψήφισμα για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους].
Μια σειρά εθνικών κοινοβουλίων με ψηφίσματά τους, καλούν τις κυβερνήσεις τους να προχωρήσουν άμεσα στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης (Γαλλικό Κοινοβούλιο και Γερουσία, Ισπανικό Κοινοβούλιο, Πορτογαλικό Κοινοβούλιο, Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου Μ. Βρετανίας και Ιρλανδίας, Ιρλανδικό Κοινοβούλιο).
Το Ιταλικό Κοινοβούλιο σε πρόσφατο ψήφισμά του, καλεί την Ιταλική κυβέρνηση να προωθήσει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Τέλος επισημαίνουμε ότι η ραγδαία ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ τα τελευταία χρόνια σε πολλούς τομείς, ανάμεσα στους οποίους κι αυτοί της άμυνας και της ασφάλειας, έχουν υποβαθμίσει τις αντίστοιχα παραδοσιακά θερμές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Παλαιστίνη με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο σε ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γειτονική μας ευπαθή περιοχή όσο και των γενικότερων σχέσεών μας με τον αραβικό κόσμο.     
Θεωρώντας ότι ήρθε η ώρα που η χώρα μας θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης κι αν «ναι» με ποιον χρονικό ορίζοντα;

2. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει για την προώθηση λύσης στη Μέση Ανατολή στην κατεύθυνση της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους ως ένα ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος, στα σύνορα του 1967, με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα του ίδιου όσο και του Κράτους του Ισραήλ, όπως αναφέρουν και τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρθηκαν;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημαράς Γιώργος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βάκη Φωτεινή
Βίτσας Δημήτριος
Γιαννακίδης Στάθης
Διώτη Ηρώ
Εμμανουηλίδης Δημήτρης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
 Ζερδελής Γιάννης
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καββαδία Αννέτα
Καΐσας Γεώργιος
Καματερός Ηλίας
Καραγιάννης Γιάννης
Καραγιαννίδης Χρήστος
Κάτσης Μάριος
Κοζομπόλη - Αμανατίδη Παναγιώτα
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κυριακάκης Βασίλης
Κυρίτση Αγλαΐα
Κωνσταντινέας Πέτρος
Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος
Λάππας Σπυρίδων
Λέβα Βάσω
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μπαλλής Συμεών
Μπάρκας Κώστας
Παναγούλης Στάθης
Παπανάτσιου Κατερίνα
Σαμοΐλης Στέφανος
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σηφάκης Γιάννης
Σκούμας Θανάσης
Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)
Σμίας Χρήστος
Σταθάς Ιωάννης
Σωτηρίου Ελένη
Τσανάκα Αλεξάνδρα
Φίλης Νίκος
Ψυχογιός Γιώργος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL