Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Μια περιπλάνηση στο Παγκράτι της κατοχής και της αντίστασης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Μια περιπλάνηση στο Παγκράτι της κατοχής και της αντίστασης

Με έναν ιστορικό περίπατο αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την άνοιξη και να υποδεχτούμε το καλοκαίρι που φτάνει με γρήγορες ταχύτητες. Ως μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και κάτοικοι του Παγκρατίου, σας προσκαλούμε να γνωρίσουμε από κοινού την ιστορία της περιοχής μας. Την Κυριακή 17 Μαΐου 2015, από τις 11:30.

Η κατοχή και η αντίσταση στο Παγκράτι οριοθετούν τη χρονική περίοδο που θα διερευνήσουμε από κοινού, με τη συμβολή του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη. Θα εξερευνήσουμε κεντρικά σημεία με ιστορική σημασία και θα ενημερωθούμε για γεγονότα που διαδραματίστηκαν στους δρόμους της γειτονιάς μας. Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε όλοι μαζί για την ιστορία της περιοχής στο συνεργατικό καφενείο Γιουκαλί στην πλατεία Μεσολογγίου, πάνω στον πεζόδρομο.

……………………….

Ο Μάιος είναι ένας μήνας που συνδέεται άμεσα με τους εργατικούς αγώνες της Πρωτομαγιάς, αλλά και που φέρει το ιστορικό στίγμα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν θα μπορούσαμε, έτσι, παρά να εξετάσουμε το ζήτημα της κατοχικής αντίστασης γύρω από τη γειτονιά μας.

Η σύνδεση του αστικού χώρου με το παρελθόν που φέρει αποτελεί ένα πεδίο συμβολής στην κατανόηση του ιστορικού παρόντος. Για εμάς το Παγκράτι δεν είναι μόνο η γειτονιά στην οποία ζήσαμε και μεγαλώσαμε. Είναι η γειτονιά στην οποία οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας, ο κοινωνικός χώρος στον οποίο καλούμαστε να δώσουμε τις μάχες για την αξιοπρέπειά μας και την οργάνωση της καθημερινότητάς μας.

Αν, λοιπόν, σήμερα καλούμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση να ξανασκεφτούμε για τις ζωές μας και να χτίσουμε την ελπίδα γύρω από ένα διαφορετικό αντιπαράδειγμα, αν καλούμαστε να βαδίσουμε –αλλά και να χτίσουμε συλλογικά- τον άλλο δρόμο που είναι εφικτός, πρώτο βήμα είναι να γνωρίσουμε την ιστορία μας.

Και ξεκινάμε από τη γειτονιά μας, το Παγκράτι μας.

Πότε: Την Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ώρα έναρξης: 11.30 π.μ.

Ραντεβού: Άλσος Παγκρατίου, είσοδος από Σπύρου Μερκούρη (απέναντι από το σχολείο 7ο ΓΕΛ)

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

Αμέσως μετά, ξεδιψάμε και συζητάμε όλοι μαζί στο συνεργατικό καφενείο Γιουκαλί, στην πλατεία Μεσολογγίου.

Λίγα λόγια για τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έλαβε πτυχίο οικονομικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η διατριβή του εκδόθηκε το 2012 με τίτλο «Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα», Αθήνα, Αλεξάνδρεια. Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας», από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Έχει συνεπιμεληθεί το συλλογικό τόμο «Η ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του 1940. Η εποχή των ρήξεων», Θεσσαλονίκη, Επίκεντρο, 2012. Από το 2013 πραγματοποιεί τους πρώτους συλλογικούς περιπάτους στην Αθήνα με θέμα την περίοδο της Κατοχής και των Δεκεμβριανών.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6940100496 [Πάνος], 6973720297 [Μίνα]

Facebook: Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Παγκρατίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL