Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κοινοπραξίες για τα αγροτικά προϊόντα

ΕΝΤΥΠΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΥΓΗΣ

Πιστός στο «δόγμα» των άμεσων, πρακτικών λύσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναζήτησε απάντηση στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά και των αντίμετρων από τη δική της πλευρά, που έχουν τα γνωστά αποτελέσματα στην αγροτική παραγωγή - εξαγωγές. Το ίδιο έπραξε και ο Ρώσος πρόεδρος...

Πιστός στο «δόγμα» των άμεσων, πρακτικών λύσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναζήτησε απάντηση στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά και των αντίμετρων από τη δική της πλευρά, που έχουν τα γνωστά αποτελέσματα στην αγροτική παραγωγή - εξαγωγές. Το ίδιο έπραξε και ο Ρώσος πρόεδρος.

Αν δεν δοθεί κάποια ευρύτερη λύση και χωρίς να αμφισβητείται το ευρύτερο πλαίσιο Ε.Ε. - ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), οι πολυμήχανοι Έλληνες και Ρώσοι θα συγκροτήσουν κοινοπραξίες. Με τους Ρώσους να παραλαμβάνουν την πρώτη ύλη επί ελληνικού εδάφους.

Στις δηλώσεις του ο κ. Πούτιν αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπερψηφίσει τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Εθίγη και η Ελλάδα, αλλά δεν φταίμε εμείς. Το 90% των εξαγωγών της Ελλάδας στη Ρωσία είναι αγροτικά προϊόντα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις για μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στο πλαίσιο όμως των καλών διμερών σχέσεων -για «άνοιξη» και «επανεκκίνηση» έκανε χαρακτηριστικά λόγο ο πρωθυπουργός- οι δύο πλευρές αποφάσισαν να βρουν αμοιβαία επωφελή λύση. Οι αποφάσεις επίκεινται με στόχο να σωθεί τουλάχιστον η παραγωγή των ροδάκινων.

 

Οι Συμφωνίες του Μινσκ

Σε μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι η πολιτική κυρώσεων δεν φέρνει τη λύση στην ουκρανική κρίση πιο κοντά. Το αντίθετο, την απομακρύνει. Ενώ, απαντώντας στην κριτική που δέχονται Αθήνα και Μόσχα, οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι υποστηρίζουν την τήρηση των Συμφωνιών του Μινσκ. Με την κυβέρνησή μας να εκδηλώνει το ενδιαφέρον -και την αγωνία της για την τύχη των Ελλήνων που ζουν στις εμπόλεμες περιοχές.

Αξίζει να τονισθεί ότι οι δύο χώρες, με παραδοσιακά καλές σχέσεις σε βάθος χρόνου, αλληλοϋποστηρίζονται σε πολλά πεδία της εξωτερικής πολιτικής: για παράδειγμα, η ρωσική στάση στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν ιδιαιτέρως αποφασιστική. Και την ίδια στιγμή, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, με τον ΟΑΣΕ σε πρώτο ρόλο και τη Ρωσία σε σημαντική θέση.

 

Μήνυμα στους δανειστές

Οι ελληνορωσικές σχέσεις μοιάζουν εξαιρετικά στέρεες με άλλα λόγια, με τον Αλ. Τσίπρα να διευκρινίζει ότι δεν αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως λύση στην ελληνική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους: Ευρωπαϊκό πρόβλημα, ευρωπαϊκή λύση είναι το ελληνικό αξίωμα. Με την κυβέρνηση να διαμηνύει, συν τοις άλλοις, ότι αν δεν πρυτανεύσει η λογική και ο ρεαλισμός στους δανειστές μας, τότε τη μεγαλύτερη ζημία δεν θα την υποστεί η χώρα μας, όπως, ίσως, νομίζουν κάποιοι, αλλά η Ευρωζώνη και το κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Όπως όμως απέδειξε η διήμερη παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα, η κυβέρνηση δεν μένει εγκλωβισμένη. Αναζητά συμμάχους, εκμεταλλεύεται τον διεθνή ανταγωνισμό, έχει πραγματικά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Ν.ΠΑΠ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις