Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
ΑΝΕΤΕ ΓΚΡΟΤ, βουλευτής Die Linke / Ανέτε Γκροτ (βουλευτής Die Linke): Σόιμπλε φέρεται με υπεροψία και είναι θρασύς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΕΤΕ ΓΚΡΟΤ, βουλευτής Die Linke / Ανέτε Γκροτ (βουλευτής Die Linke): Σόιμπλε φέρεται με υπεροψία και είναι θρασύς

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΜΕΪΤΑΝΗ

Η Ανέτε Γκροτ, βουλευτής με το Die Linke στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Η Γκροτ χαρακτηρίζει τη στάση του Σόιμπλε υπεροπτική, πιστεύει πως θα δοθεί μια διέξοδος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος και μιλάει για την εμπειρία της από την επίσκεψη στο στρατόπεδο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

* Πώς κρίνεις τη στάση του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα;

Θεωρώ ότι φέρεται απερίγραπτα υπεροπτικά και είναι θρασύς. Όλοι ξέρουν ότι τα πακέτα διάσωσης με τις συνεπαγόμενες απαιτήσεις για "μεταρρυθμίσεις" συμπιέζουν την οικονομία, αυξάνουν την αθλιότητα για τους πολίτες και ρίχνουν τους μισθούς. Αυτός είναι και ένας από τους στόχους στη σημερινή Ευρώπη να μειωθούν οι μισθοί, ώστε το κεφάλαιο να πετύχει μεγαλύτερα κέρδη. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα αναδιανομής από τα κάτω προς τα πάνω.

* Πώς μπορεί να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της Ελλάδας; Θεωρείς ότι η ταπείνωση μιας ολόκληρης χώρας και της νέας κυβέρνησής της είναι αποδεκτός τρόπος αντιμετώπισης;

Φυσικά και δεν είναι αποδεκτή η ταπείνωση! Το κάνουν επειδή φοβούνται, γιατί οι επικείμενες εκλογές στην Ισπανία και την Πορτογαλία μπορεί να αναδείξουν νικητή την Αριστερά. Κι αυτό είναι αντίθετο στα συμφέροντα των ελίτ, γιατί τότε η καταστροφική νεοφιλελεύθερη πολιτική θα υποστεί σοβαρά πλήγματα. Όσο για τις διαπραγματεύσεις, θεωρώ ότι θα καταλήξουν σε συμβιβασμό. Την Τετάρτη εξάλλου η ΕΚΤ ανακοίνωσε την παράταση του ELA.

* Η νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα ή έχει επιπτώσεις και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης;

Παντού έχει επιπτώσεις. Στην Ισπανία κάθε μέρα χάνουν 200 οικογένειες τα σπίτια τους, στη Γερμανία οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί ώστε πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από τις πρόσθετες κρατικές παροχές. Με άλλα λόγια, στη Γερμανία οι φορολογούμενοι επιδοτούν ουσιαστικά τους επιχειρηματίες, οι οποίοι πληρώνουν τόσο χαμηλούς μισθούς γιατί ξέρουν ότι το συμπλήρωμα θα το πληρώσει το κράτος. Απίστευτο.

* Πώς αντιδρά η γερμανική κοινή γνώμη στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα; Ακούγονται καθόλου αλληλέγγυες φωνές;

Τα περισσότερα ΜΜΕ συντάσσονται με την αρνητική στάση του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα, αλλά πολλοί "κανονικοί" άνθρωποι στη Γερμανία καταλαβαίνουν σιγά σιγά ότι τα χρήματα που έχει διαθέσει η Ε.Ε. στην Ελλάδα πήγαν στις τράπεζες και όχι στον λαό. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί για το αποτέλεσμα των εκλογών, που ανέδειξε μια αριστερή κυβέρνηση.

Αλληλεγγύη εκφράζεται, ναι, μάλιστα με πολλούς τρόπους. Υπάρχει, λόγου χάρη, η έκκληση των συνδικάτων με τίτλο "Για μια επανίδρυση της Ευρώπης" (wp.europa-neu-begruenden.de). Η αλληλεγγύη εκφράζεται όμως και με πολύ πρακτικό τρόπο. Πολλές είναι οι δωρεές σε χρήματα και, κυρίως, σε είδη. Για παράδειγμα, μαζί με νέους και νέες συγκεντρώσαμε ρούχα, τα οποία τα έφερε στην Ελλάδα δωρεάν μια ελληνική εταιρεία μεταφορών με έδρα τη Γερμανία. Τα ρούχα αυτά προορίζονται για παιδικούς ξενώνες και θα διατεθούν μέσω της "Αλληλεγγύης για όλους", που θα τα μοιράσει σε Έλληνες και μετανάστες που έχουν ανάγκη.

Άλλοι μαζεύουν φάρμακα ή χρήματα. Οι Γερμανοί σοκάρονται όταν ακούν ότι το 40% περίπου του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει κοινωνική ασφάλιση. Τέτοιες πληροφορίες δεν μεταδίδονται και δεν γράφονται στα γερμανικά ΜΜΕ - τουλάχιστον στα περισσότερα.

* Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεσαι στην Ελλάδα. Παρατηρείς τώρα κάποια διαφορά στο κλίμα, στη διάθεση;

Βλέπω ότι έχει επιστρέψει η ελπίδα στους ανθρώπους, πολλοί λένε ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του μας έφεραν πίσω τη χαμένη αξιοπρέπεια. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Βλέπω επίσης ότι είναι περήφανοι για την κυβέρνησή τους, η οποία αντιτίθεται στον Σόιμπλε, τη Μέρκελ και την Ε.Ε. και δεν τους χαρίζεται.

* Τι άλλες εντυπώσεις έχεις να μοιραστείς μαζί μας από αυτή σου την επίσκεψη στην Ελλάδα;

Πολλές! Μίλησα με την υπουργό Μετανάστευσης, την Τασία Χριστοδουλοπούλου. Έχει σκοπό να απελευθερώσει το συντομότερο δυνατόν όλους τους πρόσφυγες από τα κέντρα κράτησης δίνοντας προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες όπως οι ανήλικοι, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι. Η κουλτούρα της "κράτησης" θα μετατραπεί σε κουλτούρα "υποδοχής" των μεταναστών. Άρα πρέπει να φτιαχτούν κέντρα υποδοχής, και μάλιστα με χρήματα από την Ε.Ε., γιατί η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών προς την Ευρώπη λόγω γεωγραφικής θέσης.

Αν ήταν η Γερμανία στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., οι μετανάστες θα έρχονταν σ' εμάς. Αυτό δεν το καταλαβαίνει ο κόσμος στη Γερμανία, γιατί δεν τονίζεται με αυτόν τον τρόπο από τα ΜΜΕ. Το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων θα έπρεπε να κατέχει σημαντικότερη θέση στη συζήτηση ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ε.Ε. Η Ελλάδα πρέπει να λάβει πολύ περισσότερα χρήματα από την Ε.Ε. για να μπορεί να στεγάζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες με τρόπο που να μην παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Την Τετάρτη η Ιταλία απηύθυνε έκκληση προς την Ε.Ε. γιατί τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες πρόσφυγες έφτασαν στη Λαμπεντούζα και η Ιταλία χρειάζεται έξτρα χρήματα για να τους στεγάσει και να τους σιτίσει. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συμμετέχει στην έκκληση αυτή, όπως και η Ισπανία, όπου φτάνουν επίσης πολλοί πρόσφυγες. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, άρα η Ε.Ε. πρέπει να το αντιμετωπίσει αλληλέγγυα προς τις χώρες υποδοχής. Γιατί οι πρόσφυγες δεν θα σταματήσουν να έρχονται. Στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή η Δύση έχει στηρίξει πολέμους σε πολλά κράτη και τα έχει καταστρέψει -αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στη Λιβύη. Όταν λοιπόν οι άνθρωποι σε αυτά τα μέρη δεν έχουν καμία προοπτική, δεν έχουν καν τα μέσα για να επιζήσουν, παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης - το ίδιο θα κάναμε κι εμείς.

Πήγα στην Αμυγδαλέζα, όπου κρατούνται πάνω από 1.000 άνθρωποι. "Νόμιζα ότι ήμασταν στην Ευρώπη, όπου ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά είμαστε στη φυλακή χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα. Δεν είμαστε εγκληματίες, θέλαμε απλώς να ξεφύγουμε από τον πόλεμο. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ πώς μας φέρθηκαν εδώ. Θέλουμε να πάμε στο σχολείο, να ζήσουμε επιτέλους ελεύθεροι" είπε ένας 15χρονος Σύρος.

Σε αυτές τις ανυπόφορες συνθήκες θέλει να βάλει ένα τέλος η νέα ελληνική κυβέρνηση. Το θεωρώ πολύ σημαντικό και θα κάνω ό,τι μπορώ για να την υποστηρίξω σε αυτό της το έργο! Μακάρι να είχε την ίδια άποψη και η Ε.Ε. και να συμπεριφερόταν ανάλογα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL