Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα

Στη ρητορική της κινδυνολογίας εμμένει η Ν.Δ., που σχολιάζοντας τις χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες, εκφράζει “βαθύ προβληματισμό” για το “εάν θα υπάρξει επιτυχής διαπραγμάτευση μετά τα όσα ακούστηκαν.

Στη ρητορική της κινδυνολογίας εμμένει η Ν.Δ., που σχολιάζοντας τις χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες, εκφράζει "βαθύ προβληματισμό" για το "εάν θα υπάρξει επιτυχής διαπραγμάτευση μετά τα όσα ακούστηκαν. Με άτυπη "καθοδήγηση" από τον Μ. Σουλτς, κοινή "γραμμή" κριτικής ασκούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, υποστηρίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση αναμένεται να "κυβερνήσει ως αντιπολίτευση".

Για δικαίωση των προσδοκιών του ελληνικού λαού κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τονίζοντας την άρνηση της κυβέρνησης "να κάνει τις γνωστές κωλοτούμπες και δηλώσεις μετανοίας στον ξένο παράγοντα που είδαμε τα τελευταία πέντε χρόνια".

Ν.Δ.: Τα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν δικό μας επίτευγμα

Η ΝΔ "στηρίζει την εθνική προσπάθεια για επωφελή συμφωνία", τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση, για να σημειώσει ωστόσο ότι "για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι προϋπόθεση της εθνικής κυριαρχίας και ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, ξεχνώντας όμως ότι αυτό ήταν επίτευγμα της προηγούμενης κυβέρνησης που ο ίδιος πολέμησε συστηματικά".

Η Ν.Δ. εκφράζει "όμως τον βαθύ προβληματισμό της, για το εάν θα υπάρξει επιτυχής διαπραγμάτευση μετά τα όσα ακούστηκαν απόψε.

ΠΑΣΟΚ: Γενικόλογες κοινοτοπίες χωρίς ψαχνό

"Ο κ. Τσίπρας μίλησε με την άνεση της αντιπολίτευσης και όχι με την υπευθυνότητα της κυβέρνησης", υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ σε σχόλιό του για τις χθεσινές εξαγγελίες και προσθέτει:

"Πίσω από την στομφώδη αλαζονεία της αντίληψης πως η δημοκρατία στη χώρα αρχίζει να λειτουργεί στις 25 Ιανουαρίου με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, κρύφτηκε η αδυναμία να ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο. Γενικόλογες κοινοτοπίες χωρίς ψαχνό:

– Οι παροχές προς τους πολίτες όλες αόριστες, δεν έχουν καμία σχέση με το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

– Πλήρης αδυναμία να παρουσιασθεί σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση προς την ευρωζώνη για τα επόμενα βήματα, δηλαδή για το τι εννοεί η κυβέρνηση με την έκφραση «πρόγραμμα γέφυρα». Γέφυρα προς τα πού, με ποια χρηματοδότηση, ποιες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα; Και κυρίως δεν βρέθηκε ούτε μια λέξη για το τρέχον πρόγραμμα ( μνημόνιο ) με το ΔΝΤ!

Πιο χαρακτηριστικό από όλα", ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ, "η καταγγελία κατά της προηγούμενης κυβέρνησης γιατί επιδίωξε παράταση του μνημονίου μόνο για δυο και όχι για έξι μήνες!".

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι "η νέα κυβέρνηση αρνείται να ζητήσει παράταση, αλλά θα ήθελε να έχει βρει τη χώρα σε καθεστώς εξάμηνης και όχι δίμηνης παράτασης του μνημονίου! Καταπληκτικό", αναφέρει και προσθέτει:

"Είναι συνεπώς ευπρόσδεκτη η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την ένταξη στο Μνημόνιο 1, τη μετάβαση στο Μνημόνιο 2, αλλά και το επιδιωκόμενο Μνημόνιο 3 – γέφυρα που ελπίζουμε να μη μετατραπεί σε εκρηκτική ύλη για την πλήρη καταστροφή της οικονομίας".

Το Ποτάμι: Έκθεση προεκλογικών ιδεών

Στο ίδιο μήκος κύματος με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, το οποίο σχολιάζει ότι "οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν έκθεση προεκλογικών ιδεών".

"Το καλό σενάριο είναι ότι το κυβερνητικό σχέδιο το δημιουργούν τώρα. Το κακό σενάριο είναι ότι θα κυβερνήσουν σαν αντιπολίτευση, μόνο με υποσχέσεις", συμπληρώνει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Τέλος, το Ποτάμι καλεί τον πρωθυπουργό "επιτέλους να πει στους πολίτες όχι εκείνα που ονειρευόταν προεκλογικά αλλά εκείνα που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο. Ο χρόνος λιγοστεύει. Χρειαζόμαστε θαρραλέες αποφάσεις και ενα πατριωτικό σχέδιο διαπραγμάτευσης που θα κρατήσει την Ελλάδα στο κέντρο της Ευρώπης", καταλήγει.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Τα ψέματα κάποτε τελειώνουν

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπλήρωσε 100 μέρες. Ο απολογισμός είναι μια πολιτική fast track, που έχει στόχο βασικά τρεις στόχους. Την παλινόρθωση του παλαιοκομματισμού, την εξυπηρέτηση κάθε είδους συμφερόντων και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο