Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Ελ. Αυλωνίτου, υποψήφια βουλεύτρια Β' Αθήνας: / Ελ. Αυλωνίτου: Η κινδυνολογία της κυβέρνησης πέφτει στο κενό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελ. Αυλωνίτου, υποψήφια βουλεύτρια Β' Αθήνας: / Ελ. Αυλωνίτου: Η κινδυνολογία της κυβέρνησης πέφτει στο κενό

1) Καθώς πλησίαζε η προκήρυξη των εκλογών, όσο διαρκούσαν ακόμα στη Βουλή οι ψηφοφορίες γιά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κόσμος με τον οποίο μιλούσα εξέφραζε κυρίως αισθήματα οργής και αγανάκτησης γιά τη κατάσταση που ζούσε. Από τη μέρα που προκηρύχτηκαν οι εκλογές τα πράγματα άλλαξαν και κάθε μέρα αλλάζουν. Τώρα ο κόσμος εκφράζει περισότερο την ελπίδα για την επόμενη μέρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με την προοπτική και μόνο της αλλαγής που έρχεται σε λίγες μέρες, άρχισε ο κόσμος να ελπίζει και να χαμογελάει. Η κινδυνολογία της κυβέρνησης πέφτει στο κενό.

Η προεκλογική περίοδος είναι ιδιαίτερα σύντομη, οπότε η βασική μου προτεραιότητα είναι να συναντήσω και να μιλήσω με όσο περισότερους ανθρώπους γίνεται, να τους διαβεβαιώσω και να τους πω, βαστάτε, λίγες μέρες μένουν ακόμα, μετά τις εκλογές ανατέλλει στη χώρα μια καινούργια μέρα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

2) Πρέπει αμέσως να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και τα άμεσα μέτρα που έχουμε ήδη εξαγγείλει γιά να ανακουφιστούν οι άνθρωποι που υποφέρουν. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ρεύμα και σίτιση στους άπορους, περίθαλψη στους ανασφάλιστους, στέγη στους άστεγους. Πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα των ανθρώπων να έχουν θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο, μετακίνηση χωρίς ποδαρόδρομο και πρέπει να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Ακούγεται σαν πρόγραμμα περίθαλψης σε πολίτες εμπόλεμης ζώνης, αλλά έτσι μας κατάντησε η μνημονιακή διακυβέρνηση.

Αμέσως μετά ξεκινά η αναθεώρηση των μνημονιακών νόμων και η διαπραγμάτευση στην Ευρώπη, αλλά αυτά θέλουν κάποιο χρόνο, οπότε έχει τεράστια σημασία να δοθεί άμεση ανακούφιση σε όσους υποφέρουν. Εχει όμως σημασία και το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα ανακούφισης θα φέρουν και κάποια κίνηση στην αγορά. Η λιτότητα έχει στραγγαλίσει την οικονομία, πρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά γιά να καταπολεμηθεί η ανεργία.

3) Πολύ σωστά βάζετε την ερώτηση στον πληθυντικό, ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δουλεύουμε συλλογικά. Ως βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρώτη μας δουλειά ήταν ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των πεπραγμένων της κυβέρνησης. Είχαμε αφθονία κυβερνητικών ατοπημάτων να ελέγξουμε, δυστυχώς όμως σπάνια παίρναμε σαφή απάντηση στις ερωτήσεις μας. Μερικές φορές δεν παίρναμε καμία απολύτως απάντηση. Προσωπικά έχω υποβάλει την ίδια ερώτηση τέσσερις φορές στον υπουργό Παιδείας κ. Λοβέρδο γιά συγκεκριμένο θέμα και δεν έλαβα καμία απολύτως απάντηση, σαν να μην ένιωθε ως υπουργός καμία υποχρέωση να απαντήσει.

Τι να περιμένεις όμως από τους υπουργούς, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός σπάνια πάταγε στην αίθουσα της Βουλής και απέφευγε κάθε συζήτηση; Πέρα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο όμως, προβάλαμε τη θετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο κάθε υπό συζήτηση θέμα. Ήταν χαρακτηριστική η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πριν από τρεις μήνες. Οι κυβερνητικοί βουλευτές μιλούσαν αντιπολιτευόμενοι τον ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζαμε το δικό μας κυβερνητικό πρόγραμμα! Προφητική συνεδρίαση, ήταν κάτι σαν γενική πρόβα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, που θα γίνει μετά από τρεις εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL