Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δυναμική αυτοδυναμίας για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στα όρια της αυτοδυναμίας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Public Issue για την «Αυγή», ενώ η διαφορά δείχνει ότι δεν είναι αναστρέψιμη. Συγκεκριμένα στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 38%...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

 

Στα όρια της αυτοδυναμίας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Public Issue για την «Αυγή», ενώ η διαφορά δείχνει ότι δεν είναι αναστρέψιμη. Συγκεκριμένα στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 38% και είναι ανεβασμένος κατά 1,5% σε σχέση με τη μέτρηση του Δεκεμβρίου, ενώ η Ν.Δ. λαμβάνει ποσοστό 30% αυξάνοντας τη δύναμή της κατά 0,5%.

Με βάση την εκτίμηση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτυγχάνει οριακή αυτοδυναμία καθώς συγκεντρώνει 151 έδρες στη νέα Βουλή, ενώ η Ν.Δ. περιορίζεται στις 80 έδρες.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, τρίτο κόμμα εμφανίζεται το Ποτάμι με 7%, παρουσιάζοντας όμως φθορά 1,5% σε σχέση με τη μέτρηση του Δεκεμβρίου. Το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου εμφανίζεται να επικρατεί του κόμματος Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, το οποίο ίδρυσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 5,5%, ενώ το κόμμα του Γ. Παπανδρέου μόλις 1,5% και δεν καταφέρνει να μπει στη Βουλή.

Η Χρυσή Αυγή έχει 5,5%, το ΚΚΕ 5%, εντός Βουλής είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. παίρνει 1%. Τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν 5% (από 3%), με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να έχει 1%.


 

Ενδεικτικά της δυναμικής νίκης και αυτοδυναμίας που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι: α) προηγείται με 66% στην παράσταση νίκης έναντι 22% της Ν.Δ. β) Τα όρια της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. δεν... εφάπτονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται από 36,5% έως 39,5% και η Ν.Δ. από 28,5% έως 31,5%. Δηλαδή το ανώτατο όριο της Ν.Δ. δεν πλησιάζει καν το κατώτατο όριο του ΣΥΡΙΖΑ...

Τούτων δοθέντων ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τις 151 έδρες και ακολουθούν Ν.Δ. με 80, Ποτάμι με 18, ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή από 15, ΚΚΕ με 13, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8.

Συνολικά η κοινωνία εμφανίζει πλέον πιο έντονη ριζοσπαστικοποίηση:

- Το 73% ζητάει διαπραγμάτευση για να πληρωθεί μικρότερο μέρος του δημόσιου χρέους (δηλαδή κούρεμα) και το 10% να μην πληρωθεί καν το χρέος και να γίνει στάση πληρωμών. Μόνο το 10% θέλει εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου και αποπληρωμή του χρέους.

- Το 67% είναι κατά του Μνημονίου και μόνο το 20% είναι υπέρ.

- Το 71% θεωρεί ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, έναντι 21% που θεωρεί ότι βαίνουν καλώς.

- Καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (30%) και όχι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ (29%). Σημειώνεται ότι το 35% απαντά «καμία από τις δύο».

Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 2-9 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα και το δείγμα ήταν 1.005 άτομα.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

Την Τρίτη, στην «Αυγή», το δεύτερο μέρος της έρευνας, με τη δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών, την καταλληλότητα για πρωθυπουργία, την ικανοποίηση από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, τη γνώμη για την αυτοδυναμία και το ποια κυβέρνηση θεωρείται η καλύτερη.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο