Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Εκδήλωση τμήματος φεμινιστικής πολιτικής - φύλου του ΣΥΡΙΖΑ / "Δεν είμαστε βουλευτές, είμαστε βουλεύτριες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδήλωση τμήματος φεμινιστικής πολιτικής - φύλου του ΣΥΡΙΖΑ / "Δεν είμαστε βουλευτές, είμαστε βουλεύτριες"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο σεξισμός στη Βουλή δεν αποτελεί τωρινό φαινόμενο, υπήρχε πάντα. Την Τετάρτη όμως έγινε για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, εκδήλωση - διαβούλευση για την έξαρση του φαινομένου, ακόμα κι εντός του Κοινοβουλίου. Εκεί όπου, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, έχει καταγραφεί πληθώρα σεξιστικών επιθέσεων σε βουλεύτριες, με σχόλια για την εμφάνισή τους και όχι για την πολιτική τους παρουσία. "Σ' ένα χώρο άλλοτε απόλυτα ανδροκρατούμενο, αντιμετωπίστηκε ως εισβολή η είσοδος βουλευτριών, ο αριθμός των οποίων, ειδικά μετά τις εκλογές του 2012, λόγω ΣΥΡΙΖΑ, πολλαπλασιάστηκε", σημείωσε η Μαρία Γκασούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια λαογραφίας και Φύλου, που μαζί με τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή ήταν οι δύο ομιλήτριες της συζήτησης, την οποία συντόνιζε η επίσης βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Κούβελα.

Στον ρόλο που παίζει η χρήση της γλώσσας "στις σχέσεις εξουσίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο φύλων", στάθηκε η Μ. Γκασούκα. "Όταν ακούτε πιλότος ή καρδιολόγος σκέφτεστε γυναίκα; Μια λέξη είναι μια εικόνα. Όπως αναφέρει η Dale Spender, η γλώσσα διαμορφώθηκε από τους άνδρες". Με απόσπασμα από δημοσίευμα της εφημερίδας "Νέα Ημέρα" του 1928 ξεκίνησε την ομιλία της η Αφρ. Σταμπουλή. Το δημοσίευμα συνέδεε τη συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική με την... έμμηνο ρήση, καταλήγοντας ότι "η γυναικεία συνεπώς ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον». Οι οπισθοδρομικές αντιλήψεις είναι ακόμα εδώ. Είναι στα χαστούκια του Κασιδιάρη στην Κανέλλη, στα σχόλια του Καλαντζή για τα ρούχα της Ραχήλ Μακρή, σε όλες τις επιθέσεις που δέχονται οι βουλεύτριες ανεξαρτήτως κόμματος. Από κοντά και τα ΜΜΕ, όπως το "Πρώτο Θέμα" που έκανε αφιέρωμα στις νέες του ΣΥΡΙΖΑ και τις χαρακτήριζε "μωρά του Αλέξη".

Ένα από τα πλέον στοχοποιημένα πρόσωπα είναι η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. "Αν δεν ήσουν κόρη του πατέρα σου, θα παρακαλούσες να σε διορίσουν καθαρίστρια σε κάποιο υπουργείο", της είχε πει ο Χρ. Μαρκογιαννάκης. "Στόχος των επιθέσεων είναι η υποτάγη. Τα στερεότυπα αναπαράγονται από εκεί που έπρεπε να πατάσσονται" υπογράμμισε σε παρέμβασή της η Ζ. Κωνσταντόπουλου. Στη "γερουσία" της Βουλής ήταν ακόμα οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, Μάνια Παπαδημητρίου και Τζένη Βαμβακά. Καμία όμως βουλεύτρια από άλλα κόμματα, "παρ' ότι προσκλήθηκαν". Στην εκδήλωση, που έγινε με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Βίας Ενάντια στις Γυναίκες, συμμετείχαν επίσης οργανώσεις, φορείς, μέσα ενημέρωσης και επιστήμονες που ασχολούνται με το φαινόμενο, ανάμεσα τους και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανος Γκρίτζαλης. Η Φ. Κούβελα, κλείνοντας, ανέφερε ότι προτάσεις και συμπεράσματα από τη συζήτηση θα κατατεθούν προσεχώς στη Βουλή ως υπόμνημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL