Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΟΡΙΔΗ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ / "Εργολαβία" της Ν.Δ. να κλείσει το σκάνδαλο Energa και Hellas Power;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΟΡΙΔΗ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ / "Εργολαβία" της Ν.Δ. να κλείσει το σκάνδαλο Energa και Hellas Power;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Τους καλύτερους δικηγόρους διαθέτει η... Ν.Δ. αν παρακολουθήσει κανείς τις επιλογές που κάνουν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ενέργειας Energa και Hellas Power, οι οποίες κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν σχεδόν 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το σκάνδαλο δεν έχει μόνο πολιτικές διαστάσεις, αλλά "επεκτείνεται" και στο ποινικό, μετά την αποκάλυψη από τον Θανάση Πετράκο της επιστολής του δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ όπου ο ιδιοκτήτης της Energa χαρακτηρίζεται "ηθικός αυτουργός" της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκε στις 3 Νοεμβρίου.

Η Βουλή δεν ξέρει, δεν ακούει

Με την ίδια επιστολή, η οποία κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αποκαλύπτεται και ο ρόλος του πρώην στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος "μεσολαβεί" για να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός στο σκάνδαλο Energa και Hellas Power - η τελευταία ξεκίνησε ως Aegean Power και αρχικά συμμετείχε ο όμιλος Μελισσανίδη. Ωστόσο η επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε να ερευνήσει την υπόθεση και να καλέσει τον Τ. Μπαλτάκο...

Energa και Hellas Power καταχράστηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων ήταν το "χαράτσι" μέσω της ΔΕΗ, το οποίο εισέπραξαν, αλλά ουδέποτε απέδωσαν στο Δημόσιο. Τον Μάιο του 2014 προσδιορίστηκε η δίκη σε πρώτο βαθμό. Από τότε άρχισαν οι πολιτικές συμπτώσεις:

* Το υπουργείο Οικονομικών και ο Δήμος Αθηναίων δεν παρέστησαν ως πολιτική αγωγή. Ο Θ. Πετράκος επεσήμανε ότι η παράλειψη αυτή συνιστά παράβαση καθήκοντος και για τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα  και για την κυβέρνηση συνολικά.

* Ως δικηγόρος των υπευθύνων του σκανδάλου εμφανίστηκε ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Μάκης Βορίδης...

* Λίγες μέρες μετά ο Μ. Βορίδης έγινε υπουργός και, επειδή δεν μπορεί να δικηγορεί, η Energa προσέλαβε ένα άλλο εκλεκτό στέλεχος της Ν.Δ., τον Τ. Μπαλτάκο, ο οποίος εσχάτως λέγεται ότι αποκατέστησε τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό και αναλαμβάνει εκ νέου "ειδικές αποστολές" ενόψει προεδρικής εκλογής.

Ο ασκός των νέων αποκαλύψεων άνοιξε με την επιστολή του δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ Γιώργου Αντωνόπουλου, την οποία αποκάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Αντωνόπουλος στις 3 Νοεμβρίου δέχθηκε δολοφονική επίθεση έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη - η σφαίρα πέρασε ξυστά από το πρόσωπό του! Λίγες μέρες αργότερα απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ Τάσο Γκαρή, στην οποία αποκαλύπτει την παρέμβαση Μπαλτάκου.

Με "παράκληση" Μπαλτάκου

"Κατόπιν παρακλήσεως" Μπαλτάκου, γράφει ο Γ. Αντωνόπουλος, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση για να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός του σκανδάλου, καθώς στις 16 Ιανουαρίου υπάρχει δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Συμμετείχαν ο επιχειρηματίας της Energa Αριστείδης Φλώρος, ο Τάκης Μπαλτάκος και ο Γιώργος Αντωνόπουλος. Ο Αρ. Φλώρος πρότεινε οι διαφορές με τον ΛΑΓΗΕ να τεθούν υπό τη διαιτησία της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Ο Γ. Αντωνόπουλος αρνήθηκε επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά θα απάλλασσε τους κατηγορούμενους από τα ποινικά αδικήματα, οι οποίοι θα είχαν κάνει το "τέλειο έγκλημα", αντιπροτείνοντας να επανεισαχθούν στην Ελλάδα τα χρήματα και να κατατεθούν υπέρ του ΛΑΓΗΕ.

"Ο Αρ. Φλώρος εξεμάνη, μου δήλωσε ότι αυτά δεν μπορεί να γίνουν και ότι η επιμονή μου στη λύση αυτή γίνεται επειδή θέλω να τον δω να καταδικάζεται και να φυλακίζεται και αποχώρησε σε έξαλλη κατάσταση" τονίζει ο Γ. Αντωνόπουλος.

Ο δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ χαρακτηρίζει τον Αρ. Φλώρο "ηθικό αυτουργό" της επίθεσης που δέχθηκε και σημειώνει ότι έχει ενημερώσει γι' αυτό τον ιδιοκτήτη της Energa μέσω των δικηγόρων του Τ. Μπαλτάκου και Μιχ. Δημητρακόπουλου. Σύμφωνα με "αξιόπιστο άνθρωπο", συνεχίζει ο Γ. Αντωνόπουλος, ο Αρ. Φλώρος δηλώνει ότι "εκείνοι που συνέβαλαν στην 'καταστροφή', όπως ο ίδιος θεωρεί, της ζωής του, στους οποίους συμπεριλαμβάνει και εμένα και μάλιστα ως πρώτον στη σειρά, θα έχουν ανάλογη μεταχείριση και τύχη".

Αυτό όμως το ζοφερό παρασκήνιο στον χώρο της ενέργειας η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να το εξετάσουν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL