Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Νέες ισορροπίες διαπραγματεύονται ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέες ισορροπίες διαπραγματεύονται ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.

Στάση αναμονής διατηρούν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. απέναντι στη στάση του Αντ. Σαμαρά μιλώντας για "εκκρεμότητα" που παραμένει έως την επαναληπτική σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου την Τετάρτη. Αν και οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης ζήτησαν, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, να ανοίξει άμεσα η "δημόσια ραδιοτηλεόραση" και πέταξαν το "μπαλάκι" στον πρωθυπουργό για την πρόταση - ερμηνεία της απόφασης που θα τους παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, ωστόσο άφηναν ασαφείς τους όρους βάσει των οποίων θα απορρίψουν ή όχι την εν λόγω πρόταση στην αυριανή σύσκεψη.

Με την υποσημείωση ότι τα δύο επικοινωνιακά επιτελεία έλεγαν χθες το βράδυ ότι "παραμένουν όλα ανοικτά" και ότι οι εξελίξεις επαφίενται στον Αντ. Σαμαρά, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται ότι με... εκκίνηση την απόφαση του ΣτΕ και την "ερμηνεία", που αναμένουν να είναι η "σωστή" εκ μέρους του Αντ. Σαμαρά, προετοιμάζουν ενδεχόμενη αναδίπλωσή τους. Άλλωστε, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης δεν μίλησαν στις δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη για "κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου", την οποία ζητούσαν επισταμένα, αλλά, αντίθετα, επαναλάμβαναν τη σαφή θέση τους για "μεταρρύθμιση" και επίσπευση της αναδιάρθρωσης, "αλλά με την ΕΡΤ ανοικτή". Πρέπει να επισημανθεί ότι ο Φ. Κουβέλης μόνον μέσω διαρροών μετά τη σύσκεψη, και όχι στις δηλώσεις του, εμφανιζόταν να έχει ζητήσει "με απόλυτο τρόπο" την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν διαφωνούν με τις αλλαγές και απολύσεις στην ΕΡΤ, αλλά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο Αντ. Σαμαράς το κλείσιμό της και ειδικότερα με το θεσμικό και δημοκρατικό πρόβλημα που αυτό εγείρει και το οποίο επεκτείνεται και στη σχέση μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Κρατούν... ασαφή στάση

Στο ίδιο πλαίσιο, δεν διευκρινιζόταν ούτε από την Ιπποκράτους ούτε από την Αγ. Κωνσταντίνου εάν θα υπάρξει διαφωνία σε περίπτωση που είτε εκπέμψει άμεσα κάποια δημόσια ραδιοτηλεόραση είτε ο μεταβατικός "φορέας" δεν λειτουργήσουν με το σύνολο του απολυμένου προσωπικού. Διότι άλλωστε, αποδεχόμενοι την απόφαση του ΣτΕ που μιλά για σύσταση "δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα", έχουν ήδη συναινέσει στο γεγονός ότι θα υπάρξει μαζική απόλυση εργαζομένων, ο ακριβής αριθμός των οποίων μένει να γνωστοποιηθεί. Επιπλέον αποδέχονται κατά την ίδια απόφαση ότι ο "διαχειριστής" του μεταβατικού φορέα θα αξιολογήσει και θα κρίνει κατά πόσο χρειάζεται να εργαστεί όλο το προσωπικό ή τμήμα του.

Ενδεικτική ως προς αυτό είναι και η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς εάν ο φορέας που πρέπει να εκπέμψει άμεσα θα το κάνει "με όλο το προσωπικό": "Έχουμε πει ότι πρέπει να πάμε σε αξιολόγηση δομών και προσωπικού και σε μεταρρύθμιση. Αλλά πρώτα θα υπάρξει νόμος, σχέδιο, συμφωνία και μετά η εφαρμογή του νέου σχήματος". Εξίσου ενδεικτική όμως είναι και η σύγχυση που φάνηκε να υπάρχει μεταξύ των στελεχών του επικοινωνιακού επιτελείου της Ιπποκράτους για το εάν η διατήρηση των 2.600 εργαζομένων στο άμεσο άνοιγμα ή στον μεταβατικό φορέα θα αποτελεί βασική προϋπόθεση για επίτευξη συμφωνίας με τον Αντ. Σαμαρά. Ορισμένοι έλεγαν ότι αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί τώρα, ενώ κορυφαίο στέλεχος επέμενε ότι η συμφωνία θα πρέπει να αφορά όλους τους εργαζόμενους.

Ασάφεια όμως επικρατούσε -πέρα από το πότε ακριβώς θα φύγει το "μαύρο" από τις οθόνες, και στο σκέλος που αφορά το θέμα του προγράμματος που θα παρουσιάζεται άπαξ και επανέλθει η εκπομπή, κάτι που δεν διασαφήνιζε ούτε η απόφαση του ΣτΕ. Διότι, εάν δεν συμφωνηθεί πλήρες πρόγραμμα, τότε ουσιαστικά θα έχει "περάσει" η πρόταση που απηύθυνε ο Αντ. Σαμαράς στους εταίρους του διά του Δ. Σταμάτη, όταν εκείνος αναδιπλώθηκε από την αρχική στάση του για... απόλυτο μαύρο.

Με αυτόν τον τρόπο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι απέφευγαν να δεσμευτούν σε όρους που θα απέτρεπαν τυχόν συμφωνία αύριο και σε κάθε περίπτωση αφήνουν ανοικτές τις επιλογές τους.

Το ΠΑΣΟΚ βλέπει ανασχηματισμό, η ΔΗΜ.ΑΡ. διαψεύδει ό,τι συζητήθηκε

Παράλληλα όμως το γεγονός ότι στην Ιπποκράτους έλεγαν πως συμφωνήθηκε ανασχηματισμός και μάλιστα μετά το συνέδριο της Ν.Δ., δείχνει μια διάθεση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει αύριο συμφωνία. Κάτι που πάντως ο Φ. Κουβέλης διέψευδε ότι συζητήθηκε καν, εμφανιζόμενος μάλιστα ενοχλημένος από σχετικές "διαρροές". Στις δηλώσεις του ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι "ο κ. Σαμαράς φάνηκε στη σημερινή πρώτη συζήτηση να αποδέχεται επιτέλους" ότι επείγουν η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, η ανάγκη του ανασχηματισμού και η διαμόρφωση ενός ουσιαστικού σχήματος συντονισμού.

Ευ. Βενιζέλος: Το βασικό είναι η προγραμματική βάση της συγκυβέρνησης

Στις δηλώσεις του ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίστηκε δικαιωμένος από την απόφαση του ΣτΕ, τονίζοντας ότι αυτή "επιτάσσει η ΕΡΤ ν' ανοίξει" και πως "το συγκεκριμένο νομικό καθεστώς πρέπει να ρυθμιστεί είτε με νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση, συμφωνημένη βεβαίως, είτε με νόμο που θα ψηφιστεί με μια ταχεία διαδικασία από τη Βουλή, γιατί δεν υπάρχει άλλος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ούτε μπορεί να συσταθεί". "Και φυσικά, όταν μιλάμε για Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα, δεν εννοούμε το υπουργείο Οικονομικών που δεν έχει άδεια εκπομπής, δεν εννοούμε ούτε μια στρατιωτική μονάδα η οποία θα μπορούσε να πάει στην Κατεχάκη και να εκπέμψει" είπε, υπονοώντας ότι με αυτόν τον τρόπο δικαιώνεται το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο μόνος "δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας" που θα μπορούσε να εκπέμψει δεν είναι άλλος από την ΕΡΤ. Ανέφερε επίσης ότι η απόφαση "επιτάσσει να ληφθούν άμεσα όλα τα οργανωτικά μέτρα ώστε να επαναληφθούν οι εκπομπές και οι διαδικτυακές δράσεις του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Με νόμιμο τρόπο".

Επιπλέον δήλωσε "υπέρ της ριζικής μεταρρύθμισης, της ριζοσπαστικής, αλλά με βάση θεσμικό πλαίσιο ψηφισμένο από τη Βουλή και νέο σχήμα οργάνωσης και λειτουργίας το οποίο θα έχει προκύψει μετά από σοβαρή μελέτη, θα έχει συμφωνηθεί και θα έχει και αυτό ψηφιστεί από τη Βουλή", για να προσθέσει ότι "δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία".

Ωστόσο, τόνισε ότι "το βασικό ζήτημα είναι η προγραμματική βάση της κυβέρνησης συνεργασίας", "οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας τρικομματικής κυβέρνησης που βασίζεται στην καλόπιστη θεσμική ισοτιμία των κομμάτων" και "οι προτεραιότητες και οι αγωνίες της κοινωνίας". "Το βασικό πρόβλημα είναι η ανάγκη σεβασμού της Δημοκρατίας, της συνταγματικής τάξης, του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού", είπε και ζήτησε ότι το βασικό δεν είναι να λειτουργεί η κυβέρνηση "ως μια μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που απλώς ανέχεται τους άλλους δυο εταίρους".

Για το εάν απομακρύνθηκαν οι πρόωρες εκλογές μετά τη σύσκεψη, είπε ότι "το κλίμα είναι φορτισμένο γιατί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα" που "δεν δημιουργήσαμε εμείς", ότι "εκλογές δεν θέλουμε" και πως "δεν θα παίξει κανείς με τις αντοχές μας, τις ανοχές μας και την αξιοπρέπειά μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL