Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Ούτε Βενιζέλος ούτε Σαμαράς, ήρθε η ώρα της Αριστεράς"

Από χιλιάδες πολίτες «βούλιαξε» χθες το βράδυ η πλατεία Συντάγματος, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Παλμός, πάθος, χρώμα, χειροκροτήματα,...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΣΠΑΡΑΚΗΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

Από χιλιάδες πολίτες «βούλιαξε» χθες το βράδυ η πλατεία Συντάγματος, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Παλμός, πάθος, χρώμα, χειροκροτήματα, αποφασιστικότητα και προσδοκία για την ανατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης ήταν οι βασικές εικόνες της συγκέντρωσης που εξαρχής ήταν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και υπεράσπισης της δημοκρατίας. Νέα, φρέσκα πρόσωπα, άνθρωποι που για πρώτη φορά πήγαιναν σε πολιτική συγκέντρωση, ακόμα και κόσμος που δεν ανήκει στην Αριστερά. Ήταν όλοι εκεί. «Είναι ζήτημα δημοκρατίας, να την αποκαταστήσουμε εδώ και τώρα», ακουγόταν στα περισσότερα «πηγαδάκια», με αφορμή το ξαφνικό «μαύρο» που έπεσε στην ΕΡΤ. Γι' αυτό άλλωστε η συγκέντρωση μεταφέρθηκε το βράδυ έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, όπου για έβδομη μέρα χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων.

 

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Σύνταγμα

Από νωρίς το απόγευμα, τα πάντα έδειχναν πως όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Σύνταγμα. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο Μοναστηράκι και στην πλατεία Κοραή, σημεία προσυγκέντρωσης των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Με πανό, σημαίες, αποφασιστικότητα και έντονο παλμό έκαναν αισθητή την παρουσία τους, παίρνοντας τον δρόμο για την πλατεία Συντάγματος. «Προασπίζουμε τη δημοκρατία», ήταν το πρώτο πανό του μπλοκ που έφτασε στην ομιλία από την πλατεία Κοραή μέσω της Σταδίου. Άνθρωποι από κάθε σημείο της χώρας, από Καλαμάτα, Βόλο, Πάτρα, Κοζάνη κ.α., καταπίνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα, ήρθαν στην πρωτεύουσα για να δώσουν ένα μήνυμα ελπίδας. «Μην συμβιβαστούμε με την απόφαση του ΣτΕ, μη μείνουμε στα σπίτια μας, αλλά να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα μας ώστε να τους ανατρέψουμε», έλεγαν μεταξύ τους. Τα δάκρυα μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ, «ένα μαύρο και στην ίδια μας την ψυχή», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, έδωσαν τη θέση τους στην αποφασιστικότητα και την επιμονή. Το αδιαχώρητο επικρατούσε στη Σταδίου και στην πλατεία Συντάγματος, με τον κόσμο να είναι απλωμένος στην Όθωνος και στη Βασ. Γεωργίου.

Άνθρωποι είχαν ξαπλώσει στο γρασίδι, προσπαθώντας να καλυφθούν από τον δυνατό ήλιο, ενώ πλήθος κόσμου, κυρίως ηλικιωμένοι, είχαν πιάσει θέση στις καφετέριες και στα γύρω καταστήματα. Με την έλευση όμως του Αλ. Τσίπρα, πετάχτηκαν σαν «ελατήρια» από τη θέση τους προσεγγίζοντας την πλατεία. Το πολύχρωμο παζλ συμπληρώθηκε από παιδιά με σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ στους ώμους των γονιών τους, φοιτητές, νέους και ηλικιωμένους με φυλλάδια στα χέρια. Όλοι μαζί, χαμογελαστοί και αισιόδοξοι, συνέθεταν ένα ανθρώπινο ποτάμι ελπίδας ακόμα μεγαλύτερου μεγέθους από την προεκλογική συγκέντρωση στην Ομόνοια πριν από ένα χρόνο. Το "παρών" στη συγκέντρωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, μετανάστες από την Αφρική, ακούγοντας με ενδιαφέρον.

Στην εξέδρα ανέβηκε και η απολυμένη συμβασιούχος της ΕΡΤ Αννέτα Καββαδία για να απευθύνει χαιρετισμό. «Εμείς είμαστε εδώ και είμαστε όρθιοι! Σας καλώ να μην μας αφήσετε μόνους. Δεν πρόκειται μόνο για τις δικές μας απολύσεις, πρόκειται για τη δημοκρατία!» είπε η δημοσιογράφος συγκινώντας τους συγκεντρωμένους. Ακούστηκαν επίσης μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους Τούρκους διαδηλωτές, με τον κόσμο να τονίζει ότι όλοι μαζί δίνουν έναν κοινό αγώνα.

 

"Ήρθε η ώρα της ανατροπής..."

Η αποφασιστικότητα φαινόταν πριν καν ανέβει στο βήμα ο Αλ. Τσίπρας, με τα τραγούδια που έπαιζαν στα μεγάφωνα. Η Μάνια Παπαδημητρίου με την ξεχωριστή παρουσία της ξεσήκωνε τον κόσμο ενώ, όταν ακούστηκε το BellaCiao, επικράτησε το αδιαχώρητο. Εκατοντάδες σημαίες ανέμιζαν στον ουρανό ενώ οι ηλικιωμένοι με το βλέμμα στραμμένο στους νέους είχαν μια λέξη στο στόμα: «Ελπίδα». Μία ελπίδα για την ανατροπή, η οποία αποτυπώθηκε και στα συνθήματα. «Εμπρός, λαέ, μην τους φοβηθείς, ήρθε η ώρα της ανατροπής» δονούσε διαρκώς την ατμόσφαιρα. Ένα σύνθημα που υποδέχτηκε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις πάτησε καταχειροκροτούμενος το πόδι του στην πλατεία Συντάγματος. «Ούτε Βενιζέλος, ούτε Σαμαράς, ήρθε η ώρα της Αριστεράς» ακούστηκε, χρωματίζοντας την ατμόσφαιρα.

Οι γιγαντοθόνες που υπήρχαν στη Σταδίου, απέναντι από την πλατεία Συντάγματος, βοηθούσαν τους αργοπορημένους και λιγότερο προνομιούχους να έχουν μία καλύτερη εικόνα από την ομιλία. Ενδεικτικό του παλμού και του πάθους του πολύχρωμου πλήθους ήταν το γεγονός ότι η ομιλία διακόπηκε αρκετές φορές. Άλλοτε με συνθήματα, όπως το ευφάνταστο «Λαέ της Λιλιπούπολης, σήκωσε πια παντιέρα, η ΕΡΤ είναι δημόσια και θα μείνει στον αέρα» και άλλοτε με αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα, κάθε φορά που γινόταν αναφορά στον Αντ. Σαμαρά. Όταν μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο μόνος σύμμαχος του πρωθυπουργού είναι η Χρυσή Αυγή, προκλήθηκε πανικός. Το τέλος της ομιλίας βρήκε τον κόσμο κατά εκατοντάδες να μεταφέρεται στο Νομισματοκοπείο, απ' όπου πραγματοποίησαν πορεία προς το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στο πλευρό των εργαζόμενων της ραδιοτηλεόρασης.

 

«Να ανοίξουμε έναν δρόμο προς την ελπίδα»

Κωνσταντίνα Βερετάνου, άνεργη

"Να μπει ένα τέλος στην αντιδημοκρατική εκτροπή, να σταματήσουμε την καταστροφή, να ανοίξουμε, όπως πέρυσι τον Ιούνιο, ένα δρόμο προς την ελπίδα. Τα τελευταία γεγονότα με την ΕΡΤ μας πεισμώνουν, βλέπουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μία τελείως πραξικοματική τρικομματική συγκυβέρνηση. Να δώσουμε σήμερα ένα μήνυμα ενότητας, ένα μήνυμα δημοκρατίας. Να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν τη βαρβαρότητα".

 

«Να διώξουμε τον Σαμαρά»

κ. Γιώργος, συνταξιούχος

"Είμαι εδώ σήμερα γιατί είναι ανάγκη να παλέψουμε. Να διώξουμε τον Σαμαρά και ο λαός να πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα στηρίζεται στον λαό, θα δώσει ελπίδα για το αύριο και το μέλλον των παιδιών μας".

 

«Δεν μπορούμε άλλο...»

Γεωργία Νταβρή (επιταγμένη) εκπαιδευτικός

"Πρέπει να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας και να παλέψουμε πάνω απ' όλα για τη Δημοκρατία, γιατί βαδίζουμε στα τυφλά, δεν ξέρουμε πού πάμε, πού χρωστάμε, τι πληρώνουμε. Αν σήμερα βάζουν μαύρο στην ΕΡΤ, αύριο μπορεί να βάλουν μαύρο σε ένα σχολείο, σε ένα νοσοκομείο, οπουδήποτε. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι ώστε να ανατραπεί το υπάρχον σκηνικό. Δεν μπορούμε άλλο, δεν υπάρχει άλλη επιμονή. Δεν μπορώ να ανεχθώ την έλλειψη δημοκρατίας. Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει το σκηνικό, να διώξει τους διαπλεκόμενους, καναλάρχες, ΜΜΕ, επιχειρηματίες. Μία κυβέρνηση που θα ανακουφίσει τον κόσμο και θα δημιουργήσει προοπτική. Δεν μπορούμε άλλο. Ζούμε με την αγωνία τι θα συμβεί αύριο".

 

«Μόνη ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ»

Νίκος Γεωργίου, ιδιωτικός υπάλληλος

"Δεν χρειάζονται και πολλοί λόγοι που είμαστε εδώ. Χρειάζεται αγώνας για την ίδια τη δημοκρατία, αφού έχουμε μια φασιστική κυβέρνηση -και να μη φοβόμαστε να το λέμε. Η απόφαση του Σαμαρα να κλείσει την ΕΡΤ τα αποδεικνύει. Το δημόσιο ραδιόφωνο και την τηλεόραση δεν την έκλεισαν ούτε οι Γερμανοί στην κατοχή ούτε η χούντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα για να σταματήσει ο κατήφορος και γι' αυτό είμαστε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και την προσπάθεια που κάνει".

 

«Βία είναι να σε καταδικάζουν σε σιωπή»

Αναστασία, εργαζόμενη

"Η βία, ο φόβος, το άγχος, η σιωπή. Αυτά είναι που με έφεραν σήμερα εδώ. Το να νιώθεις ότι δεν ελπίζεις. Βία δεν είναι να σε δείρει κάποιος. Βία είναι να σε φοβίζουν και να σε καταδικάζουν σε σιωπή. Ο κάθε άνθρωπος, αν καιγόταν το σπίτι του, θα το έφτιαχνε σε πέντε χρόνια. Τώρα δεν μπορεί να φτιάξει ούτε την ίδια τη ζωή του. Μπορεί να έχω εγώ δουλειά, ωστόσο έχω ένα ανήλικο παιδί και ανίψια τα οποία δεν έχουν κανένα μέλλον. Μία κοινωνία θέλει ηγέτη και μάνατζερ. Ο ηγέτης από μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα, θέλει τον λαό κοντά του".

 

«Δεν πάει άλλο»

κ. Αντωνία, συνταξιούχος

"Έρχομαι πρώτη φορά σε κομματική συγκέντρωση γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο. Θέλουμε ένα νέο πρόσωπο και μια νέα πρόταση και ελπίδα. Δεν έχω ψηφίσει ποτέ Αριστερά, ούτε στις τελευταίες εκλογές. Τώρα όμως πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα για τη δημοκρατία, αλλιώς καραδοκεί η Χρυσή Αυγή. Αυτή η κυβέρνηση κυβερνάει με δημοκρατικές εκτροπές. Πρέπει ο κόσμος να σταματήσει να φοβάται και να τους ρίξει, να φύγουνε".

 

Αβραάμ Τουρνατζόγλου, συνταξιούχος

"Ήρθα εδώ για να μετρήσω την αντίδραση του κόσμου σε μια από τις χειρότερες φάσεις που έχω αντικρίσει στη ζωή μου. Όλα μέσα μου έχουν ανατραπεί. Δεν ανήκω στον χώρο της Αριστεράς, παρόλα αυτά ήθελα με την παρουσία μου να δώσω ένα μήνυμα ότι μπροστά στον εχθρό, που είναι η χούντα της τρικομματικής κυβέρνησης, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο. Παρακολουθώ την πολιτική πολλά χρόνια και το 'γηράσκω αεί διδασκόμενος' έχει την πιο πιστή του εφαρμογή".

 

Κώστας Αγραφιώτης, μηχανικός

"Αυτό που βιώνουμε είναι μία αντιδημοκρατική εκτροπή. Η τρικομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει τη θητεία της με τις αλλεπάλληλες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ένα χρόνο τώρα ο ελληνικός λαός τους έχει δώσει την πλειοψηφία, αλλά ένα χρόνο τώρα δεν τηρούν τίποτα από τις προγραμματικές τους συμφωνίες. Έχουν κάνει τίποτα από όσα έχουν δεσμευτεί; Με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσδοκώ να έρθει η συνολική ανατροπή και μία νέα παραγωγική συγκρότηση της χώρας".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις