Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Ο Χο Τσι Μινχ και η Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Ο Χο Τσι Μινχ και η Ευρώπη

ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΣΤΑΘΟΥΛΙΑ

Στα μέσα της δεκαετίας του '60, αντιπροσωπεία του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος συνάντησε τον Χο Τσι Μινχ στο Ανόι για να συζητήσουν με τον Βιετναμέζο κομμουνιστή ηγέτη της μεγάλης επαναστατικής αλλαγής, που έγινε στη χώρα το 1945, την πορεία της νέας κατάστασης. Στο τέλος της συζήτησης τον ρώτησαν "πώς θα μπορούσαμε να σας βοηθήσουμε;" και εκείνος απάντησε: "Ο καλύτερος τρόπος για να μας βοηθήσετε είναι να ξεκινήσετε την επανάσταση στην Ιταλία". Το πνεύμα αυτής της προτροπής μεταγγίζεται διαφορετικά σε κάθε ιστορική εποχή. Σήμερα έχει αξία να επανατοποθετηθεί στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Με αφορμή το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο στην Ε.Ε. και τον διορισμό των νέων κομισάριων που θα ηγηθούν της Ε.Ε. και της Κομισιόν, η περίπτωση του Λόρδου Τζ. Χιλ, του εκπροσώπου των λόμπι και των τραπεζών, που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση των κεφαλαιοαγορών για να ενώσει τις "κατακερματισμένες αγορές" (fragmented markets) -όρος που επιμόνως επαναλαμβάνει ο υποψήφιος επίτροπος- φέρνει ολέθρια σημάδια. Από την πολιτική της απόλυτης ρύθμισης της χρηματοπιστωτικής αγοράς, ο Χιλ θα υπηρετήσει την επιλεκτική απορρύθμιση. Και δίπλα του ο άλλος επίτροπος, ο υπάλληλος της Goldman Sachs, ο Ισπανός Κ. Μοέδας, για το χαρτοφυλάκιο της έρευνας, της επιστήμης και της καινοτομίας, συμπληρώνει την απόλυτη υποταγή στο σχέδιο της απορρύθμισης, ως όρο για την εφαρμογή της καταστροφικής διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας E.E. - Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστής και ως TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership).

Ο απόπλους αρχίζει όταν τελειώνει ο βοριάς. Ο απόπλους της νέας Ε.Ε. αρχίζει με τον ήρεμο νοτιά μιας αμήχανης κριτικής στάσης σε αυτές τις επιλογές. Αντιφάσεις; Σίγουρα όχι. Η δημοσιονομική πειθαρχία, ως όρος για την οικονομική διακυβέρνηση, είναι το κλειδί για την επιτυχή έξοδο από την κρίση για τη νεοφιλελεύθερη σχολή των φεντεραλιστών ενώ ετοιμάζεται η νέα εποχή της ΤTIP για την Ευρώπη. Τώρα το μοντέλο συμπληρώνεται. Δημοσιονομική πειθαρχία και απορρύθμιση της αγοράς για να υπηρετηθεί η ISDS (Investor-to-State-Dispute Settlement), δηλαδή η προσφυγή του κεφαλαίου σε ιδιωτικά δικαστήρια εναντίον κυβερνήσεων και κρατών για άρνηση παροχής όλων των προϋποθέσεων κέρδους που αφορά μια "επένδυση".

Η Κομισιόν του Μπαρόζο δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που έρχεται με την Κομισιόν του Γιούνκερ, λέει μια ισχυρή φωνή από αυτούς που ξέρουν. Γέλια ακούστηκαν στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ρωτούσαν τον Λόρδο Χιλ για το κρίσιμο θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων, ερωτήσεις που δεν απάντησε γιατί δεν ήταν αρκετά καλά ενημερωμένος όπως είπε, απολύτως όμως ψύχραιμος. Μάλλον σκεπτόταν ότι αυτός θα πρέπει να γελά μόνο με τους ίσους του, δηλαδή με τους άλλους λόρδους ή ότι γελά καλύτερα όποιος γελά τελευταίος. Στην πραγματικότητα δεν τον "στρίμωξαν", αφού κανένας δεν τον προκάλεσε για την "ένωση των κεφαλαιακών αγορών" -τον όρο που ο ίδιος χρησιμοποιούσε- και την TTIP. Λόρδε Χιλ, οι κεφαλαιαγορές και η "ανάπτυξη" σε αυτό τον αιώνα έχουν όνομα στη δική σας ατζέντα και αυτό είναι η συντριβή όλων των κατακτήσεων των λαών και των εργαζομένων.

Η φράση του Χο Τσι Μινχ σήμερα αποκτά τεράστια αξία. Αν θέλουμε να προχωρήσει μια βαθιά ιστορική τομή στην κοινωνία και την πολιτική σε μια χώρα, θα πρέπει να ξεκινήσει η βοήθεια από ρήξεις σε άλλες χώρες. Η ευρωπαϊκή λύση στο δημόσιο χρέος δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά. Τώρα θα πρέπει να δημιουργηθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο. Όχι μόνο για το χρέος. Με κυρίαρχο το θέμα του δημόσιου χρέους, η συγκρότηση του ευρωπαϊκού αριστερού μετώπου θα πρέπει να έχει στην καρδιά της την "ανάπτυξη" και τη νέα εποχή.

Η πολιτική απάντηση μπορεί να συμπυκνωθεί στη στρατηγική ότι η ανάπτυξη στην Ε.Ε. δεν είναι ο οικονομικός πολλαπλασιαστής μιας αρχικής επένδυσης. Η ανάπτυξη είναι αναγκαστικά ο κοινωνικός και περιβαλλοντικός πολλαπλασιαστής πολλών εθνικών προσπαθειών για τον άνθρωπο και την ιστορία του. Αυτόν τον πολλαπλασιαστή θα δημιουργήσουν οι αγώνες για κοινωνικό μετασχηματισμό στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL