Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Πέρασαν την τροπολογία στη Βουλή / Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ απαλλάσσουν μετ' επαίνων τους εφοπλιστές από φόρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέρασαν την τροπολογία στη Βουλή / Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ απαλλάσσουν μετ' επαίνων τους εφοπλιστές από φόρους

Το εγκώμιο των εφοπλιστών έπλεξε ο υπουργός Ναυτιλίας και ζήτησε μετά από τον ΣΥΡΙΖΑ να διαβεβαιώσει τη ναυτιλιακή κοινότητα ότι "δεν διακινδυνεύει από την οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή"!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Με τον υπουργό Ναυτιλίας να δίνει διαπιστευτήρια στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τη χαριστική κυβερνητική τροπολογία για τους εφοπλιστές. Με την τροπολογία οι εφοπλιστές θα πληρώσουν οικειοθελώς (αντί υποχρεωτικά) 420 εκατ. ευρώ ως οικονομική εισφορά σε 4 χρόνια (αντί για 3), δηλαδή 105 εκατ. ετησίως (αντί για 140). Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι η συνεισφορά έγινε οικειοθελής λόγω σχετικής επισήμανσης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Ωστόσο, το περιεχόμενο της ρύθμισης ανάγκασε ακόμη και τη Χρυσή Αυγή να σιωπήσει και να καταψηφίσει. Τελικά, από τους 89 βουλευτές που συμμετείχαν οι 52 ψήφισαν υπέρ, οι 36 κατά και 1 δήλωσε "παρών" (Γρηγόρης Ψαριανός).

"Δεν φανταζόμουν ότι θα έρθει ο υπουργός στη Βουλή, εν είδει εκπροσώπου Τύπου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και μην κάνοντας διάκριση του πολιτικού ρόλου, αλλά ταυτιζόμενος απολύτως ως εκπρόσωπος Τύπου της ένωσης να πει όσα είπε", υπογράμμισε ο Θοδωρής Δρίτσας. Νωρίτερα, ο Μ. Βαρβιτσιώτης είχε ισχυριστεί ότι το 92% των κόρων ολικής χωρητικότητας πλοίων που διαχειρίζονται στην Ελλάδα συμμετέχουν στη διαδικασία, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των εφοπλιστών και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να διαβεβαιώσει τη ναυτιλιακή κοινότητα "ότι δεν διακινδυνεύει από την οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή".

"Ψηφίσατε έναν νόμο τον οποίο πολυδιαφημίσατε γι' αυτήν την περίφημη έκτακτη εισφορά, υποχρεωτική των Ελλήνων εφοπλιστών, και δεν τον έχετε υλοποιήσει. Είσαστε έκθετοι, παράνομοι, επί μεγάλο χρονικό διάστημα και, μη βρίσκοντας τρόπο να τον υλοποιήσετε, έρχεστε τώρα να τον κάνετε εθελοντικό" τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η φορολογία με βάση το tonnage δεν συγκεντρώνει παραπάνω από 80 εκατ. ετησίως, δηλαδή ποσό μικρότερο από τα παράβολα των μεταναστών.

Ν. Συρμαλένιος: 213.000 ευρώ θα πληρώνει κάθε εφοπλιστής

Μόλις 212.885 ευρώ τον χρόνο ανά εφοπλιστική εταιρεία είναι η εθελοντική συνεισφορά που σπεύδει να διαφημίσει η κυβέρνηση, αποκάλυψε ο Νίκος Συρμαλένιος, υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Ναυτιλίας. "Ακυρώνετε ακόμη και τον νόμο που είχατε ψηφίσει πέρυσι, με τον οποίο δειλά - δειλά έμπαιναν κάποιες προϋποθέσεις στη φορολόγηση των εφοπλιστών, οι οποίες ήταν σταγόνα στον ωκεανό", τόνισε επισημαίνοντας ότι "η περίφημη συνεισφορά των εφοπλιστών με τις 478 εταιρείες είναι 105 εκατομμύρια, με τη δικαιολογία ότι θα μας φύγουν τα πλοία με ελληνική σημαία και θα υπάρξει διαρροή, όταν οι ναυτικοί πλήρωσαν σε μία χρονιά 150 εκατομμύρια το 2012". Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει θέμα φορολόγησης των Ελλήνων εφοπλιστών και κατήγγειλε ότι υπάρχει αλληλογραφία με τον υπουργό Οικονομικών η οποία μένει απόρρητη.

Ασ. Ξηροτύρη: Μας εκβιάζουν οι εφοπλιστές;

"Δεν νομίζω ότι μπορεί να το κάνει αυτό η ναυτιλιακή κοινότητα, να μας εκβιάζει ότι αν δεν βάλουμε τον όρο 'οικειοθελής', θα πάρει τα πλοία της", επεσήμανε η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Ασημίνα Ξηροτύρη.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο Αλ. Τσίπρας είδε τους εφοπλιστές

Ο υπουργός Ναυτιλίας ανακάλυψε μία συνάντηση Τσίπρα - εφοπλιστών, στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τούς διαβεβαίωσε ότι δεν θα πειράξει το ισχύον συνταγματικό καθεστώς. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης έχει "παραπολιτικές σχέσεις" με την Ένωση Εφοπλιστών κατήγγειλε ο Θ. Δρίτσας και τόνισε: "Έχουμε διαρκείς επαφές και δεν έχουμε ταμπού και προβλήματα. Ή λάθος σας πληροφόρησαν, υποβολιμαία, ή επίτηδες διαλέγετε την επίθεση αντί για την άμυνα. Δεν θα πω ότι ψεύδεστε, αλλά εύκολα οικειοποιήστε ψευδείς πληροφορίες. Ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε όλες τις επαφές, επίσημες ή άτυπες, δεν έχει πει τέτοιο πράγμα". Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι "νέο συμβόλαιο απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουν για τον ελληνικό λαό", ξεκαθάρισε.

Τμήμα Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ: Νέα σχέση με τη Ναυτιλία

"Την ώρα που η κοινωνία αναστενάζει από τους φόρους και τα χαράτσια, στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) που την οδηγούν σε απόγνωση μέχρι θανάτου, η συγκυβέρνηση, με νυκτερινή αιφνίδια τροπολογία, απαλλάσσει τους πλοιοκτήτες - εφοπλιστές από τη φορολόγηση των πλοίων τους", επισημαίνει το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: "Είναι η ίδια κυβέρνηση, η οποία πριν μερικούς μήνες εσκεμμένα, υπό την επίκληση 'τεχνικών δυσκολιών', δεν προχώρησε στις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες, προκειμένου να εισπράξει τους οφειλόμενους φόρους. Φαίνεται ότι οι 'τεχνικές δυσκολίες' ήταν τελικά... ανυπέρβλητες και ξεπεράστηκαν με την αλλαγή του περιεχομένου των διατάξεων του νόμου και τη μετατροπή της υποχρεωτικής έκτακτης φορολόγησης των εφοπλιστών σε εθελοντική συνεισφορά".

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανεξετάσει "από μηδενική βάση τη σχέση ανάμεσα στο ελληνικό κράτος, τη Ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού καθεστώτος, που θα ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή για τη συμβολή όλων, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα στα δημόσια βάρη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL