Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Διεθνή Μέσα: Ο αριστερός Τσίπρας έσπασε "κοντέρ" στο Βατικανό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνή Μέσα: Ο αριστερός Τσίπρας έσπασε "κοντέρ" στο Βατικανό

Τα ιταλικά και κυρίως τα συντηρητικά διεθνή μέσα ενημέρωσης των καθολικών χωρών αναμετέδωσαν με μικτά συναισθήματα το γεγονός ότι το Βατικανό άνοιξε τις πύλες του στην ηγέτη της ελληνικής και κυρίως της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Με ιδιαίτερα θετικό τόνο είδαν τη συνάντηση Πάπα - Τσίπρα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ansa και AdnKronos έως τις ηλεκτρονικές εκδόσεις της Repubblica και της εφημερίδας των βιομηχάνων il Sole 24 Ore, που είχε τίτλο: "Ο Μπεργκόλιο κάνει διάλογο με την Αριστερά και δέχεται τον Τσίπρα". Η Il Sole 24 Ore σημείωνε μάλιστα στην εισαγωγή του άρθρου της ότι "ο Αργεντινός Πάπας, που αρνείται ότι ήταν ποτέ δεξιός, αλλά και που διαχωρίζει καλά και όχι από σήμερα τον Θεό από τον Μαρξ, ανοίγει τον διάλογο με την ευρωπαϊκή Αριστερά στα θέματα της ειρήνης, της υπεράσπισης του περιβάλλοντος, του αγώνα εναντίον της φτώχειας", υπογραμμίζοντας με έμφαση, όπως και άλλα μέσα, το γεγονός ότι η συνάντηση κράτησε 35 λεπτά, "πολύ περισσότερο από όσο είχε παραχωρήσει οποιοσδήποτε Πάπας στο παρελθόν σε εκπροσώπους της Αριστεράς."

Τα πλέον φιλικά προς την Καθολική Εκκλησία ιταλικά μέσα, όπως το πρακτορείο Agi, χρησιμοποίησαν στους τίτλους τους την "'έκπληξη" του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για "τις κοντινές θέσεις" του με τον Πάπα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Βατικανό ενόχλησε το δεξιό και αντιδραστικό κατεστημένο του ισπανόφωνου κόσμου, δεδομένου ότι η είδηση της συνάντησης πέρασε στα ηλεκτρονικά μέσα της Ισπανίας, του Μεξικού και άλλων χωρών και σε αρκετούς καθολικούς ιστότοπους. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι από αυτούς εστίασαν το ενδιαφέρον τους στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, που προσπάθησε να παρακάμψει την ουσία του θέματος τονίζοντας ότι η συνάντηση είχε "ιδιωτικό" και όχι "πολιτικό" χαρακτήρα, όπως άλλωστε όλες οι ακροάσεις του Πάπα. Ορισμένα από τα μέσα αυτά σχολίασαν με δέος την παρουσία στη συνάντηση του "κομμουνιστή" Μπάιερ, του πρώην ηγέτη του Κ.Κ. της Αυστρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL