Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Παρεμβάσεις Λαφαζάνη - Δρίτσα - Βαμβακά / Η φτώχεια οδηγεί σε νέα μοιρασιά του πλούτου για τους λίγους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρεμβάσεις Λαφαζάνη - Δρίτσα - Βαμβακά / Η φτώχεια οδηγεί σε νέα μοιρασιά του πλούτου για τους λίγους

"Όλη η Ευρώπη είναι σε αναστάτωση, ο Αλέξης Τσίπρας μάς φέρνει μήνυμα αγωνιστικότητας από τη Μαδρίτη -και αυτόν τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς", προέτρεψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανοίγοντας την εκδήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη φτώχεια.

Ο βουλευτής της Β' Πειραιά εξήγησε στη συνέχεια γιατί η συγκεκριμένη εκδήλωση, με το συγκεκριμένο θέμα, έπρεπε να γίνει εκεί, στη Δραπετσώνα: "Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Β' εκλογική περιφέρεια του Πειραιά πλήττεται περισσότερο από την υπόλοιπη χώρα, από φτώχεια και εξαθλίωση. Και ο δεύτερος λόγος -που είναι και ο κυριότερος- έγκειται στο ότι η εν λόγω περιοχή είναι σύμβολο μιας μεγάλης ηρωικής, αγωνιστικής παράδοσης. Διεκδικήσεων και νίκης απέναντι σε καθεστώτα που θέλησαν να επιβάλουν δουλεία. Από εδώ ξεκίνησαν οι αγώνες με το ΕΑΜ πρωτοπόρο...", ενθυμήθηκε.

Και, ερχόμενος στο σήμερα, "αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση", πρότεινε ο Π. Λαφαζάνης, που στάθηκε, επιπλέον, και στα ειδικά προβλήματα της περιοχής: Η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα Λιπάσματα.

"Δεν είμαστε λαϊκιστές, δεν μοιράζουμε λεφτά" τόνισε εξάλλου, υπογραμμίζοντας τον στόχο για συνεκτικό πρόγραμμα άμεσων μέτρων. Ένα πρόγραμμα που, όπως διευκρίνισε, δεν τίθεται ως θέσφατο στην ελληνική κοινωνία, αλλά προς συζήτηση.

"Να την κρατήσεις τη σημερινή συγκέντρωση..."

"Να την κρατήσεις τη σημερινή ημέρα και γειτονιά, να την κρατήσεις τη σημερινή συγκέντρωση", προέτρεψε δημοσίως τον Αλ. Τσίπρα ο Θοδωρής Δρίτσας. "Η Δραπετσώνα δεν ήλθε μόνο να επιβεβαιώσει το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις τελευταίες εκλογές", αλλά και να μετατραπεί σε αφετηρία για τη διεκδίκηση όσων είχε μόλις εξαγγείλει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Η φτώχεια δεν είναι μόνο προϊόν της κρίσης -εξήγησε ο βουλευτής Α' Πειραιά- αλλά προϊόν στοχευμένης πολιτικής για να ξαναμοιραστεί ο πλούτος". Αυτή η φτώχεια που θα ανατρέψει τα κυβερνητικά σχέδια, όπως προέβλεψε, αλλά "χρειαζόμαστε να ξεπεράσουμε τη μοναξιά της φτώχειας", ήταν το σύνθημα του Θ. Δρίτσα, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα συγκεκριμένων ομάδων συμπολιτών μας, κυρίως των ναυτικών, αλλά και των ένστολων. Η πόλη των ναυτικών έχει 30% άνεργους, τόνισε, ενώ στην εσωτερική ακτοπλοΐα παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί να ταξιδεύουν, να εργάζονται, όντας απλήρωτοι! Ενώ για στρατιωτικούς, λιμενικούς και αστυνομικούς παρατήρησε -με την ιδιότητα του επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας- ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με εξαίρεση τους άγαμους...

Τέλος, η Τζένη Βαμβακά συμφώνησε και αυτή με τον προλαλήσαντα για τον πρωτοφανή όγκο της συγκέντρωσης και έδωσε και αυτή με τη σειρά της το σύνθημα για τη μάχη κατά της φτώχειας, αυτής της "χειρότερης μορφής βίας", όπως είπε παραπέμποντας στον Μαχάτμα Γκάντι, και συνέχισε: "Η σημερινή κρίση, τα Μνημόνια, τα Μεσοπρόθεσμα αποτελούν νέες μορφές αρχέγονης βίας και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προσπαθεί να τις αποτινάξει".

Η βουλευτής Β' Πειραιά ζήτησε να δοθεί τέλος "στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στην άδικη φορολογία, στη διάλυση της δωρεάν παιδείας και υγείας", ζήτησε να δοθεί τέλος, συνεπώς, "στις άδικες θυσίες για ένα χρέος που δεν μπορεί να αποπληρωθεί".

Εμπόδια στην παιδεία, διατήρηση της φτώχειας

"Ζούμε τη μεγαλύτερη υποβάθμιση της ζωής μας" είπε επίσης η βουλευτής εστιάζοντας στο θέμα της δημόσιας Παιδείας: "Έχουν θέσει τον στόχο ο φτωχός να μην έχει δικαίωμα στην Παιδεία. Η φτώχεια δεν μπορεί να είναι εμπόδιο για την Παιδεία, η οποία πρέπει να είναι απόδραση από τη φτώχεια", για να καταλήξει στους 12.000 καθηγητές που οδηγούνται στο καθεστώς της υποχρεωτικής μετακίνησης αλλά και τους 10.000 αναπληρωτές που δεν θα επαναπροσληφθούν ποτέ.

Η Τζένη Βαμβακά μίλησε ακόμη για τον "σύγχρονο Καιάδα" που θέτει στο περιθώριο τους ανθρώπους με αναπηρία. Και, επιστρέφοντας στο κεντρικό θέμα της εκδήλωσης, τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη φτώχεια, δεσμεύτηκε: "Εμείς θα είμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες, είτε είναι αριστεροί είτε δεξιοί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL