Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αντώνης Σαμαράς: "Ευχαριστώ τους εταίρους μας. Συνεχίζω τις μεταρυθμίσεις"

ΑΜΠΕ

Προς επίρρωσιν του κλίματος ανησυχίας που διακατέχει την κυβέρνηση και την ένδεια επιχειρημάτων που εξέπεμψε νωρίτερα ο Ε. Βενιζέλος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επανέφερε τη θεωρία των δύο άκρων μιλώντας στο συνέδριο για τη δημοκρατία των International New York Times και της Καθημερινής.

Προς επίρρωσιν του κλίματος ανησυχίας που διακατέχει την κυβέρνηση και την ένδεια επιχειρημάτων που εξέπεμψε νωρίτερα ο Ε. Βενιζέλος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επανέφερε τη θεωρία των δύο άκρων μιλώντας στο συνέδριο για τη δημοκρατία των International New York Times και της Καθημερινής. Ο κος Σαμαράς μίλησε για τον κίνδυνο που συνιστούν για τη δημοκρατία ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός και αναφερόμενος εμμέσως στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε:

«Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός έχασαν την ευκαιρία να ενισχυθούν στα χρόνια της κρίσης. Τώρα που ξεφεύγουμε από την κρίση θα υποχωρήσουν. Δεν γνωρίζω πολλές κοινωνίες που θα μπορούσαν να αντέξουν τόσο ριζικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τα δίκαια παράπονα ο ελληνικός λαός δεν αγκάλιασε τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό. Δεν θα υπάρξει Δημοκρατία της Βαϊμάρης για την Ελλάδα. Η Ελλάδα επέστρεψε αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται. Οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων ετοιμάζουν την τελευταία τους επίθεση, κάνουν ότι μπορούν με ψεύτικες υποσχέσεις για γρήγορες λύσεις όμως όσο περισσότερο προσπαθούν να πείσουν ότι είναι αξιόπιστη εναλλακτική τόσο περισσότερο εκτίθενται. Τα όσα πετύχαμε δεν μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού».

Ο πρωθυπουργός δεν πρωτοτύπησε, ούτε όταν έκανε απολογισμό της διετίας, μιλώντας για success story: "Πριν από δύο χρόνια η χώρα κατέρρεε, μια μακρά περίοδος ύφεσης ξεκινούσε, οι αγορές είχαν κλείσει, η ανεργία είχε εκτοξευτεί, ενώ η δημόσια τάξη βρισκόταν εν κινδύνω και τα κεφάλαια έφευγαν από την χώρα. Σήμερα έχουμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και θα έχουμε και το 2014, θα καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας το 2015 και θα έχουμε πετύχει την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ. Παράλληλα κάναμε άλμα στην ανταγωνιστικότητα βελτιώνοντας την θέση της χώρας σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, κατά 111 θέσεις. Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ θα έχει θετικό πρόσημο. Η ανεργία που είναι αβάσταχτα υψηλή μειώνεται ενώ και το χρέος έχει αρχίσει ονομαστικά να πέφτει και ο τουρισμός κατέγραψε ρεκόρ. Επίσης βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια πριν από το προβλεπόμενο".

Όπως κατά το παρελθόν οι κυβερνώντες διατύπωναν ευχαριστίες σε διεθνείς παράγοντες οι οποίοι δεν παίζουν πάντοτε θετικό ρόλο για τη χώρα μας, έτσι και σήμερα ο πρωθυπουργός, έκανε επίδειξη εθελοδουλίας εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς τους εταίρους της Ελλάδας. "Είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους. Οι μεταρρυθμίσεις μας θα συνεχιστούν, θα ανέβουμε ακόμη περισσότερο στην ανταγωνιστικότητα' είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Όμως ο κος Σαμαράς επεχείρησε να διερμηνεύσει και τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης, υπό το ίδιο πρίσμα. Απαντώντας στο ερώτημα περί δημοκρατίας σε περίοδο λιτότητας, ο κος Σαμαράς είπε ότι η "πίεση" δεν είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία, το πρόβλημα είναι όταν αποτυγχάνουν οι "διορθωτικοί μηχανισμοί".

"Σε περιόδους κρίσης έχουμε δύο αποσταθεροποιητικούς παράγοντες που εξασθενούν τη δημοκρατία και τον κοινωνικό ιστό: ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός. Έχουν διαφορετικά πρόσωπα αν και κάποιες φορές είναι αλληλένδετα, σκορπούν τον φόβο και την απογοήτευση αναπτύσσουν θεωρίες συνωμοσίας. Δημιουργούν την τέλεια συνταγή για την κοινωνική κατάρρευση. Ο λαϊκισμός βασίζεται σε γλυκά ψέματα, σε μη τεκμηριωμένα ψεύδη που οδηγούν στην κοινωνική ταραχή ο εξτρεμισμός στο μίσος και στην βία, τροφοδοτεί την φωτιά του λαϊκισμού και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Τί κάνουμε για να αποτρέψουμε τα δύο κακά; καταπολεμούμε τα ψέματα με την αλήθεια. Κάνουμε μεταρρυθμίσεις, θεσπίζουμε την εθνική ενότητα και την κοινωνική συνοχή" είπε ο κος Σαμαράς.  

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Με το κεφάλι ψηλά.

  Είναι γεγονός ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πιο κάτω από τις προσδοκίες του κόσμου της Αριστεράς. Η διαφορά των εκλογικών ποσοστών ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο