Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου: Αμηχανία και διχασμός για το φόβο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε αμηχανία η κυβέρνηση μετά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από το δίπολο “εθνικής διαπραγμάτευσης η διχασμού” που επανέφερε στη ρητορική του ο Ε. Βενιζέλος, βγαίνοντας από το Μαξίμου, αλλά και την ανακίνηση θέματος εκλογικού νόμου

Σε αμηχανία η κυβέρνηση μετά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από το δίπολο "εθνικής διαπραγμάτευσης η διχασμού" που επανέφερε στη ρητορική του ο Ε. Βενιζέλος, βγαίνοντας από το Μαξίμου, πριν λίγο. «Δυστυχώς υπάρχει ένας εθνικός διχασμός, επειδή οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ιδίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιλέξει έναν δρόμο που θυμίζει τις χειρότερες εποχές της μεταπολίτευσης. Είναι ο δρόμος της δημαγωγίας» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι χρειάζεται εθνική διαπραγμάτευση και εθνική συναίνεση. 

Σαμαράς και Βενιζέλος φέρονται προβληματισμένοι από το κλίμα της περασμένης εβδομάδας στις Κοινοβουλευτικές τους ομάδες, όταν στη συζήτηση για τον ΕΝΦΙΑ βρέθηκε στο στόχαστρο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από τους ίδιους τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Ενδεικτικό της αμηχανίας που έχει καταλάβει τους δύο αρχηγούς δεν είναι άλλο από το ζήτημα του εκλογικού νόμου, το οποίο άνοιξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ρισκάροντας να εκθέσει τον εαυτό του και τα κόμματα της κυβέρνησης σε κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.

Με μια αυθαίρετη ρητορική ακροβασία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε οτι η προγραμματική συμφωνία του κόμματος του με τη ΝΔ περιλαμβάνει το ζήτημα του εκλογικού νόμου, το οποίο συνδέεται με θεσμικές λύσεις που πρέπει να δοθούν ξεκινώντας από τη "συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας , ρυθμιστής του πολιτεύματος". Την αγωνία της κυβέρνησης για το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί φαίνεται πως επέτεινε η παρουσίαση του κοστολογημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να θέτει πλέον την ατζέντα και να παίρνει το πλεονέκτημα των κινήσεων.

Η κυβέρνηση όμως, αναμένεται να βρεθεί σε ακόμα δυσχερέστερη θέση, με την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα σε δέκα ημέρες, όταν θα κληθεί να προχωρήσει περισσότερες κοινωνικά επώδυνες και οικονομικά επιζήμιες μεταρυθμίσεις. «Δεν θα χαθούμε στις λεπτομέρειες και δεν θα ανοίξουμε λανθασμένα μέτωπα, θα πείσουμε τους εταίρους μας γιατί έχουμε καταφέρει οφθαλμοφανή επιτεύγματα», είπε πάντως ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, θέματα που θα ανοίξει η τρόικα.

Το επόμενο διαστημα η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ψηφίσει κρίσιμα νομοσχέδια και ρυθμίσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έως τα τέλη Ιανουαρίου, κάτι που θα τονίσει άλλωστε και η τρόικα στην Αθήνα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, προκειμένου ο κ. Βενιζέλος να συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της χώρας μας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τις επόμενες ημέρες.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια