Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Δ. Στρατούλης: Ο ΕΝΦΙΑ δεν παίρνει διόρθωση. Θα καταργηθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Στρατούλης: Ο ΕΝΦΙΑ δεν παίρνει διόρθωση. Θα καταργηθεί

φωτό αρχείου

Το καλοκαίρι του 2012 η κυβέρνηση διέδιδε οτι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τις περιουσίες των πολιτών, όμως αυτό ακριβώς κάνει η ίδια σήμερα με τον ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταργήσει αυτόν και κάθε άλλο ληστρικό και αντισυνταγματικό νόμο είπε στην πρωινή εκπομπή του Μέγκα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας Δ. Στρατούλης. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Στις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Πόσο εφικτό είναι αυτό και με τι θα τον αντικαταστήσετε;

Θα ήθελα να ξεκινήσω, λέγοντας ότι οι «μοιρολογούντες» βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι», αλλά στην ουσία βγήκαν κουρεμένοι γουλί. Διότι όποιες αλλαγές γίνονται στον ΕΝΦΙΑ είναι απλώς επιδερμικές και δεν αλλάζουν την ουσία του φόρου αυτού, που είναι ένας αντισυνταγματικός, ένας αντικοινωνικός, ένας φορομπηχτικός και άδικος φόρος, καθότι πλήττει τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη.

Κατά δεύτερον, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όντως μοιρολογούν τις τελευταίες μέρες για τον ΕΝΦΙΑ, όμως τον νόμο αυτόν πήγαν και τον ψήφισαν. Σίγουρα υπάρχουν λάθη και ακρότητες στον νόμο που προβλέπει την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, όμως στην πραγματικότητα το κυριότερο λάθος είναι ο ίδιος ο ΕΝΦΙΑ. Και αυτό διότι επιβάλλει υπέρμετρα φορολογικά βάρη κυρίως στα μικρομεσαία στρώματα και τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Όμως είναι λάθος να φορολογούνται η μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, ειδικά όταν δεν παράγουν εισόδημα και έσοδα.

Τέλος, η κυβέρνηση διέδιδε το 2012 ότι εμείς, εάν γινόταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα παίρναμε από τον κόσμο τα σπίτια και τις καταθέσεις του. Τώρα όμως τα σπίτια τα δημεύει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μέσω του ΕΝΦΙΑ, ενώ έχει ήδη δημεύσει τις καταθέσεις των πολιτών, με τη δυνατότητα που δίνεται να γίνονται κατασχέσεις από το Δημόσιο, όταν χρωστούν σε αυτό οι πολίτες.

Κάνατε λόγο για την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Μήπως αθροίζετε τη φωνή σας με όσους προτρέπουν τον κόσμο να μην πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κίνημα που αναπτύσσεται και παίρνει διάφορες μορφές. Ένα κίνημα που δημιουργήθηκε από έναν κόσμο ολόκληρο, ο οποίος λέει: «Δεν έχω και, επομένως, δεν μπορώ να πληρώσω». Εμείς λέμε στον κόσμο αυτό να συνεχίσει τον αγώνα του και τις πιέσεις του προς την κυβέρνηση, προκειμένου να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το κίνημα αυτό, ώστε ο στόχος της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ να μην παραπεμφθεί στο μέλλον, σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Λέμε λοιπόν στους ανθρώπους αυτούς ότι θα πρέπει να δυναμώσουν τη φωνή τους και εμείς αυτή τη φωνή τους και αυτούς τους αγώνες τους θα τους αξιοποιήσουμε, προκειμένου να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς την κυβέρνηση για να καταργηθεί ο φόρος αυτός σήμερα. Εμείς έτσι κι αλλιώς έχουμε αναλάβει αυτή τη δέσμευση για το μέλλον, εφόσον γίνουμε κυβέρνηση.

Πού θα βρείτε όμως τα χρήματα για να αντικαταστήσετε τον ΕΝΦΙΑ;

Καταρχάς, πρέπει να τονίσουμε ότι η μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, όταν δεν έχει εισόδημα ή πρόσοδο, δεν θα πρέπει να φορολογείται. Όταν έχει εισόδημα ή πρόσοδο, θα φορολογείται με βάση τη φορολογία εισοδήματος. Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί. Από εκεί και πέρα, εάν πρέπει να επιβληθεί κάποιος φόρος στην ακίνητη περιουσία, τότε θα πρέπει να επιβληθεί στην πάρα πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, όση κι αν είναι αυτή.

Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνουμε στη λογική των μνημονίων και της τρόικας, ότι δηλαδή θα πρέπει να βεβαιωθούν 3,2 δισεκ. ευρώ φόροι στην ακίνητη περιουσία και να εισπραχθούν 2,6 δισεκ. Εμείς είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει να γίνει μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, αφού φυσικά καταργηθούν τα μνημόνια, στο πλαίσιο της οποίας τα βασικά έσοδα θα προέρχονται από δύο πηγές. Καταρχήν, από την φορολογία εισοδήματος. Ως προς αυτήν, εμείς θέλουμε να επανέλθει το αφορολόγητο όριο των 12 000 ευρώ. Επίσης, θέλουμε να αυξηθούν τα φορολογικά κλιμάκια, ώστε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να έχει η φορολογία πιο δίκαιο και πιο προοδευτικό χαρακτήρα. Με τον τρόπο αυτό, θα ελαφρυνθούν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και θα επιβαρυνθούν τα μεγάλα εισοδήματα, ο μεγάλος πλούτος και τα μεγάλα κέρδη.

Η δεύτερη πηγή εσόδων θα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Επομένως, θα πρέπει να δούμε πώς θα εντοπιστούν οι φοροφυγάδες από τις διάφορες λίστες: Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, ΤτΕ κλπ.

Επομένως, τα βασικά εργαλεία της αριστερής κυβέρνησης θα είναι η δίκαιη φορολογική πολιτική στα εισοδήματα, η πάταξη της φοροδιαφυγής και, βεβαίως, η μείωση των έμμεσων φόρων έναντι των άμεσων. Στη χώρα μας έχουμε τον μεγαλύτερο ΦΠΑ, έναν από τους μεγαλύτερους έμμεσους φόρους σε όλη την Ευρώπη, ο οποίος επιβαρύνει τα φτωχά στρώματα. Κατά συνέπεια, αυτός θα πρέπει να μειωθεί.

Τέλος, θέλω να πω ότι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εξωπραγματική. Αποτελεί αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας. Μάλιστα, σε χθεσινή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας «Το Βήμα», φαίνεται ότι το 54% των πολιτών συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Επομένως, εμείς δεν θα μπούμε στη λογική να βελτιώσουμε τα μνημόνια και να συζητάμε τρεις το λάδι και τρεις το ξίδι. Εμείς θα καταργήσουμε τα μνημόνια και θα εφαρμόσουμε ένα άλλο αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, το οποίο θα έχει άλλες προτεραιότητες στο πλαίσιο της φορολογικής του πολιτικής.

Πάντως είναι πολύ προκλητικό βουλευτές της κυβέρνησης να ασκούν κριτική με ύφος χιλίων καρδιναλίων στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακόμη δεν έχει κυβερνήσει, για την φορολογική του πολιτική, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με φορομπηχτικές πολιτικές έχει οδηγήσει στην πλήρη απελπισία, στην πλήρη αγανάκτηση και στο πλήρες αδιέξοδο τον ελληνικό λαό.

Από την άλλη, υπάρχουν βουλευτές της κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι, με την τροπολογία που θα κατατεθεί, θα καλυτερεύσει ο ΕΝΦΙΑ. Αυτό όμως εμένα μου φέρνει στο μυαλό την εικόνα των ανθρωποφάγων που έχουν πιάσει κάποιον και του λένε: «Θα σε τρώγαμε έτσι κι αλλιώς βραστό. Βέβαια, σκοπεύαμε να σου ρίξουμε και αλάτι, αλλά μήπως προτιμάς να μην σου ρίξουμε αλάτι και να σε φάμε ανάλατο;». Κάπως έτσι συμπεριφέρονται οι βουλευτές της κυβέρνησης στους πολίτες, που τους έχουν οδηγήσει έτσι κι αλλιώς στη μέγιστη απελπισία με τις φορομπηχτικές, αντικοινωνικές και αντισυνταγματικές πολιτικές τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τη φορολόγηση της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας.

Από εκεί και πέρα, θέλω να επισημάνω ότι τα έσοδα που πρέπει να έχει το κράτος δεν θα προέρχονται μόνο από τη φορολογική πολιτική, η οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από κοινωνική δικαιοσύνη και προοδευτικότητα, αλλά και από άλλες πηγές. Για εμάς το βασικό ζήτημα είναι το δημόσιο χρέος της χώρας. Δηλαδή εμείς λέμε ότι θα πρέπει να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους, διότι, εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, ό,τι φορολογικές πολιτικές και να εφαρμόσει κανείς και ό,τι έσοδα και να συγκεντρώσει, ο λαός και η χώρα μας δεν θα μπορέσουν να πάρουν ανάσα. Αυτό το χρέος των 317 δισεκ. δεν μπορούμε ως λαός και ως χώρα να το αποπληρώσουμε.

Επιπλέον, εάν δεν γίνει ρύθμιση στο ιδιωτικό χρέος, δηλαδή στα υπερχρεωμένα στις τράπεζες λαϊκά νοικοκυριά και στις υπερχρεωμένες στις τράπεζες, στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πάλι δεν θα μπορέσουν να ανασάνουν η χώρα και η οικονομία μας, αντίθετα θα συνεχίζεται ασταμάτητα η ύφεση. Και η ύφεση θα οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων και αυτά με τη σειρά τους θα οδηγούν σε κοινωνικά αδιέξοδα και σε μεγαλύτερη χρεωκοπία τον ελληνικό λαό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL