Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλλάζουν τον Ποινικό Κώδικα για να προστατεύσουν διαπλοκή - κλεπτοκρατία και καθεστώς έκτακτης ανάγκης

Την κατάργηση των ισοβίων για τους καταχραστές του δημόσιου χρήματος, την επαναδιατύπωση του άρθρου για την εγκληματική οργάνωση με την προσθήκη του οικονομικού οφέλους για τους παραβάτες αλλά και ισόβια κάθειρξη για όσους προσβάλουν το πολίτευμα ακόμα και μέσω του Διαδικτύου...

Την κατάργηση των ισοβίων για τους καταχραστές του δημόσιου χρήματος, την επαναδιατύπωση του άρθρου για την εγκληματική οργάνωση με την προσθήκη του οικονομικού οφέλους για τους παραβάτες αλλά και ισόβια κάθειρξη για όσους προσβάλουν το πολίτευμα ακόμα και μέσω του Διαδικτύου, έστω κι αν πρόκειται για προπαρασκευαστικές πράξεις, προβλέπει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος" της Κυριακής. Πάντως, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, κάποιες από τις διατάξεις του οποίου βρίσκονταν σε ισχύ εδώ και περισσότερο από εκατό χρόνια, έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Για πλήρη αποδιάρθρωση του νομικού συστήματος κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα προβλέπεται κάθειρξη έως και είκοσι χρόνια και χρηματικές ποινές που θα φτάνουν τις 150.000 ευρώ για τους πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς που δωροδοκούνται. Η κατάργηση των ισοβίων για τους καταχραστές του Δημοσίου πέρασε τελικά από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή με ισχυρή μειοψηφία από δικαστή, μέλος της επιτροπής, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της αλλαγής του επίμαχου άρθρου.

Σε αντίθεση με τους καταχραστές του Δημοσίου, με ισόβια κάθειρξη απειλείται αυτός που "επιχειρεί με βία ή απειλή βίας να καταλύσει, να αλλοιώσει ή να καταστήσει ανενεργό, διαρκώς ή προσκαίρως, το δημοκρατικό πολίτευμα που στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία ή θεμελιώδεις αρχές ή θεσμούς του πολιτεύματος αυτού ή να αποστερήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή αυτόν που ασκεί προεδρική εξουσία που έχουν κατά το Σύνταγμα". Επιπλέον, με δεκαετή κάθειρξη θα τιμωρείται και εκείνος που "δημόσια ή με διάδοση εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων ή μέσω Διαδικτύου προκαλεί με πρόθεση ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους στην επιχείρηση πράξης από εκείνες που αναφέρονται στα συγκεκριμένα άρθρα".

Σημαντική είναι και η αλλαγή που προβλέπεται για την εγκληματική οργάνωση, η οποία θα σχετίζεται πλέον με τον προσπορισμό του οικονομικού όφελους. Η σχετική διατύπωση έχει ως εξής: "Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση ομάδα, τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων για προσπορισμό οικονομικού οφέλους, τιμωρείται με κάθειρξη ώς δέκα έτη και χρηματική ποινή".

Μιλώντας στην "Εφημερίδα των Συντακτών" σχετικά με τις αλλαγές στον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης, ο επικεφαλής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Μαρκής διευκρίνισε ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει δράση εγκληματικής οργάνωσης χωρίς οικονομικά οφέλη", ενώ για τις αλλαγές που επέρχονται στο άρθρο περί εσχάτης προδοσίας τόνισε: "Τα δύο βασικά υπέρτατα έννομα αγαθά που προστατεύονται απόλυτα και αυτά μόνο -πλέον- θα επισείουν την ποινή των ισοβίων είναι το δημοκρατικό πολίτευμα και η ανθρώπινη ζωή". Ο Β. Μαρκής επίσης ανέφερε: "Προσδιορίζουμε πλέον ποιες είναι οι ποινές και οι θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ ανέκαθεν λέγαμε ότι στην εσχάτη προδοσία η απόπειρα ή οι προπαρασκευαστικές πράξεις τιμωρούνται όσο και το τετελεσμένο έγκλημα. Στο νέο σχέδιο περιορίσαμε τις περιπτώσεις αυτές και ενώ όλη η επιτροπή προβληματίστηκε με τις δεδομένες συγκυρίες, θα ήταν λάθος να χάσει η Ελλάδα και αυτήν την ευκαιρία για έναν σύγχρονο Ποινικό Κώδικα".

 

Ενστάσεις Ν. Παρασκευόπουλου - Γ.Κατρούγκαλου

"Προβληματικές" χαρακτήρισε κατ' αρχάς τις ρυθμίσεις που αφορούν τα εγκλήματα κατά του πολιτεύματος ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ Νίκος Παρασκευόπουλος, γιατί, όπως είπε, "προσκρούουν στην αρχή της αναλογικότητας, απειλώντας με την ίδια ποινή πράξεις με ανισοβαρή τον άδικο χαρακτήρα τους". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "αν μάλιστα οι περιγραφόμενες πράξεις αναφέρονται σε τέλεση μέσω Διαδικτύου, δηλαδή ένα μέσο που χρησιμοποιούν εκατομμύρια πολίτες, ο κίνδυνος για καταχρηστικές διώξεις θα είναι μεγάλος".

"Αδιανόητη" χαρακτήρισε τέλος την ποινικοποίηση του φρονήματος ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι "οποιαδήποτε διάταξη τείνει να ποινικοποιήσει την ελευθερία έκφρασης πρέπει να θεωρείται αντισυνταγματική και ανεφάρμοστη". Ο έγκριτος νομικός επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι "όταν ξεκινά το ξήλωμα ορισμένων δικαιωμάτων, πάντοτε ακολουθεί και η αμφισβήτηση των υπολοίπων".

 

Προχειρότητα

Με ανακοίνωσή του το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει "την προχειρότητα, την απουσία και του ελάχιστου επιστημονικού και κοινωνικού διαλόγου εν όψει μίας τόσο θεμελιώδους αλλαγής" και τονίζει ότι νέο σχέδιο "επιβεβαιώνει τα δύο πράγματα που όλη η ελληνική κοινωνία γνωρίζει: Πρώτον, τη βαθιά της διασύνδεση με τη διαπλοκή και την αγωνιώδη προσπάθειά της να προστατεύσει και να αθωώσει το ήδη καταρρέον σύστημα της κλεπτοκρατίας, αφού η επιλογή της κατάργησης του Ν. 1608/1950 στη δεδομένη χρονική συγκυρία δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της. Και δεύτερον, το γεγονός ότι η ίδια -στερούμενη προδήλως και της στοιχειώδους ακόμα δημοκρατικής νομιμοποίησης- καταφεύγει σε αντιδραστικές επιλογές που θυμίζουν άλλες, σκοτεινές για την ελληνική πολιτική ζωή εποχές, απειλώντας ακόμα και με ισόβια κάθειρξη τις φωνές που αμφισβητούν όχι το πολίτευμα, αλλά το ιδιότυπο σημερινό καθεστώς μνημονιακής εκτάκτου ανάγκης".

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Αλήθειες που πονάνε

Υποτίθεται ότι τόσον καιρό προσπαθούν να μας πείσουν ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να σπιλώσει και να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους

Δειτε ολοκληρο το αρθρο