Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συνέντευξη Τσίπρα: Οι εθνικές εκλογές επιβάλλονται εκ των πραγμάτων, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί η πολιτική των Μνημονίων

“Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ήττα των πολιτικών λιτότητας. Είναι κρίσιμο η πολιτική των μνημονίων να ηττηθεί στην Ελλάδα. Η Δημοκρατία πρέπει να συντρίψει την τρόικα”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής.

"Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ήττα των πολιτικών λιτότητας. Είναι κρίσιμο η πολιτική των μνημονίων να ηττηθεί στην Ελλάδα. Η Δημοκρατία πρέπει να συντρίψει την τρόικα. Ο λαός πρέπει να αποδοκιμάσει τις νοοτροπίες τρομοκράτησης και επιβολής μέτρων εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το νεοφιλελεύθερο πείραμα πρέπει να ηττηθεί και να ακυρωθεί" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής.

Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών, στη συνεργασία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, αλλά και στο σκοπό της επίσκεψης στη Μόσχα.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι "οι εθνικές εκλογές επιβάλλονται εκ των πραγμάτων", για να προσθέσει στη συνέχεια πως "τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης συγκέντρωσαν μαζί 42% τον Ιούνιο του 2012. Δύο χρόνια μετά το 2012 η ΝΔ καταρρέει και το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αυτοκαταργηθεί".

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
 

-Κύριε Πρόεδρε, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν έχουν τη δυναμική νίκης που θα περίμενε κανείς από τους υποψηφίους ενός κόμματος που διεκδικεί την εξουσία …

Αντιθέτως, διαπιστώνουμε ότι εξαντλείται η δυναμική των κυβερνητικών υποψηφίων. Κλασικό παράδειγμα είναι οι υποψηφιότητες Σγουρού και Καμίνη, οι οποίες ταυτίστηκαν με τα κάθε λογής κατεστημένα και είναι σήμερα εντυπωσιακά αποδυναμωμένες.
 

-Νομίζω ότι υπερβάλλετε …

Η Ρένα Δούρου και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης διεκδικούν ανοιχτά τον Δήμο Αθηναίων και την περιφέρεια Αττικής. Το ίδιο και πολλοί άλλοι υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα. Είναι νέοι, δραστήριοι και ανεπηρέαστοι από κατεστημένα συμφέροντα. Επιπλέον, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η Αλλαγή στο επίπεδο της πόλης και της περιφέρειας ενισχύει τη δυναμική για την Αλλαγή στη χώρα.
 

-Είστε βέβαιος ότι θα κερδίσετε τις ευρωεκλογές;

Ασφαλώς, γιατί ο λαός γνωρίζει πως αν επιδοκιμάσει την πολιτική που έπληξε εκατομμύρια οικογένειες, τότε η πολιτική αυτή θα ενισχυθεί και θα μονιμοποιηθεί. Γι' αυτό θα την αποδοκιμάσει και θα υποστηρίξει μία νέα πολιτική κοινωνικής σωτηρίας και υπεράσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της χώρας και των πολιτών μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
 

-Εάν κερδίσετε τις ευρωεκλογές θα απαιτήσετε τη διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών;

Οι εθνικές εκλογές επιβάλλονται εκ των πραγμάτων. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης συγκέντρωσαν μαζί 42% τον Ιούνιο του 2012. Πόσο συγκεντρώνουν σήμερα; Θα το διαπιστώσουμε την επόμενη Κυριακή. Δύο χρόνια μετά το 2012 η ΝΔ καταρρέει και το ΠαΣοΚ έχει ήδη αυτοκαταργηθεί. Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην Μεταπολίτευση στην οποία δεν συμμετέχει το ΠαΣοΚ. Πώς νομιμοποιείται πολιτικά η συνέχιση της συμμετοχής του στην κυβέρνηση; Ανάλογη αλλαγή ονόματος μεθοδεύει και η ΝΔ. Αλλάζουν ονόματα και ψάχνουν για ψευδώνυμα μόνο όσοι θέλουν να μας εξαπατήσουν για την πραγματική τους ταυτότητα.
 

-Πουθενά στην Ευρώπη οι ευρωεκλογές δεν οδηγούν σε εθνικές εκλογές. Πολλοί εκτιμούν ότι προέχει η κυβερνητική σταθερότητα εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης του Οκτωβρίου για το χρέος, τις τράπεζες και – όπως προεξοφλείται - , το νέο μνημόνιο…

Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να διαχειριστεί τη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου. Ο Πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να προκηρύξει εθνικές εκλογές μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης που θα υποστεί στις ευρωεκλογές για τις οποίες ο ίδιος έχει αποδεχθεί ότι πρόκειται για δημοψήφισμα. Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις που αποδοκιμάζονται σε κρίσιμα δημοψηφίσματα οδηγούνται σε εκλογές.

 

-Γιατί αποκλείετε την εθνική συναίνεση;

Επιδιώκουμε την εθνική συναίνεση, αλλά μόνο έπειτα από εθνικές εκλογές. 40 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση έρχεται η ώρα για μια νέα Μεταπολίτευση. Χρεοκόπησαν τη χώρα με την πολιτική τους. Μετά τη διέσυραν και την ενέπλεξαν σε περιπέτειες. Και στο τέλος κατέστρεψαν τις περιουσίες και τις προοπτικές εκατομμυρίων οικογενειών. Και τώρα έχουν το θράσος να εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να παρουσιάζονται ως εγγυητές της διάσωσης.
 

-Δεν είναι ανεδαφικό να αποκλείετε κυβερνητική συνεργασία με κάποιο από τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα;

Με τις ηγεσίες και το πολιτικό προσωπικό που επέβαλλαν το Μνημόνιο δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Ούτως ή άλλως δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής. Η δυναμική των εκλογών θα αναγκάσει τα μνημονιακά κόμματα να αλλάξουν ηγεσίες και πολιτική.
 

-Θα μπορούσατε δηλαδή να συνεργαστείτε με τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα εάν αποκηρύξουν τις ηγεσίες και την πολιτική τους;

Δε μπορώ να προεξοφλήσω ότι στα κόμματα αυτά δεν υπάρχουν και πρόσωπα ή δυνάμεις που δεν έχουν την ιδιοτέλεια και δε φέρουν την ευθύνη των επιλογών των ηγεσιών τους . Ωστόσο σήμερα δεν πρωταγωνιστούν. Και ασφυκτιούν. Αν χειραφετηθούν από τις ηγεσίες τους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στο μεγάλο και δύσκολο έργο της κοινωνικής σωτηρίας, το οποίο δεν θα είναι κομματικό σχέδιο, αλλά εθνική υπόθεση.
 

-Ο κ. Σαμαράς πρότεινε ουσιαστικές συνταγματικές αλλαγές. Γιατί δεν υποστηρίζετε κάποιες από αυτές;

Κάποιες από αυτές τις αντέγραψε ο κ. Σαμαράς από την αντίστοιχη περυσινή μας παρουσίαση στα Χανιά. Ωστόσο, η συνταγματική αλλαγή δεν μπορεί να έρθει από αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση. Επιπλέον, οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές πρέπει να γίνουν με τη σφραγίδα του ελληνικού λαού.
 

-Δηλαδή υποστηρίζετε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα;

Οι μεγάλες θεσμικές τομές πρέπει πάντα να έχουν τη λαϊκή έγκριση και υποστήριξη. Το πως αυτό κάθε φορά θα διασφαλίζεται είναι ανοιχτό. Τα δημοψηφίσματα πάντως αποτελούν μέρος της στρατηγικής μας για μια διακυβέρνηση που θα στηρίζεται στη διαρκή επιβεβαίωση της λαικής υποστήριξης.

 

-Η πολιτική σας πρόταση είναι μια πρόταση ρήξης και ανυπακοής στο δεδομένο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Πολλοί Έλληνες την υποστηρίζουν, αλλά και πολλοί άλλοι τη θεωρούν πρόταση υψηλού ρίσκου …

Είναι μια πρόταση ρήξης, όχι με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά με την πολιτική που ακολουθείται στην Ένωση. Η στάση μας είναι φιλοευρωπαϊκή. Η σημερινή Ευρώπη απομακρύνεται από τους λαούς της και αυτοκαταστρέφεται. Για αυτό και είναι επείγον να αλλάξει ρότα. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατήσει σε μια διαπραγμάτευση για την αλλαγή της σημερινής πορείας της Ευρώπης.
 

-Μα πρόκειται για έναν «διάλογο» ανάμεσα στον Δαβίδ και τον Γολιάθ και μάλιστα χωρίς καμία βεβαιότητα για την επιτυχία του Δαβίδ… Γιατί ο ελληνικός λαός να διακινδυνεύσει μαζί σας;

Διακινδύνευση είναι να συνεχίσουμε στη σταθερότητα και την κανονικότητα της διάλυσης. Όταν ο κ. Σαμαράς μιλάει για σταθερότητα μιλάει για τη συνέχεια μιας σταθερής υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου, σταθερής αύξησης της ανεργίας των νέων, σταθερής συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, σταθερής μείωσης της αξιοπρέπειας της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Οι Έλληνες διατηρούμε το δικαίωμα να διεκδικούμε την επιστροφή στην κανονικότητα ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Ας το ασκήσουμε.
 

-Έχετε τις συμμαχίες;

Ναι, τις έχουμε. Γίνομαι καθημερινά αποδέκτης μηνυμάτων κυβερνήσεων μεγάλων χωρών στα οποία τονίζεται ότι μια νέα διαπραγμάτευση, μια νέα συνεννόηση με την Ελλάδα, όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά επιβάλλεται από το πνεύμα της Ενωμένης Ευρώπης.
 

-Ποια ήταν η σκοπιμότητα της πρόσφατης επίσκεψής σας στην Μόσχα όταν η Ευρώπη συζητεί κυρώσεις για τη Ρωσία;

Η Ευρώπη δεν έχει διακόψει το διάλογο με τη Μόσχα. Η Ελλάδα πρέπει σαφώς να διατηρεί συμμαχίες με όλες τις χώρες. Η Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι περισσότερο υπολογίσιμη από ποτέ εντός κι εκτός Ευρώπης. Διαμορφώνουμε σχέσεις με τις κυβερνήσεις και επιπλέον, χτίζουμε συμμαχίες με την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Αποδέχτηκα να είμαι ο υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν στο πλαίσιο ενός σχεδίου δημιουργίας συμμαχιών για την Ελλάδα.

 

-Η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν συγκεντρώνει πάνω από 10%. Πώς θα συμβάλλει σε ανατροπές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο;

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά διεκδικεί με αξιώσεις να είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη. Μπορεί να διεμβολίσει τη «συναίνεση των τριών», του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.
 

-Και τι σημαίνει αυτό;

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν να προωθήσουν μια διαφορετική πορεία για την Ευρώπη, τότε θα είναι αναγκασμένοι να διαπραγματευτούν με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και να υιοθετήσουν ένα μέρος της δικής μας ατζέντας. Αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο και για τα ελληνικά συμφέροντα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
 

-Γιατί πιστεύετε ότι μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξασφαλίζει βιώσιμες λύσεις;

Γιατί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ήττα των πολιτικών λιτότητας. Είναι κρίσιμο η πολιτική των μνημονίων να ηττηθεί στην Ελλάδα. Η Δημοκρατία πρέπει να συντρίψει την τρόικα. Ο λαός πρέπει να αποδοκιμάσει τις νοοτροπίες τρομοκράτησης και επιβολής μέτρων εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το νεοφιλελεύθερο πείραμα πρέπει να ηττηθεί και να ακυρωθεί. Αν η πολιτική αυτή υπερισχύσει στην Ελλάδα τότε θα δικαιωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 

-Μήπως αποδίδετε μεγαλύτερη σημασία στις ελληνικές εκλογές από εκείνη που έχουν;

Σκεφτείτε. Αν οι Έλληνες υπερψηφίσουμε την πολιτική της λιτότητας, της περιφρόνησης και της αποστέρησης των δικαιωμάτων των αδύναμων τότε θα μεταδώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι το βάρβαρο σχέδιο που επιβλήθηκε στην Ελλάδα πέτυχε, ότι ο λαός υπέκυψε και ότι η τοξική αυτή συνταγή μπορεί να ισχυροποιηθεί και να εφαρμοστεί παντού. Αντίθετα, με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και στη συνέχεια με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο κύκλος της κοινωνικής και οικονομικής βαρβαρότητας που άνοιξε στην Ελλάδα, θα κλείσει στην Ελλάδα. Άρα, το μέλλον της Ευρώπης εξακολουθεί να κρίνεται στην Ελλάδα.
 

-Το χρέος βρίσκεται στο επίκεντρο της διεκδικούμενης λύσης. Η κυβέρνηση έχει υπαινιχθεί ότι έχει σχεδόν εξασφαλίσει λύση επιμήκυνσης αποπληρωμής για 50 έτη και σημαντική μείωση επιτοκίου. Γιατί λοιπόν να διαταραχθεί η πορεία προς αυτή τη διεκδίκηση με μια πολιτική αλλαγή; Εσείς θα απορρίψετε μια τέτοια λύση προκειμένου να εξασφαλίσετε το μέγιστο, τη διαγραφή, που μπορεί να είναι ανέφικτο;

Όταν πας σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να έχεις τον πήχη ψηλά. Δεν πας με μια πολιτική «ό,τι προαιρείστε». Αν πας έτσι, θα εξασφαλίσεις το λιγότερο δυνατό. Είναι αδιανόητο κατά την άποψή μου, ότι δεν υπάρχει εθνική θέση για το χρέος. Η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι δεν επιθυμεί διαγραφή όταν όλοι παντού στον κόσμο μιλούν για ένα χρέος μη βιώσιμο. Η διαγραφή είναι απαραίτητη. Αλλιώς, είτε ενεργό, είτε εν υπνώσει, το χρέος θα είναι εκεί και θα βαραίνει την οικονομία, που ποτέ δεν θα μπορέσει να ανακάμψει.
 

-Πάντως η διαγραφή χρέους θεωρείται ανέφικτη …

Λάθος. Έγινε το 1953 για τη Γερμανία και πρέπει και τώρα να γίνει στο πλαίσιο μιας ενιαίας ευρωπαϊκής λύσης. Το υποστηρίζουν όλοι οι έγκριτοι οικονομολόγοι και οι σοβαροί πολιτικοί.

 

-Μα πώς θα αναλάβουν τα Κοινοβούλια χρέη, και μάλιστα Κοινοβούλια λαών οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα;

Χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική λύση. Αν τα ισχυρά τραπεζικά συμφέροντα αποτρέψουν τη διαγραφή μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών κρατικών χρεών, τότε, για να προστατευτεί η ευρωζώνη, τα Κοινοβούλια θα πρέπει διαρκώς να «τρέφουν» τις ευρωπαϊκές τράπεζες που θα απαιτούν την εξυπηρέτησή των χρεών αυτών στο ακέραιο. Θα αυξάνουν το δημόσιο χρέος, όχι με τη διαγραφή, αλλά με την εξυπηρέτηση χρεών, αφού η μη εξυπηρέτηση θα απειλεί την ευρωζώνη. Επομένως, η εξυπηρέτηση των υπέρογκων κρατικών χρεών που συνάπτονταν ολόκληρη την περασμένη δεκαετία στο κοινό νόμισμα θα αναγκάσει τους λαούς να επωμιστούν κόστος πολλαπλάσιο από το κόστος της διαγραφής τους. Παράλληλα, θα συνοδευτεί από πολιτικό κόστος, αφού η λιτότητα θα ενισχύσει τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά, αλλά και από κοινωνικό κόστος μέσα από την εξαθλίωση πολλών εκατομμυρίων πολιτών. Άρα το πραγματικό ερώτημα είναι: Αντέχει η Ευρώπη την μη διαγραφή χρεών; Η απάντηση είναι όχι.
 

-Στην Ελλάδα μια διευθέτηση του χρέους θα συνδυαστεί με ένα νέο μνημόνιο. Είναι δυνατόν να προσφερθούν λύσεις χωρίς ανταλλάγματα;

Η διαγραφή ενός χρέους που εκτοξεύτηκε στο 175% είναι επιβεβλημένη. Το ερώτημα είναι αν θα συνοδευτεί όμως με νέα λιτότητα, που θα ξαναδημιουργήσει το χρέος, ή με ανάπτυξη που θα το διατηρεί μειωμένο; Είναι οι δύο αντιλήψεις που συγκρούστηκαν και το 1929 και σήμερα. Η προοδευτική αντίληψη απορρίπτει τη λιτότητα και προκρίνει την κοινωνική συνοχή.
 

-Πολλοί φοβούνται ότι μια επεισοδιακή διαπραγμάτευση θα επιφέρει αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα …

Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν σταματήσει να τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό. Καλά θα κάνει να ακολουθήσει το παράδειγμά τους και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Είναι οι μοναδικοί πολιτικοί στην Ευρώπη που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην τρομοκράτηση των Ελλήνων.
 

-Οι κίνδυνοι δεν είναι αμελητέοι. Πώς θα ενισχύσετε την τραπεζική πίστη; Με δημόσιο έλεγχο των τραπεζών;

Ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος είναι προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της εθνικής θέσης στη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ για την επιτυχία των ελληνικών θέσεων στο πλαίσιο του σεβασμού των αρχών και των συνθηκών. Οι εταίροι μας ασφαλώς θα συμπράξουν μαζί μας για την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η Ευρώπη των εκβιασμών ήταν μια παρένθεση που έκλεισε. Η Ελλάδα θεωρείται πολύτιμος εταίρος σε μια περίοδο που αυξάνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε ξανά τη θέση μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όπως μας αξίζει. Και, μην ξεχνάτε, η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής στον γεωπολιτικό και ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης του 2020 και του 2030. Το 2030 είναι τώρα. Να σκεφτούμε με αισιοδοξία, πίστη και αυτοπεποίθηση. Να εργαστούμε με σχέδιο για να το κατακτήσουμε. Αυτή είναι η πρόκληση για εμάς, για τη νέα γενιά, για τη νέα Μεταπολίτευση.
 

-Τρία εκατομμύρια Έλληνες ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Πώς θα τους ενισχύσετε χωρίς να δημιουργήσετε νέα ελλείμματα;

Δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα γιατί θα σταματήσουμε τη συνέχεια της λιτότητας και θα εφαρμόσουμε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – που σημαίνει θα δώσουμε προτεραιότητα στην έλλειψη ηλεκτρικού, έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στην απώλεια στέγασης, στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχεια. Είναι απύθμενη υποκρισία και λαϊκισμός να ισχυρίζονται οι κυβερνώντες ότι θα βρουν 60 δις ως 2020 για να πληρώνουν τόκους, αλλά δεν μπορούν να βρουν 60 εκατομμύρια για όσους δεν έχουν ρεύμα ή ανάλογα ποσά για τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο νερό.
 

-Πολλοί επιμένουν: Που θα βρείτε τα κεφάλαια; «Λεφτά υπάρχουν»;

Δεν αποδεχόμαστε προγράμματα εξισορρόπησης που απαιτούν 4,5% πλεόνασμα για να αποπληρώνεις χρέος την ώρα που έχεις ανθρωπιστική κρίση. Η απελευθέρωση πόρων από την εξυπηρέτηση ενός χρέους που θα διαγραφεί ασφαλώς θα αξιοποιηθούν για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό είναι το αντικείμενο του αγώνα μας για το χρέος, δίπλα στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για να υποστηριχθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη. Επίσης διεκδικούμε, για ένα εύλογο διάστημα και εώς ότου ανακάμψουμε, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις και οι δαπάνες για την κοινωνική αποκατάσταση να μην εγγράφονται στο έλλειμμα. Για μας λοιπόν πρώτα ο άνθρωπος, πρώτα ο εργαζόμενος και πρώτα η πατρίδα μας, μέσα σε μια Ευρώπη που θέλουμε να είναι Ευρώπη της συνοχής και αλληλεγγύης. Και αυτά δεν τα διαπραγματευόμαστε γιατί τα θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες αξίες της Ευρώπης. Πρώτα Έλληνες, αξιοπρεπώς εργαζόμενοι, για να είμαστε Ευρωπαίοι.
 

-Με τον ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί φοβούνται ότι θα χάσουν τις συντάξεις τους …

Τιμώ τους συνταξιούχους, σέβομαι τους αγώνες μιας ολόκληρης ζωής και κατανοώ την αγωνία τους. Θα τους υπερασπιστώ με όλες μου τις δυνάμεις. Οι συντάξεις θα χαθούν μόνο αν συνεχιστούν τα μνημόνια. Γιατί τα μνημόνια κινούνται σε μια λογική αύξησης της ανεργίας, μείωσης των αμοιβών, μείωσης των εισφορών, που όλα αυτά οδηγούν στη διάλυση των ταμείων. Δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς συντάξεις σε μια χώρα που θα έχει συμβιβαστεί με την ανεργία, την υπανάπτυξη, τις χαμηλές αμοιβές. Εμείς θα διασώσουμε τις συντάξεις ακριβώς γιατί θα ανατρέψουμε αυτό το μοντέλο.

 

-Η στάση σας στις επενδύσεις θεωρείται αντιαναπτυξιακή… Παράδειγμα το Ελληνικό …

Δεν είμαστε αρνητικοί σε κάθε επένδυση, αλλά σε επενδύσεις που δημιουργούν ζημία στο ελληνικό δημόσιο. Η εκποίηση κερδοφόρων οργανισμών, δεν αποφέρει τίποτα. Όταν υπάρχουν σχέδια όπως η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, όταν δηλαδή μας ζητούν να κάνουμε κάτι που δεν το κάνουν τα κράτη τους και το κάνουν μόνο χώρες μπανανίες, τότε αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Για το Ελληνικό, το όφελος για το Δημόσιο είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με την πραγματική αξία του Ελληνικού. Παράλληλα, η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι υψηλή. Η ανάπτυξη πρέπει να συνδυάζεται με όρους που θα σέβονται το περιβάλλον. Η πατρίδα μας έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται σε έναν ευλογημένο τόπο. Αν εμείς οδηγηθούμε σε μια ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, η ζημιά θα είναι για όλους μας πολλαπλή …

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις