Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Μετά τις ευρωεκλογές το... τσούγκρισμα στο ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τις ευρωεκλογές το... τσούγκρισμα στο ΠΑΣΟΚ

Μετά τους εσωκομματικούς "σεισμούς" που προκλήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ από τη σύγκρουση κορυφής μεταξύ Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου, φαίνεται εκ πρώτης όψης να έχουν πέσει οι τόνοι των εσωτερικών αντιπαραθέσεων. Ωστόσο τα πολλαπλά αδιέξοδα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το κόμμα του Ευ. Βενιζέλου και ο ίδιος είναι δεδομένο ότι θα επανεμφανιστούν μετά τις ευρωεκλογές -αν δεν έχει προκύψει νωρίτερα νέα ισχυρή εστία έντασης- φέρνοντας ηγεσία και στελέχη προ αποφάσεων.

Εμβρυουλκός εξελίξεων για το ΠΑΣΟΚ θα είναι οπωσδήποτε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εάν επιβεβαιωθεί το ποσοστό τού περίπου 6% που καταγράφεται για την Ελιά, θα αποτελεί ικανή αφορμή για βουλευτές και στελέχη που ενόψει της προεκλογικής μάχης έχουν... θάψει προσωρινά το τσεκούρι του πολέμου προς τον Ευ. Βενιζέλο. Πρόκειται κυρίως για "παπανδρεϊκούς" βουλευτές, όμως δεν είναι μόνο αυτοί. Αυτοί, από την πλευρά τους, θεωρούν προϋπόθεση για να επιχειρήσει το ΠΑΣΟΚ μια κάποια ανάκαμψή του την αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου από το "τιμόνι", ενώ παράλληλα δεν είδαν ποτέ με "καλό μάτι" το εγχείρημα της Ελιάς και ούτε φυσικά τη μετεκλογική συνέχισή του και τη μετατροπή του σε "αυτόνομη" κομματική δύναμη. Κεντρικό ρόλο αντιπολίτευσης στον Ευ. Βενιζέλο κατέχουν, πέρα από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, και στελέχη του στενού περιβάλλοντός του που έχουν απομακρυνθεί πλήρως από το ΠΑΣΟΚ. Τελευταία τέτοια περίπτωση είναι η σκληρή παρέμβαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να είναι πλέον στην εξουσία, ως επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Θέση που λίγο-πολύ είχε διατυπώσει -αν και πιο έμμεσα- ο Γ. Παπανδρέου με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι βουλευτές και κορυφαία στελέχη της Χαρ. Τρικούπη που ενώ πάντοτε βρίσκονταν πολύ κοντά στον Ευ. Βενιζέλο (και ορισμένοι παραμένουν), ξεκίνησαν να δυσφορούν από τη ρήξη που εκείνος επέφερε στις σχέσεις με τους 58. Ορισμένοι από αυτούς υποστηρίζουν ότι εάν το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέψει στην Ελιά να λάβει χαρακτηριστικά ολοκλήρωσης ως κόμμα, δεν θα έχει κανένα μέλλον ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε και ο χώρος της "Κεντροαριστεράς". Οι ίδιοι είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν το όποιο αποτέλεσμα της Ελιάς ώστε να πιέσουν από τη μια τον Ευ. Βενιζέλο στην παραπάνω κατεύθυνση σε σχέση με το συνεργατικό εγχείρημα και, από την άλλη, τη ΔΗΜ.ΑΡ. στην κατεύθυνση της σύμπλευσης με την Ελιά. Αυτό προϋποθέτει το κόμμα του Φ. Κουβέλη να έχει λάβει πολύ μικρό ποσοστό ώστε σε συνδυασμό με το θέμα που θα εγείρουν στελέχη της μειοψηφίας της ΔΗΜ.ΑΡ. να πιέσουν την ηγεσία της Αγ. Κωνσταντίνου το κόμμα να αποτελέσει το έτερο βασικό συστατικό της "υπεύθυνης Κεντροαριστεράς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL