Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
ΓΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ / Οι δύο τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας, για ευρωζώνη και χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ / Οι δύο τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας, για ευρωζώνη και χρέος

Δύο τροπολογίες για το ευρώ και την Ευρωζώνη αφενός και το χρέος αφετέρου, κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα (είχε προηγηθεί η κατάθεση σχετικού κειμένου συμβολής στο σχέδιο της ευρωδιακήρυξης). Και οι δύο τροπολογίες απορρίφθηκαν. Στη βασική -όπως εξελίχθηκε η συζήτηση στην Κ.Ε.- τροπολογία διαβάζουμε:

"Η Ευρωζώνη παίρνει τη μορφή μιας νομισματικής και οικονομικής 'φυλακής' υψίστης ασφαλείας με κρατούμενους σε 'αναγκαστική' εργασία εργαζόμενους και λαούς. Η ευρωζώνη και η Ε.Ε. εδώ που έχουν φτάσει δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επανιδρύονται ή επαναθεμελιώνονται. [...]

Ειδικά για την Ελλάδα, η απαλλαγή της χώρας από την τρόικα και τα Μνημόνια, επειδή, πέραν των πολλών άλλων, μπορεί να συνεπιφέρει τη διακοπή της τροϊκανής χρηματοδότησης και της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες από την ΕΚΤ, δεν είναι δυνατόν να επιχειρηθεί, αν δεν υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια μέσα στα οποία πρέπει να είναι το σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη, με παράλληλη και έγκαιρη ενημέρωση του ελληνικού λαού, στο πλαίσιο ενός σαφούς και συνεκτικού εναλλακτικού προοδευτικού προγράμματος.

Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που θα τη συνοδεύσουν στην αρχική φάση, δεν συνιστά καθόλου μια καταστροφική επιλογή, όπως σκόπιμα προπαγανδίζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι.

Αντίθετα, οι δυσκολίες που θα προκύψουν στη σύντομη αρχική φάση μετά την έξοδο είναι αντιμετωπίσιμες, ενώ η έξοδος από το ευρώ, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης, θα προσφέρει θετική και αξιόπιστη απάντηση στην κρίση, ανοίγοντας ελπιδοφόρους ορίζοντες νέου τύπου οικονομικής ανάπτυξης μιας νέας αντιϊμπεριαλιστικής προοδευτικής ειρηνικής Ελλάδας, σε σοσιαλιστική προοπτική, που μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο ανατρεπτικών εξελίξεων στην περιοχή μας, τον ευρωπαϊκό Νότο και το σύνολο της Ευρώπης.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη στο πλαίσιο ενός προοδευτικού προγράμματος μπορούν να αξιοποιηθούν θετικά από μία κυβέρνηση της Αριστεράς για να ανασυγκροτηθεί προοδευτικά η παραγωγική βάση της χώρας, να ενισχυθεί σημαντικά η απασχόληση, να προστατευθεί στοιχειωδώς η ελληνική οικονομία και κυρίως για να υπάρξει ευνοϊκή και ισχυρή χρηματοδότηση για ένα ευρύ πρόγραμμα παραγωγικών δημόσιων επενδύσεων και ρευστότητα για τις κοινωνικές ανάγκες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη μικρομεσαία αγροτιά".

Και στην τροπολογία για το χρέος διαβάζουμε μεταξύ άλλων: "Σε περίπτωση, όμως, που αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν σε σύντομο χρόνο, τότε η κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να προχωρήσει σε στάση πληρωμών επί του χρέους, στην απάλειψη και μονομερή διαγραφή του [...]".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL