Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ - Ν. ΠΑΠΠΑΣ / Π. Λαφαζάνης- Ν. Παππάς: Τι είπαν για το νόμισμα και τα διλήμματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ - Ν. ΠΑΠΠΑΣ / Π. Λαφαζάνης- Ν. Παππάς: Τι είπαν για το νόμισμα και τα διλήμματα

Η πολιτική κατεύθυνση και η κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το θέμα του νομίσματος, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στις ομιλίες των μελών της Κ.Ε.

Ειδικότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, στη βασική ομιλία του, υπογράμμισε την ανάγκη "να διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης σε όλους τους τομείς στον ιδεολογικό, τον πολιτικό, τον προγραμματικό, τον κινηματικό. Μια ριζοσπαστικοποίηση η οποία θα πρέπει να συντελεστεί με κοινωνικούς, εργατικούς και λαϊκούς όρους και όρους συνεκτικής εναλλακτικής απάντησης στην τρόικα, τα μνημόνια, τον νεοφιλελευθερισμό και τελικά στον ίδιο τον καπιταλισμό. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειπε τον ριζοσπαστισμό του, τότε θα έχανε την ορμή του και σε τελευταία ανάλυση τη δυνατότητά του να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία".

Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι, αν μια κυβέρνηση της Αριστεράς εκβιαστεί από το ευρωπαϊκό κατεστημένο όπως η Κύπρος, τότε δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το προοδευτικό πρόγραμμά της αλλά να είναι έτοιμη, σε κάθε περίπτωση, να το εφαρμόσει ακόμα και εκτός Ευρωζώνης.

"Θεωρώ -και εδώ θα μιλήσω για τη μέθοδο την οποία ακολουθούμε στην εσωτερική μας συζήτηση- ότι είναι ολίσθημα να αναδεικνύουμε εμείς το ζήτημα του νομίσματος ως κορυφαίο" απάντησε ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα. "Η άποψη που εξέφρασε πριν από αυτό εδώ το βήμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη γνώμη μου είναι η απόλυτη μέθοδος για να επανακάμψει στην ιδεολογική ηγεμονία η Δεξιά", υποστήριξε και πρόσθεσε: "Η επιχειρηματολογία αυτή συναντάται απόλυτα, μα απόλυτα, με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Αυτή είναι η Ευρώπη είτε το παίρνεις είτε τ' αφήνεις. Πάνε και οι μάχες των συσχετισμών".

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Ν. Παππάς ανέδειξε το "μέγιστο", όπως το χαρακτήρισε, όπλο της ευρωπαϊκής υποψηφιότητας Τσίπρα, για να κλείσει με την άποψή του για το νόμισμα: "Η μόνη εμπεριστατωμένη άποψη την οποία είχα τη τύχη να διαβάσω, για το τι ακριβώς σημαίνει η αποχώρηση από το κοινό νόμισμα, ήταν αυτή που διατύπωσε ο Λαπαβίτσας με τον Φλάσμπεκ. Συμφωνημένη έξοδος, που σημαίνει, φαντάζομαι, και κάποιο δάνειο. Εκτός εάν υπονοούμε ότι βγαίνουμε και αφήνουμε το νόμισμα να υποτιμηθεί όσο να 'ναι. Προσωπικά θεωρώ αδύνατο, νοητικό πείραμα, να σκεφτώ το πώς μπορεί οι εκμεταλλευόμενες τάξεις να επωφεληθούν από μια τέτοια εξέλιξη".

Αυτοκριτικός, αλλά και με θετικές προτάσεις, παρουσιάστηκε στην παρέμβασή του ο Νίκος Μανιός: "Είμαστε σε μια κατάσταση", είπε, "η οποία μας έχει κλυδωνίσει θετικά, αλλά προς τα έξω δεν βγάζουμε αυτά τα θετικά μας στοιχεία, βγάζουμε τις αδυναμίες μας. Ίσως είναι το μέγα άγχος, ο μέγας φόβος που έπεσε ξαφνικά σε χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ότι καλούνται να διαχειριστούν την τύχη μιας πολιτικής ανατροπής που έχει στόχο την ανακούφιση του ελληνικού λαού και στρατηγική στόχευση την πορεία προς τον σοσιαλισμό. Δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος, και δεν είναι εύκολος γιατί δεν έχει ξαναπερπατηθεί στην Ιστορία με αυτόν τον τρόπο. Εμείς τον ανοίγουμε αυτόν τον δρόμο. Πρέπει να είμαστε με όλη μας την ψυχή μαζί σε αυτή την προσπάθεια.

Ο κίνδυνος, ο εχθρός, δεν είναι μόνο ο αντίπαλος. Εμείς πρέπει να άρουμε τους εαυτούς μας πάνω από την καθημερινότητά μας, εμείς πρέπει να μειώσουμε τις φιλοδοξίες μας, να μην προτάσσουμε το δικό μας συμφέρον, τη δική μας προβολή και να τα χρησιμοποιούμε με ένα περιτύλιγμα μιας διαφορετικής πολιτικής άποψης" πρότεινε.

Ενώ "στα διλήμματα που έχουν τεθεί πρέπει να προτάξουμε το δίλημμα: Είμαστε με την Ευρώπη του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, του σκληρού και απάνθρωπου καπιταλισμού, όπως έχει διαμορφωθεί τώρα, ή είμαστε με την Ευρώπη των δυνάμεων της εργασίας, του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας. Είναι φανερό ότι αυτό πρέπει να τεθεί και να ακουστεί σε όλους τους τόνους, ώστε να καταλάβει ο λαός ότι η Μέρκελ είναι εκφραστής αυτού του καπιταλισμού και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκφραστής των συμφερόντων των δυνάμεων της εργασίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL