Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η τροπολογία για το ευρώ: Υπέρ και κατά

Στο κλείσιμο της σχετικής συζήτησης για την Ευρωδιακήρυξη τέθηκαν προς συζήτηση οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας για το χρέος και το ευρώ: Για τη δεύτερη ο βουλευτής και οικονομολόγος Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρηματολόγησε υπέρ της καταψήφισής της με τα πιο κάτω επιχειρήματα...

Στο κλείσιμο της σχετικής συζήτησης για την Ευρωδιακήρυξη τέθηκαν προς συζήτηση οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας για το χρέος και το ευρώ:

Για τη δεύτερη ο βουλευτής και οικονομολόγος Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρηματολόγησε υπέρ της καταψήφισής της με τα πιο κάτω επιχειρήματα: "Υπάρχει πρόβλημα όταν καλείται η Κ.Ε. να αλλάξει τις θέσεις του συνεδρίου για την ευρωπαϊκή μας στρατηγική. Αν δεν απατώμαι, το συνέδριο αποτελεί το κυρίαρχο όργανο. Υπάρχει επίσης πρόβλημα όταν οι θέσεις του κόμματος παρουσιάζονται ως καρικατούρα. Για παράδειγμα ποτέ δεν έχουμε πει ότι εμείς θα περιμένουμε μέχρι να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε όλα τα κράτη μέλη".

Και ο Ευκλ. Τσακαλώτος συνέχισε: "Δεν προτάσσουμε την έξοδο από το ευρώ γιατί δεν θέλουμε μετά την εσωτερική υποτίμηση να έχουμε μια υποτίμηση του νομίσματος και άρα περαιτέρω μείωση των μισθών. Δεν θέλουμε να βάλουμε τους εργαζόμενους, και ολόκληρες οικονομίες, να παίζουν το παιχνίδι του ανταγωνισμού προς όφελος των εθνικών κεφαλαίων. Η ευρωπαϊκή υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα και το πρόγραμμά μας για την Ευρώπη έχει σπείρει μεγάλο ενθουσιασμό στους λαούς της Ευρώπης. Είναι κανείς και καμία που θεωρεί ότι αυτός ο ενθουσιασμός θα παρέμενε αν η στρατηγική μας ήταν ότι εμείς εγκαταλείπουμε την Ευρωζώνη για να αποκτήσει η οικονομία 'μας' την ανταγωνιστικότητά της;" ήταν το καταληκτικό -ρητορικό- ερώτημά του.

Υπέρ της υιοθέτησης της τροπολογίας εισηγήθηκε ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Στάθης Κουβελάκης: "Το πλαίσιο αυτό δεν είναι μεταρρυθμίσιμο ακριβώς γιατί έχει σχεδιαστεί για να μην μπορεί να μεταρρυθμιστεί. Ως γνωστόν, οποιαδήποτε αλλαγή στις συνθήκες χρειάζεται ομοφωνία μεταξύ των 28 χωρών. Η επιλογή λοιπόν που υπάρχει είναι είτε η συγχρονισμένη ανατροπή των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο είτε μονομερείς ρήξεις, σε επίπεδο συγκεκριμένης χώρας ή ομάδας χωρών, με στόχο βεβαίως μια ανατροπή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η άλλη Ευρώπη αποτελεί στόχο μας, αλλά προϋποθέτει ρήξη και συνολική ανατροπή του σημερινού οικοδομήματος της Ε.Ε.

"Και ένα τελευταίο σημείο για το ευρώ. Το ερώτημα στο οποίο πρέπει επιτέλους να απαντήσουμε με έναν καθαρό τρόπο είναι το εξής. Είναι για μας το ευρώ το απόλυτο όριο της πολιτικής μας;" έθεσε το ερώτημα ο Στ. Κουβελάκης, για να απαντήσει ο ίδιος:

"Αν είναι έτσι, αν έχουμε δεσμευτεί προκαταβολικά ότι υπάρχει μια γραμμή που δεν πρόκειται να διαβούμε, τότε ο αντίπαλος μας έχει στο χέρι του και ο εκβιασμός του μοιραία θα περάσει. Αν δεν είναι έτσι, και αυτό βεβαίως εννοούμε όταν στα συνεδριακά μας κείμενα λέμε ότι δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς και δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που είναι στη διάθεσή μας, τότε πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι καταστροφή και ότι τα προβλήματα που ασφαλώς θα δημιουργήσει είναι αντιμετωπίσιμα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο, με συγκεκριμένες επεξεργασίες και προτάσεις, που θα περιλαμβάνει και αυτό το σενάριο, έστω και ως ένα ενδεχόμενο ανάμεσα σε άλλα που ανοίγει η προοπτική αριστερής κυβέρνησης και ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις