Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ / Στην κρίση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ η τύχη της υποψηφιότητας Καρυπίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ / Στην κρίση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ η τύχη της υποψηφιότητας Καρυπίδη

Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπεται εκ των πραγμάτων η υπόθεση Καρυπίδη, μετά τη χθεσινοβραδινή ενδεικτική ψηφοφορία του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας, υπέρ της συγκεκριμένης υποψηφιότητας. Χαρακτηριστική η δήλωση του γραμματέα της Κ.Ε. Δ. Βίτσα, που μετείχε στη συνεδρίαση, ότι υπάρχει "πολιτικό θέμα που υπερβαίνει τη Δυτική Μακεδονία", ενώ εκκρεμεί η απόφαση της Π.Γ. Αποστάσεις από την υποψηφιότητα πήραν χθες αρκετά κεντρικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης. Στο θέμα παρενέβη το απόγευμα το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή απάντηση στην προχθεσινή ανακοίνωση του ΑμερικανοΕβραϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας τις ομοιότητες με τους ισχυρισμούς της "γαλάζιας" μονταζιέρας.

Αναλυτικά, το απόγευμα συνεδρίασε το περιφερειακό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο παρέστησαν ο γραμματέας της Κ.Ε. Δ. Βίτσας, ο Κ. Πουλάκης εκ μέρους της Π.Γ., με αρμοδιότητα στα θέματα Τ.Α., καθώς και η βουλευτής Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, 9 στελέχη πήραν θέση υπέρ της υποψηφιότητας Καρυπίδη και 3 κατά. Αμέσως μετά, ο Δ. Βίτσας σε δηλώσεις του επανέλαβε όσα είχε πει και κατά το κλείσιμο της διαδικασίας, ότι δηλαδή "είναι ένα πολιτικό θέμα που υπερβαίνει τη Δυτική Μακεδονία", υπογραμμιζοντας παράλληλα την ανάγκη "η κατάληξη να είναι θετική για τον ΣΥΡΙΖΑ, την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης και τη Δυτική Μακεδονία". Ερωτηθείς δε για την πρόθεση του Θ. Καρυπίδη να προβεί σε δήλωση -σ.σ. αυτό έγινε μερικά λεπτά αργότερα- απάντησε ότι "θα είναι από τα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη στη σημερινή συνεδρίαση της Π.Γ.".

Δήλωση Θ. ​Καρυπίδη

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Καρυπίδης έκανε, λίγο μετά, τη δήλωση με την οποία γνωστοποίησε ότι δεν αποχωρεί από τη διεκδίκηση της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, "συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Μαζί θα δώσουμε την απάντηση στις επερχόμενες εκλογές, που η σημασία τους ξεπερνά πλέον τα όρια της περιφέρειάς μας. Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν μια πραγματική καταδίκη στην κυβέρνηση των Μνημονίων και της υποτέλειας και την απαρχή μιας νέας ελπιδοφόρας πορείας. Θα απαντήσουν με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο πως οι Δυτικομακεδόνες δεν είμαστε διαθέσιμοι να χαρίσουμε τον τόπο μας σε κανέναν.

Με δεδομένη και κάθετη την αντίθεσή μας στον 'αντισημιτισμό' και στον 'φασισμό' αντιστεκόμαστε στην αδηφάγα επικοινωνιακή 'ανθρωποφαγία'. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, τα χαλκεία δεν μας τρομάζουν. Οι ανοίκειες επιθέσεις τους όχι μόνο δε μας λυγίζουν, αλλά ούτε και είναι σε θέση να μας πλήξουν. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες επιθέσεις τους".

Ταυτόχρονα, "συνεχίζουμε ανένδοτοι και αταλάντευτοι. Δεν πτοούμαστε και πάμε πιο αποφασιστικά με πίστη στις Δημοκρατικές Αρχές και Αξίες μας. Ενάντια σε κάθε είδος εθνικιστικού - ρατσιστικού εκφοβισμού, απ' όπου κι αν αυτός προέρχεται.

Καλούμε όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, ανεξαρτήτως πολιτικών 'χρωμάτων', να συστρατευτούμε στον κοινό αγώνα, ώστε το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας να βαδίσει στον δρόμο της διαφάνειας, της δημοκρατίας, της υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου και της παραγωγικής ανασυγκρότησης", καταλήγει στο μήνυμά του ο Θ. Καρυπίδης.

Τι είπαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, από το πρωί χθες, κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προβεί σε δηλώσεις για το ζήτημα που έχει ανακύψει. Ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης σημείωνε για το θέμα (στο Ρ/Σ του 'Σκάι"): "Αν, λοιπόν, αντιληφθούμε ότι τις απόψεις οι οποίες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τις εννοεί ο κ. Καρυπίδης, όχι μόνο συνεργαζόμενος δεν μπορεί να είναι, αλλά ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο δεν μπορεί να περάσει. Ο δικός μας αντιμνημονιακός αγώνας έχει χαρακτηριστικά. Εμείς καταθέτουμε, διαμορφώνουμε καθημερινά κι έχουμε παρουσιάσει και στον ελληνικό λαό και μια εναλλακτική πρόταση, η οποία έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι λοιπόν μια αριστερή ριζοσπαστική αμφισβήτηση των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών".

Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μέσω twitter, τόνισε: "Το 'πάθημα' με την υποψηφιότητα Καρυπίδη ας μας γίνει μάθημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται συμμαχίες. Με αξιολόγηση όμως, προσοχή και συλλογικότητα", και πρόσθεσε:

"Πάει πολύ όμως να μας κάνουν μαθήματα αντιρατσισμού,αυτοί που έκαναν τον υμνητή των βιβλίων του Πλεύρη, Αδ. Γεωργιάδη, υπουργό!".

Τέλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναγνώρισε πως "δεν υπάρχει συναντίληψη" με την υποψηφιότητα Καρυπίδη (στην τηλεόραση του "Σκάι").

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο προέβη χθες στην εξής τοποθέτηση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αποσύρει την υποψηφιότητα του Θ. Καρυπίδη για την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, επειδή οι αντισημιτικές του θεωρίες συνωμοσίας δεν πρέπει να έχουν θέση στη δημόσια ζωή της αρχαιότερης δημοκρατίας στον κόσμο. Ενώνουμε την φωνή μας με τις ελληνο-εβραϊκές κοινότητες και ζητούμε να διαγραφεί ο Καρυπίδης από τους καταλόγους των υποψηφίων και από το κόμμα. Δυστυχώς, τα αντισημιτικά ξεσπάσματα δεν είναι προνόμιο μόνον των ακροδεξιών κομμάτων», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Ronald S. Lauder.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL