Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ / Μ. Ντράγκι: Τον Μάρτιο θα έχουμε καλύτερη εικόνα για την Ευρωζώνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ / Μ. Ντράγκι: Τον Μάρτιο θα έχουμε καλύτερη εικόνα για την Ευρωζώνη

Οι προσδοκίες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όλο και μεγαλώνουν όσο δεν βρίσκεται στο πολιτικό επίπεδο μια οριστική λύση για την ευρωκρίση -γι' αυτό και χθες όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα τον χρησμό από τη Φραγκφούρτη. Όμως, ο διοικητής της ΕΚΤ τους απογοήτευσε, καθώς εμφανώς προσπαθεί κι αυτός να κερδίσει χρόνο πριν βγάλει το περιβόητο «μπαζούκα» που δηλώνει ότι έχει στα χέρια του.

«Ο λόγος που δεν δράσαμε σήμερα είναι ότι χρειαζόμαστε επιπλέον πληροφορίες» είπε ο Μάριο Ντράγκι μετά τη μηνιαία συνεδρίαση του διευθυντηρίου της ΕΚΤ. Οι αναλυτές της ΕΚΤ εκτιμούν ότι το Μάρτιο θα έχουν πιο βάσιμες προβλέψεις για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη, οπότε μεταθέτουν για τον Μάρτιο τα σπουδαία. Περιμένουν επίσης να δουν πώς θα εξελιχθούν οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές από την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να κλείσει κάπως τις στρόφιγγες της ρευστότητας, εξελίξεις που τους προκαλούν ανησυχία, καθώς, όπως είπε ο Ντράγκι, «μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες» και στην Ευρωζώνη, αν και αυτή έχει μέχρι στιγμής επιδείξει «σημαντική ανθεκτικότητα».

Επομένως ουδέν νεώτερον από τη Φραγκφούρτη -προφανώς οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, εάν ήρθε η ώρα της μεγάλης κίνησης ή όχι. Το βασικό επιτόκιο του ευρώ έμεινε αμετάβλητο στο 0,25%, όπως αμετάβλητη έμεινε και η συγκρατημένη ανησυχία για την «εύθραυστη» ανάκαμψη της οικονομίας. Αντίθετα, ο Ντράγκι δηλώνει ότι δεν τον ανησυχεί η κίνδυνος του αποπληθωρισμού, παρά τα προχθεσινά στοιχεία της Eurostat που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις κατά 0,7% τον τελευταίο μήνα, πολύ λιγότερο από το «ιδανικό» 2%.

«Η Ευρωζώνη περνάει μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και δεν πρόκειται να γίνουμε Ιαπωνία» είπε ο διοικητής της ΕΚΤ, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική για όσο χρειαστεί: «Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα ή θα γίνουν και χαμηλότερα για παρατεταμένη χρονική περίοδο» είπε.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι η ΕΚΤ μελετά και το ενδεχόμενο να διακόψει τη διαδικασία της «αποστείρωσης» -κάτι στο οποίο ανθίσταται σθεναρά η γερμανική Bundesbank. Μπακάλικα «αποστείρωση» σημαίνει ότι κάθε ευρώ που ρίχνει η ΕΚΤ σε κρατικά ομόλογα το μαζεύει από κάπου άλλου από το σύστημα, ώστε η ποσότητα του χρήματος να παραμένει σταθερή. Αυτή η τεχνικά πολύπλοκη διαδικασία έχει ως παράπλευρη απώλεια ότι δεν πέφτουν τα επιτόκια δανεισμού στην πραγματική οικονομία.

Ωστόσο ο Ντράγκι δήλωσε ότι η άρση της «αποστείρωσης» δεν συζητήθηκε χθες στο διευθυντήριο της ΕΚΤ, αλλά ενδέχεται να συζητηθεί στο μέλλον: «Είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που εξετάζουμε» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι ανά πάσα στιγμή η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει και πάλι σε αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Αυτό που δεν συζητά, πάντως, η ΕΚΤ είναι να αγοράσει μετοχές, όπως έχουν κάνει κατά καιρούς άλλες κεντρικές τράπεζες όπως αυτή της Ελβετίας και του Χονγκ Κονγκ στα χρόνια της "κρίσης των τίγρεων" στο τέλος του προηγούμενου αιώνα.

Ifo: Ανάκαμψη αλλά όχι στην Ελλάδα

Κι ενώ οι αναλυτές της ΕΚΤ περιμένουν και τα στοιχεία του Μαρτίου πριν διατυπώσουν τις προβλέψεις τους για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, το οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου δημοσιοποίησε χθες την τριμηνιαία έκθεσή του για το οικονομικό κλίμα στη ζώνη του ευρώ, η οποία είναι εξαιρετικά αισιόδοξη για όλους πλην της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου, ο -γνωστός μας για την αδυναμία του στο Grexit- Χανς Βερνερ Ζιν υποστήριξε ότι «η σημερινή αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών είναι η καλύτερη των τελευταίων τριών ετών» και ότι «η ανάκαμψη θα πάρει τους επόμενους μήνες ακόμη πιο ξεκάθαρη μορφή». Σύμφωνα με την έρευνα, η Γερμανία συγκεντρώνει τη θετικότερη αξιολόγηση σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ αντίθετα για τις προοπτικές στην Ελλάδα και τη Γαλλία οι ειδικοί εξέφρασαν μεγαλύτερο σκεπτικισμό σε σχέση με την προ τριμήνου έρευνα.

Στο μεταξύ η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία στην αγορά κρατικών ομολόγων, η Pimco, θεωρεί σχετικά σίγουρες τις τοποθετήσεις στην Ευρωζώνη, αλλά όχι και στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, ο μάνατζερ της Pimco Άντριου Μπόσομγουορθ, τόνισε ότι «κρατιόμαστε ακόμα μακριά από την Ελλάδα. Παρόλο που η χώρα έχει ήδη δρομολογήσει πολλά, παραμένουν ωστόσο ορισμένες σκέψεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Επίσης η αυξανόμενη πολιτική ριζοσπαστικοποίηση και βία αποτελούν μια σαφή ένδειξη συναγερμού για το ότι η ανεκτικότητα της κοινωνίας έχει τα όριά της».

Ο Μπόσομγουορθ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εκπλαγεί εάν γίνει ακόμη ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και εκτιμά ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές.

Ρεπορτάζ: Κάκη Μπαλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL