Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ / Αλ. Τσίπρας: Να αντληθούν 500 εκατ. από το αποθεματικό του προϋπολογισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ / Αλ. Τσίπρας: Να αντληθούν 500 εκατ. από το αποθεματικό του προϋπολογισμού

ΤΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΜΑΣ, ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πηγές οικονομικής στήριξης των σεισμοπλήκτων υπέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του, με το πέρας της επίσκεψής του προχθές, στο νησί της Κεφαλλονιάς. "Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές δυνατότητες για να βρεθούν χρήματα, γιατί καλές είναι οι προτάσεις, πρέπει (όμως) να βρούμε και τα κονδύλια που θα εισρεύσουν", είπε χαρακτηριστικά, σε μια αποστροφή που σπανίως ακουγόταν κατά το παρελθόν από αντιπολιτευτικά χείλη στη χώρα μας.

Αναλυτικά, "Η πρώτη (δυνατότητα) είναι από τις προβλέψεις του ίδιου του προϋπολογισμού, ο οποίος έχει ένα αποταμιευτικό κονδύλι περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ. 500 εκατομμύρια απ' αυτά μπορούν άμεσα να εκταμιευτούν για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες των σεισμόπληκτων της περιοχής.

Δεύτερον, από μη εκτελεσθέντα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Από κονδύλια τα οποία έχουν εγκριθεί, αλλά δεν έχουν εκταμιευτεί. Θα μπορούσε λοιπόν και εκεί να δούμε τη δυνατότητα να εξοικονομηθούν πόροι για να ανακουφιστούν οι πληγέντες.

Και, τρίτον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Εδώ είναι μια προσπάθεια όλων μας" -υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας-, "γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι και εκεί υπάρχει μια γραφειοκρατία και εκεί υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, αλλά η Ελλάδα δεν είναι μια σαν τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί βάναυσα από τα Μνημόνια της λιτότητας. Ως εκ τούτου το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει είναι μια πρόβλεψη ώστε να υπάρξουν κονδύλια για να επουλωθούν οι πληγές από μια σημαντική φυσική καταστροφή".

Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του προσωπικά δεσμεύτηκαν ότι "θα αναλάβουν όλες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορούν σε χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους αλλά και στην ενεργοποίηση της αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης, προς τους Ληξουριώτες και τους Κεφαλλονίτες εν γένει".

Ενώ θα αξιοποιηθεί, τέλος, "η εμπειρία από τα κινήματα αλληλεγγύης που αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα σήμερα και σε κάθε περίπτωση θα είμαστε δίπλα στους πληγέντες, θα είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε την υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης, αλλά και να συμβάλλουμε συνεχώς με τις προτάσεις μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL