Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ: / Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων και την αποκατάσταση των υποδομών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ: / Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων και την αποκατάσταση των υποδομών

Να αντλήσουν ελπίδα και να θέσουν τα ανεπίλυτα προβλήματά τους περίμεναν χθες τον Αλέξη Τσίπρα οι κάτοικοι του Ληξουρίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους άκουσε με προσοχή, τους ενθάρρυνε αναδεικνύοντας, στον βαθμό που χρειαζόταν, τις κυβερνητικές ευθύνες χωρίς ίχνος απόπειρας εξαγωγής μικροκομματικού οφέλους.

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να γίνει κατανοητό πόσο λάθος ήταν οι αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αποδεκάτισαν, όπως τόνισε, τον κρατικό μηχανισμό ακριβώς επειδή "αυτό διέταξε η τρόικα, αυτό όρισε το Μνημόνιο".

Οι κάτοικοι του αφηγήθηκαν πως κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους (το ρεύμα φυγής από το νησί, άγνωστο σε ποιον βαθμό, είναι το πιο ανησυχητικό σημάδι). Του είπαν για τις ζημιές, που υπέστησαν τα σπίτια τους και οι οικοσκευές και είπαν ότι σε κάποια σπίτια δεν τα έχουν επισκεφθεί οι μηχανικοί ακόμη. Του έθεσαν το πρόβλημα με το νερό και άλλοι αυτό με την εφορία, που μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχε δώσει εντολή για αναστολή πληρωμών. Με δυο λόγια του έθεσαν το σοβαρό -σύμφωνα με τα δικά τους λόγια- πρόβλημα συντονισμού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι ο καταυλισμός στην περιοχή Αγ. Αντώνιος παραμένει χωρίς σεισμόπληκτους, και αυτό γιατί χωρίς την κατάλληλη επένδυση στις σκηνές το κρύο είναι τσουχτερό το βράδυ.

"Δεν δικαιούμαστε κάτι; Πόσα φάγανε..." ήταν η κραυγή απόγνωσης ενός Κεφαλλονίτη. Δεν έλειψαν, φυσικά, και οι... στημένοι. Κάποιοι από αυτούς, κρατικοί υπάλληλοι όπως μάθαμε, πήγαν να ζητήσουν τα ρέστα... από τον Αλέξη Τσίπρα. Άφαντοι, σύμφωνα με πληροφορίες, από την αντίστοιχη προ ημερών επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά. "Ευτυχώς σας επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός" τους ανταπάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό του συμμετείχαν επίσης η βουλευτής του νησιού Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, Σοφία Σακοράφα και Σταύρος Κοντονής, Απόστολος Αλεξόπουλος, ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Πρωτονοτάριος καθώς και τοπικά στελέχη.

Σύσκεψη στο συντονιστικό κέντρο: Οι δυσκολίες δεν τελείωσαν

Στη σύσκεψη που ο Αλέξης Τσίπρας είχε με τους επικεφαλής διαφόρων κρατικών υπηρεσιών προσπάθησε να τους στηρίξει, να τους ενθαρρύνει και αυτό παρά τα εμφανή κενά στον κρατικό μηχανισμό, απόρροια των μνημονιακών πολιτικών.

"Σας αξίζουν συγχαρητήρια για την αφοσίωσή σας" τους είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αφού είχε αναγνωρίσει προηγουμένως το ιδιαίτερα δύσκολο έργο που επιτελούν. Ταυτόχρονα, όμως, έδωσε και το σήμα για το δέον γενέσθαι για το από εδώ και πέρα. Πώς δηλαδή οι δημόσιες υπηρεσίες θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινωνίας και των πολιτών. "Οι δυσκολίες δεν τελείωσαν", αλλά "να μπορέσουμε όλοι να συμβάλουμε στην επούλωση των πληγών".

"Η Κεφαλλονιά στέκεται στα πόδια της, διαχειρίζεται το παρόν της" τόνισε στην προσφώνησή του ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας - Ιθάκης Σωτήρης Κουρής αναγνωρίζοντας από την άλλη ότι ο δεύτερος σεισμός λειτούργησε επιβαρυντικά στην ψυχολογία των κατοίκων. Επιπλέον έδωσε αναλυτική ενημέρωση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ζημιές που καταμετρήθηκαν σε κτήρια και υποδομές.

Πάντως, και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παραδέχεται απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι το προσωπικό της και δη οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν μείνει στο μισό "και αυτοί κάνουν ό,τι μπορούν, έχουν υπερβεί τους εαυτούς τους. Ο κρατικός μηχανισμός έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, γι' αυτό και έχουμε τόσο λίγα προβλήματα" κατέληξε.

Ο περιφερειακός διευθυντής, αρμόδιος για θέματα παιδείας, Χρήστος Άνθης, προσδιόρισε σε ένα μήνα περίπου το διάστημα που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων του νομού. Μια πολύ σοβαρή διάσταση ανέδειξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, που παρευρέθηκε στη σύσκεψη. "Πρέπει να βγουν συμπεράσματα από εδώ για τη δημόσια διοίκηση. Η Κεφαλλονιά άντεξε, σε άλλες χώρες θα είχαμε χιλιάδες νεκρούς με τέτοιο σεισμό" υποστήριξε. Ταυτόχρονα επεσήμανε τον κίνδυνο υποβάθμισης των παρεχόμενων κρατικών υπηρεσιών προς τους πολίτες (προφανώς και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης), αν εφαρμοστούν οι ιδέες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην ίδια σύσκεψη έγινε ενημέρωση από τους επικεφαλής του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον βαθμό ετοιμότητας, αλλά και από τον αστυνομικό διευθυντή, που υπογράμμισε ότι δεν έχει συμβεί ούτε ένα περιστατικό κλοπής.

Δέσμη οκτώ μέτρων για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλλονιάς

Δέσμη προτάσεων για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλλονιάς πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε στο πλευρό τους, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά "θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορούν χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, αλλά και την ενεργοποίηση της αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης, προς τους πληγέντες". Παράλληλα τόνισε πως "θα χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία από τα κινήματα αλληλεγγύης που αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα σήμερα και σε κάθε περίπτωση θα είμαστε δίπλα σας για να παρακολουθούμε την υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης και για να συμβάλουμε συνεχώς με τις προτάσεις μας."

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε:

1. Την άμεση αποκατάσταση των υποδομών (δίκτυα ύδρευσης, οδικό δίκτυο, λιμάνια, αεροδρόμιο).

2. Οργανωμένη μετεγκατάσταση των σεισμοπλήκτων και την αποφυγή του ενιαίου καταυλισμού σκηνών.

3. Ομαλοποίηση της καθημερινότητας με τη λειτουργία των σχολείων και των δημόσιων υπηρεσιών.

4. Επίσπευση των εξαγγελθέντων μέτρων, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία, που αφορούν οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών προς το κράτος, τα ταμεία και τις τράπεζες.

5. Αρωγή και όχι δάνεια στους πολίτες για επισκευές - ανακατασκευές πρώτης κατοικίας και επαγγελματικών χώρων.

6. Δωρεάν παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνου.

7. Έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση τουριστικών καταλυμάτων για να μη χαθεί η φετινή τουριστική περίοδος.

8. Άρση καταργήσεων - συγχωνεύσεων των δομών του κράτους και των διαθεσιμοτήτων που έχουν επιβάλει οι μνημονιακές πολιτικές και οι οποίες σήμερα αποδεικνύονται πολύτιμες και αναγκαίες (όπως η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων).

Του απεσταλμένου της "Αυγής" ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL