Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Νέα συμφωνία με... κρυφά νέα μέτρα επιδιώκει η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα συμφωνία με... κρυφά νέα μέτρα επιδιώκει η κυβέρνηση

Έντονο παρασκήνιο επικρατεί για τη νέα "εγκάρδια συνεννόηση" της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς όλες οι πληροφορίες συντείνουν πως το Μαξίμου έχει αποδεχθεί την εφαρμογή νέων "σκληρών" μέτρων -που θα "βαφτιστούν" διαρθρωτικά- με αντάλλαγμα την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την "περίοδο χάριτος" έως τις ευρωεκλογές.

Κυβερνητικές πηγές δίνουν την αίσθηση πως "κάτι τρέχει" στις συζητήσεις με τους δανειστές, ενώ οργιάζουν οι φήμες -προερχόμενες κυρίως εκ Βρυξελλών και Βερολίνου- που θέλουν τους Ευρωπαίους να αποφασίζουν στις 5 Μαΐου πώς ακριβώς θα συνεχιστεί η χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας -αλλά και με ποιους όρους.

Οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου, σ' αυτή τη φάση, επικεντρώνονται στην επιδίωξη να αφεθεί η κυβέρνηση να πορευθεί στις ευρωεκλογές εκπληρώνοντας απλώς τα εκκρεμή "προαπαιτούμενα" και προωθώντας μέτρα μέτριου πολιτικού κόστους, αφήνοντας τα δύσκολα για αμέσως μετά.

Αν και δεν είναι ακόμη βέβαιο πώς οι δανειστές θα "χαρίσουν" πολιτικό χρόνο στον Αντ. Σαμαρά, στο παρασκήνιο "ψήνεται" κάποια συμφωνία. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή διαρροή στο πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα και η τρόικα κατέληξαν σε συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον του 2014. "Είναι ακόμη νωρίς για εκτιμήσεις και βεβαιότητες" ήταν η "χλιαρή" αντίδραση -μέσω διαρροών- των Βρυξελλών, ενώ στάση αναμονής τηρούσαν και στην κυβέρνηση.

"Δραστηριότητα" Στουρνάρα

Την ίδια στιγμή ενδεικτικές των υπόγειων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για παροχή "πολιτικού χρόνου" και νέα συμφωνία είναι και η κινητικότητα που επιδεικνύει ο Γ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν κρύβει, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του, πως αναμένει βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία που αλλάζουν αρκετά την εικόνα της χώρας και τις εκτιμήσεις της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό, ενώ η κυβέρνηση αναμένει και τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, προκειμένου να δει αν μπορεί να διεκδικήσει μερικά δισ. από εκείνα που έχουν "περισσέψει" από την ανακεφαλαιοποίηση.

Παράλληλα ο Γ. Στουρνάρας μεταβαίνει στη Φραγκφούρτη για συζητήσεις με στελέχη της ΕΚΤ και της Bundesbank, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να αφήνουν να εννοηθεί ότι οι συναντήσεις Στουρνάρα θα έχουν... "συγκεκριμένη ατζέντα".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL