Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
H κυβέρνηση προετοιμάζει τρίτο Μνημόνιο που... θα λέγεται αλλιώς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H κυβέρνηση προετοιμάζει τρίτο Μνημόνιο που... θα λέγεται αλλιώς

Το χαλί για το τρίτο Μνημόνιο στρώνει πλέον φανερά η κυβέρνηση, καθώς, εκτός των σχετικών δηλώσεων του Γ. Στουρνάρα, αντίστοιχες διαρροές εκπέμπονται και από το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, πρωθυπουργικοί συνομιλητές ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση θα ήταν "θετική" σε ένα τρίτο δανειοδοτικό πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση πως οι δανειστές δεν θα ζητούσαν νέα μέτρα λιτότητας.

Το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν να εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα εν αναμονή της άφιξης της τρόικας και με κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν ότι το πολύ έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και "τροϊκανών". Έτσι, ενώ ο Αντ. Σαμαράς εξαγγέλλει πως "φεύγουμε από την εποχή των Μνημονίων" και το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε διαρροές για "στοιχεία - έκπληξη" που θα... "ανατρέψουν επί τα βελτίω τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας", η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τρίτο δανειοδοτικό πρόγραμμα, αναγνωρίζοντας, ουσιαστικά, πως υπάρχει αντίστοιχη ανάγκη.

"Πολιτικό ζήτημα"

Τα νέα δεδομένα και οι απαιτήσεις των δανειστών τέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Αντ. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο. Οι δύο συγκυβερνώντες αρχηγοί εξέτασαν ένα προς ένα τα εκκρεμή "προαπαιτούμενα", καθώς σ' αυτά περιλαμβάνονται, εκτός της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, παράταση διάρκειας ζωής φρέσκου γάλακτος, πρόσμειξη ελαιολάδου κ.ά.) και μεγάλες έρευνες για τη φοροδιαφυγή, που έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Μετά τη σύσκεψη αρχηγών, πηγές του Μαξίμου δεν έκρυβαν την αμηχανία τους για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα κάνοντας λόγο για μία "πολυπαραγοντική διαπραγμάτευση" και θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα "να αποδραματοποηθεί η άφιξη της τρόικας και η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει".

Πάντως, εξερχόμενος του Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της άφιξης της τρόικας λέγοντας πως "αυτό θα λυθεί συντόμως", ενώ πρόσθεσε με νόημα πως "το θέμα δεν είναι τεχνικό" -υπονοώντας πως το Μαξίμου επιδιώκει πολιτική αντιμετώπιση του θέματος, για να μην διακινδυνεύσει η σταθερότητα της κυβέρνησης από τα απαιτούμενα νέα μέτρα. Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε και χθες ότι η "κόκκινη γραμμή" της κυβέρνησης περί απόρριψης νέων δημοσιονομικών μέτρων, παραμένει στο ακέραιο. Μάλιστα, τόνισε ότι κατά τη γνώμη του "δεν θα έπρεπε να υπάρχει απόσταση" μεταξύ της τρόικας και της Αθήνας, ενώ και ο Αντ. Σαμαράς, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής επιβίωσης, "ξορκίζει" το ενδεχόμενο ενός νέου Μνημονίου. "Παρουσιάζουμε τεράστια επιτεύγματα, τα οποία πρέπει να οδηγήσουν σε μια αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και στη δρομολόγηση της οριστικής εξόδου από αυτή τη φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Αδιέξοδο για τα Ναυπηγεία

Εν τω μεταξύ, χθες, στη σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου εξετάστηκε εκ νέου το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά δεν βρέθηκε καμία βιώσιμη λύση. Αν και η κυβέρνηση επιδιώκει την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων, την απασχόληση των εργαζομένων και την ολοκλήρωση ναυπήγησης των υποβρυχίων 214, προς το παρόν η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Βασική επιδίωξη του Μαξίμου είναι να μην περάσει το θέμα σε διεθνή διαιτησία, καθώς τότε η Αθήνα μπορεί να υποχρεωθεί να πληρώσει ρήτρες και τα Ναυπηγεία κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα με το οριστικό "λουκέτο".

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Ευ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της Κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) Κjetil Tungland και επαναβεβαίωσε πως η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της γρήγορης κατασκευής του αγωγού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL