Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.-"58" / ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.-"58": Συγκρούσεις όλων εναντίον όλων και... όπου τους βγάλει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.-"58" / ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.-"58": Συγκρούσεις όλων εναντίον όλων και... όπου τους βγάλει

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, άτυπος συντονιστής των "58"

Η προ δύο εβδομάδων ομιλία του άτυπου συντονιστή των "58" Γ. Βούλγαρη περί νέας παράταξης με νέο όνομα και σύμβολο πυροδότησε εξελίξεις, με συνέπεια τα πράγματα να ξεδιαλύνονται ως προς τις προθέσεις και τις σχέσεις των δύο πλευρών, αλλά ταυτόχρονα και να περιπλέκονται ως προς την τελική έκβαση της σχεδιαζόμενης εκλογικής σύμπραξης.

Η "επιθετική" επικοινωνιακή τακτική που έχουν οι πρωταγωνιστές των "58" διαμόρφωσε αίφνης την εικόνα ότι εκείνοι έχουν ήδη πάρει το πάνω χέρι στην υπόθεση της "Κεντροαριστεράς". Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να αντιδράσει άμεσα για να διαχειριστεί την εσωκομματική πυρκαγιά που άναψε, απειλώντας να "κάψει" την αυτοτέλεια του κόμματος. Οι Φ. Γεννηματά, Θ. Μωραΐτης και Μιχ. Καρχιμάκης διαμήνυσαν στον Ευ. Βενιζέλο πως όποια συνεργασία υπάρξει προϋποθέτει την κατηγορηματική διευκρίνιση εκ μέρους των "58" ότι δεν αποσκοπούν στη μετεξέλιξη της συμπόρευσης σε νέο κόμμα. Ωστόσο, την επομένη των διαβεβαιώσεων του Ευ. Βενιζέλου περί μη διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και περί πρωτοκαθεδρίας του στον ρόλο και στις διαδικασίες, κεντρικά στελέχη των "58" παρακάμπτουν τα όρια που θέλησε να βάλει ο Ευ. Βενιζέλος και εκφράζουν "προσωπικές επιθυμίες" για μετεξέλιξη του εγχειρήματος σε παράταξη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ευ. Βενιζέλος περιορίζεται σε διαβεβαιώσεις για την τωρινή συνεργατική σχέση και αποφεύγει να προεξοφλήσει τις εξελίξεις τής επόμενης ημέρας των ευρωεκλογών για τον ρόλο ή τη μορφή του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του πειραματικού εγχειρήματος. Προκειμένου να μην υπάρξει και νέα "μάχη" στον "πόλεμο" εντυπώσεων μεταξύ τους, ο Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γ. Βούλγαρη εν όψει της σημερινής σύσκεψης του συντονιστικού οργάνου των "58".

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Φ. Κουβέλης προσπαθεί να αξιοποιήσει προς όφελός του τις τριβές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και "58", ώστε να πλασαριστεί στην πρώτη θέση στο προεκλογικό σπριντ για τα πρωτεία στον χώρο της "Κεντροαριστεράς". Συνοδεύοντας τις επανειλημμένες απορρίψεις του στις επικοινωνιακές προσκλήσεις του Ευ. Βενιζέλου για συνεργασία, με την επισήμανση ότι η "Κεντροαριστερά του Ευ. Βενιζέλου" στηρίζει την ασκούμενη μνημονιακή πολιτική, επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο πιο ειλικρινής εκπρόσωπος του "ευρωπαϊκού σοσιαλισμού".

Ως αντίβαρο για τις αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία της Αγ. Κωνσταντίνου θέλει να προσεγγίσει το πιο "δεξιό" κομμάτι της "Κεντροαριστεράς" μέσω της συμπόρευσης με τον Ανδ. Λοβέρδο. Η μεταξύ τους συνεργασία παραμένει αβέβαιη αν και μετά την τελευταία συνάντησή του οι δύο πλευρές μετέφεραν "πολύ καλό" κλίμα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και οι αποφάσεις θα ληφθούν από την Κ.Ε. του κόμματος.

"Αγκάθι" στον δρόμο του Φ. Κουβέλη προς τον "προοδευτικό πόλο" παραμένει η στάση μερίδας της μειοψηφίας και συγκεκριμένα των Ανδ. Παπαδόπουλου και Γρ. Ψαριανού. Οι δυο τους επιμένουν να στηρίζουν με πάθος το εγχείρημα των "58", με τον Φ. Κουβέλη να πιέζει προκειμένου να "ξεκαθαρίσουν τη στάση τους", δηλώνοντας από τη μία ότι δεν φοβάται τους "Βρούτους" και από την άλλη ότι "δεν υπάρχουν διαγραφές στη ΔΗΜ.ΑΡ.". Αν και ο Γρ. Ψαριανός δηλώνει ότι δεν φεύγει από το κόμμα και ότι όμως θα παραμένει στην πρωτοβουλία όσο αυτή "παραμένει πρωτοβουλία" και όχι κόμμα, το ίδιο δεν ισχύει για τον Ανδ. Παπαδόπουλο που δεν έχει διευκρινίσει τη θέση του.

Το συγκρουσιακό κλίμα που διαμορφώνεται μεταξύ των τριών πλευρών και στο εσωτερικό της καθεμιάς ξεχωριστά προκαλεί αυξανόμενες επιφυλάξεις ως προς την έκβαση του εγχειρήματος μεταξύ ΠΑΣΟΚ-"58". Ακόμα και ο Θ. Πάγκαλος, που εξαρχής καλωσόρισε την κίνηση και μάλιστα πρότεινε τον Ανδ. Παπαδόπουλο για επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, έσπευσε εσχάτως να αποσύρει τον ενθουσιασμό του. Ο δε Σπ. Λυκούδης που διαχώρισε σαφώς τη θέση του από τους Ψαριανό - Παπαδόπουλο, παραδεχόμενος ότι "αντικειμενικά υπάρχει πρόβλημα", χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη ότι οι "58" "μετασχηματίζονται σε έναν πολιτικό σχηματισμό που θα συμμετάσχει στις εκλογές". Αλλά και ο Ανδ. Παπαδόπουλος δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν πρέπει να εκβιαστούν καταστάσεις και να αποτύχει η προσπάθεια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL