Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ / Οι άφθαρτοι του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο καταρρέον πολιτικό σκηνικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ / Οι άφθαρτοι του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο καταρρέον πολιτικό σκηνικό

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτών, έτσι όπως καταγράφονται στις συζητήσεις αλλά και στα social media, στην εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής για τους 13 υποψηφίους στις Περιφέρειες της χώρας, αλλά και για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Θετικός αντίκτυπος, που πηγάζει από το γεγονός ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόσωπα άφθαρτα, που τίθενται απέναντι σε ένα φθαρμένο αλλά και διεφθαρμένο πολιτικό σκηνικό, όπως είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζοντας τις εισηγήσεις του.

Πρόκειται εντέλει για πρόταση νίκης ή, πιο σωστά, τον προάγγελο της άλλης, ιστορικής νίκης που θα φέρει για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου την Αριστερά αντιμέτωπη με κυβερνητικές ευθύνες. Η μάχη των περιφερειακών εκλογών, όπως και εκείνη για τους μεγάλους δήμους της χώρας, είναι μια κεντρική πολιτική μάχη -εξ ου και η επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη μάχη αυτή με πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής σε εννέα περιφέρειες και πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής στις υπόλοιπες τέσσερις. Είναι ταυτόχρονα μια συνθετική πρόταση για τον κόσμο και τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που στέλνει συνεπώς μήνυμα συσπείρωσης σε στελέχη και βάση, να δώσουν όλοι μαζί τον αγώνα για την ανατροπή.

Τι φέρνει ο Γ. Σακελλαρίδης

Και κοντά στις 13 υποψηφιότητες για τις περιφέρειες, ξεχωρίζει η ρηξικέλευθη πρόταση για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στον Δήμο Αθηναίων. Έναν δήμο που συνιστά παραδοσιακό "κάστρο" της Ν.Δ., που τώρα όμως μπορεί να κερδηθεί, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, και οι οποίες δίνουν μικρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι του κ. Σαμαρά. Και, άρα, τυχόν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σηματοδοτήσει τη μεγάλη ανατροπή. Η πρόταση του Αλ. Τσίπρα προς τα κομματικά όργανα αλλά και τη διαρκώς δραστήρια Ανοιχτή Πόλη, είναι ένας νέος άνθρωπος, που μπορεί να εμπνεύσει και να βγάλει από το τέλμα του το μεγάλο αυτό, κουρασμένο δήμο.

Στον δήμο που έχει προϋπάρξει η "σημαντική εμπειρία από το 'μοντέλο Τσίπρα' το 2006", έγραφε ο Άγγελος Μανταδάκης στην "Αυγή" της 24ης Ιανουαρίου, για να υπογραμμίσει, κλείνοντας, την ανάγκη εξεύρεσης "ενός νέου προσώπου από το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, με κατάρτιση, δυνατότητα επικοινωνίας με τη νέα γενιά, με σύγχρονη αριστερή ριζοσπαστική αντίληψη, με συμμετοχή στα κινήματα", ενός προσώπου, με δυο λόγια, που μπορεί "να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη στην εκλογή της νέας δημοτικής αρχής της Αθήνας. Θα ήταν επιλογή νίκης. Για τον δήμο της πρωτεύουσας, για την Αριστερά". Προφανέστατα, μια τέτοια επιλογή είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης!

Δώδεκα μικροί πόλεμοι

Την ίδια στιγμή, "μητέρα των μαχών" αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων και λόγω του τεράστιου αριθμού ψηφοφόρων σε αυτήν, η Περιφέρεια Αττικής. Περιφέρεια που ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει με ένα από τα επιφανέστατα στελέχη του, τη Ρένα Δούρου, που δεν χρειάζεται, φυσικά, άλλες συστάσεις. Με επάρκεια, ήδη, στις πολιτικές μάχες, αλλά και στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα του υπουργείου Εξωτερικών, η βουλευτής Β' Αθηνών καλείται τώρα να κερδίσει - και με μεγάλη διαφορά μάλιστα, αν κρίνει κανείς από τις έρευνες κοινής γνώμης. Διαφορά που θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να πει το βράδυ των εκλογών ότι υπάρχει προφανέστατη αναντιστοιχία μεταξύ της λαϊκής επιθυμίας και του καταμερισμού των εδρών στο Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου να ζητήσει εκλογές!

Ενώ και οι άλλοι 12 υποψήφιοι -για τους δικούς του λόγους ο καθένας και εξαιτίας της προσωπικής διαδρομής ενός εκάστου- μπορούν να φέρουν την αλλαγή στους κατοίκους της αντίστοιχης περιφέρειας, μπορούν να στείλουν το μήνυμα ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής και όσων την υπηρετούν, μιας πολιτικής με τις γνωστές συνέπειες για τον κοινωνικό ιστό. Αλλού πολιτικά στελέχη με εμπειρία και γνώση των προβλημάτων των συμπολιτών τους, αλλού πρόσωπα με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με την ίδια σήμερα, αγωνία, τον τερματισμό, δηλαδή, της, εδώ και τέσσερα χρόνια, πολιτικής αυτής.

Εκτός από τις υποψηφιότητες νίκης, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από χθες, αλλά και σήμερα από το πρωί (στο "Σινέ Κεραμεικός") ανταλλάσσουν απόψεις για την τρέχουσα συγκυρία, εν μέσω προεκλογικής, στην ουσία, περιόδου. Όπως επίσης και για την άλλη πολιτική μάχη, που θα στείλει ακόμη πιο καθαρό μήνυμα, αυτή των ευρωεκλογών, με συζήτηση, ειδικότερα, για τις λεπτομέρειες διεξαγωγής του εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Το πολιτικό διακύβευμα

Ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα από την ομιλία του χθες, άφησε να διαφανεί το δίλημμα κυβέρνηση του "ναι σε όλα" ή κυβέρνηση της σκληρής διαπραγμάτευσης προς όφελος των πολιτών. Κυβέρνηση του πανικού ή κυβέρνηση μάχης. Καθώς όμως ο αντίπαλος είναι σε φάση κατάρρευσης, γίνεται περισσότερο επικίνδυνος τώρα - γι' αυτό και είναι αναγκαίο να έχουν όλοι τις κεραίες τεντωμένες.

Το δίλημμα για τους πολίτες, αλλά και για τον καθένα χωριστά, είναι ευκρινές: από τη μία, η κυβέρνηση των φόρων και των νέων μέτρων, της μονταζιέρας και του υβρεολόγιου, των φθηνών υποσχέσεων και των "θα" του Μαυρογιαλούρου, και από την άλλη, η νέα δύναμη που θα φέρει την ανάπτυξη στον τόπο, τη δικαιοσύνη, την ισότητα χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στα "δικά μας" και τα άλλα παιδιά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL