Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Στόχος του Μαξίμου η "διαχειρίσιμη ήττα" / Η κλεψύδρα των ευρωεκλογών τρομάζει την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στόχος του Μαξίμου η "διαχειρίσιμη ήττα" / Η κλεψύδρα των ευρωεκλογών τρομάζει την κυβέρνηση

Να κρατηθεί στην εξουσία παντί τρόπω επιχειρεί πλέον ο Αντ. Σαμαράς, καθώς το διεθνές οικονομικό περιβάλλον διαμορφώνεται επί το δυσμενέστερο, η πολιτική κατάρρευση της Ν.Δ. και της κυβέρνησης κλιμακώνεται και η κλεψύδρα αδειάζει με ορόσημο τη διπλή αναμέτρηση των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η τακτική του Μαξίμου για τις ευρωεκλογές διαμορφώνεται με βάση τον νέο πήχη, που είναι κατά πολύ χαμηλότερος απ' ό,τι στο παρελθόν: πλέον φιλοδοξία του πρωθυπουργού, όπως λένε και συνομιλητές του, είναι να υποστεί "διαχειρίσιμη ήττα", προκειμένου να μπορέσει να αντικρούσει τα επιχειρήματα πως η κυβέρνησή του θα έχει απολέσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να κυβερνά.

Προεκλογικό κλίμα

Ωστόσο, ακόμη και για τον στόχο της "ελεγχόμενης ήττας", τα πράγματα είναι δύσκολα: ο Αντ. Σαμαράς καλείται να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών χωρίς να έχει κάτι απτό να παρουσιάσει στους πολίτες -αφ' ης στιγμής οι δανειστές αφήνουν τη συζήτηση για το χρέος και τη διευθέτησή του για το καλοκαίρι, όπως επισήμαναν προ ημερών, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής του οργάνου, Γερ. Ντάισελμπλουμ, και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν. Σαν να μην έφταναν αυτά, η τρόικα επιμένει στα νέα μέτρα, ο Γ. Στουρνάρας εισέπραξε προχθές τις αυστηρές συστάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών "να τελειώνει τη συμφωνία με την τρόικα" και η κυβέρνηση σύρεται προς νέα σκληρά μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και των απωλειών εσόδων από τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση κ.ά.

Για τον λόγο αυτόν ο Αντ. Σαμαράς πορεύεται προς την ευρωκάλπη δημιουργώντας πολωτικό κλίμα, που παραπέμπει σε εθνικές εκλογές. Ήδη η "γαλάζια" μονταζιέρα έχει πάρει... φωτιά, οι συκοφαντικές επιθέσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σ. Κεδίκογλου, και της εκπροσώπου της Ν.Δ., Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καθημερινές, ενώ το Μαξίμου ακολουθεί την ίδια τακτική με τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012: επιχειρεί, δηλαδή, να ταυτίσει την αξιωματική αντιπολίτευση με την έξοδο από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή.

Φόβος αποσταθεροποίησης

Σε κάθε περίπτωση, η ακραία εμφυλιοπολεμική ρητορική κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί κι άλλους στόχους για τον Αντ. Σαμαρά και, συγκεκριμένα, τη συσπείρωση των στελεχών και των βουλευτών της Ν.Δ. Για τον λόγο αυτόν ο πρωθυπουργός επιχείρησε προχθές να "κόψει" τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών και, μάλιστα, ενώ έως πρότινος αναγνώριζε πως αυτές θα γίνουν με την προεδρική εκλογή, μετέθεσε εκ νέου τον χρονικό ορίζοντα στο 2016, ισχυριζόμενος πως αυτή η Βουλή μπορεί να εκλέξει τον διάδοχο του Κ. Παπούλια.

"Πονοκέφαλος" το ΠΑΣΟΚ

Πάντως, οι "πονοκέφαλοι" για τον πρωθυπουργό δεν τελειώνουν στις εκλογικές επιδόσεις του κόμματός του. Δεν είναι λίγοι οι "γαλάζιοι" που εκτιμούν πως, ακόμη κι αν έως τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση έχει καταφέρει να "γλιτώσει" τα σκληρά μέτρα και το νέο Μεσοπρόθεσμο, θα κινδυνεύσει με κατάρρευση λόγω του... μικρού κυβερνητικού εταίρου. Στο Μαξίμου επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, καθώς, αν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ (είτε αυτονόμως, είτε με την "ομπρέλα" των "58") είναι ταπεινωτικό, τότε ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να αμφισβητηθεί και η Χαριλάου Τρικούπη θα εισέλθει σε περιδίνηση, προκαλώντας ακριβώς τα ίδια διαλυτικά φαινόμενα και στην κυβέρνηση. Όλα αυτά, ενόσω το Μαξίμου αναμένει και ελπίζει πως θα ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, μέσω της οποίας ο Αντ. Σαμαράς φιλοδοξεί να καταφέρει να "σταθεί" στην εξουσία ως την ώρα της προεδρικής εκλογής, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL