Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Χθες στο Eurogroup / Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Χρειάζεται δουλειά» πριν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χθες στο Eurogroup / Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Χρειάζεται δουλειά» πριν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα

Επιτηρούμενος ο... επιτηρητής Γ. Στουρνάρας στις Βρυξέλλες

Ρεπορτάζ: Κάκη Μπαλή

Πού και να ήταν επίσημα στην ατζέντα του χθεσινού Eurogroup η Ελλάδα! Πού και να επικεντρώνονταν στα πεπραγμένα της Αθήνας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην πρώτη μάζωξή τους το 2014! Τότε ο Γιάννης Στουρνάρας θα γινόταν εκών άκων διχασμένη προσωπικότητα: στο εδώλιο το βράδυ της Δευτέρας, ως επιτηρούμενος που δεν έχει κάνει τα «μαθήματά» του, στην έδρα του εισαγγελέα το πρωί της Τρίτης, ως προεδρεύων του Ecofin που επιτηρεί τους υπόλοιπους στην Ε.Ε.

Εν πάση περιπτώσει μετά τη σύντομη χθεσινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι «χρειάζεται δουλειά» πριν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να την κάνει, ανεξάρτητα από τις πολιτικές δυσκολίες που μπορεί να έχει στην επιβολή νέων μέτρων: «Ευρωεκλογές έχουν όλες οι χώρες», είπε και υπενθύμισε ότι αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, το Eurogroup δεν μπορεί να πάρει απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup. O Ντάισελμπλουμ εξέφρασε τη δυσφορία του για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα: «Η τρέχουσα αξιολόγηση έχει διαρκέσει πολύ καιρό, καθώς έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και θεωρώ πως είναι προς το κοινό συμφέρον, τόσο της Ελλάδας όσο και το δικό μας, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. Και ανήγγειλε λίγο πολύ ότι θα περάσει τον Στουρνάρα από... ιερά εξέταση: «Θα ακούσω από την τρόικα πού βρισκόμαστε, ποια είναι τα τελευταία ζητήματα και τι πρόοδο μπορούμε να σημειώσουμε και θα ζητήσω από τον Έλληνα ομόλογό μου να καταθέσει τη δική του άποψη για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και ποια τα περιθώρια προόδου».

Σόιμπλε: «Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν»

Πιο γλυκομίλητος, όπως άλλωστε το συνηθίζει το τελευταίο διάστημα, εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλά διαρκώς για προόδους, αλλά...

«Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προόδους, αλλά έχει ακόμη να κάνει πολλά. Τα δημοσιονομικά στοιχεία της δείχνουν καλά, αλλά οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν», δήλωσε. Ο Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Αθήνα θα παραμείνει σ' αυτόν τον «πετυχημένο δρόμο» και πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει ότι πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

Πάντως, τόσο ο Ντάισελμπλουμ όσο και ο Σόιμπλε απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα πότε θα εγκριθεί η επόμενη δόση του δανείου για την Ελλάδα: «Να τελειώσει η αξιολόγηση και βλέπουμε».

Να σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ένθερμος υποστηρικτής ενός τρίτου «πακέτου», με όλα τα συμπαρομαρτούντα -έστω κι αν δεν βαφτιστούν Μνημόνιο- εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές. Πάντως, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι ένα τρίτο πακέτο, όπως δεν τίθεται θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους. Όλα πάνε πίσω, μέχρι να τελειώσει αυτό το σίριαλ με την τρόικα, και μετά στην ατζέντα θα μπει το θέμα του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού κενού, πρώτα για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και στη συνέχεια για το διάστημα 2015-16.

Η «βόμβα» του ΣτΕ...

Σύμφωνα με τους αρθρογράφους της βρετανικής εφημερίδας Guardian, οι ομόλογοι του Στουρνάρα ανησυχούν όχι μόνο για τις καθυστερήσεις της Αθήνας στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και για το αν θα υπάρχει τελικά το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο έχει αναγάγει στο σημαντικότερο διαπραγματευτικό ατού της η ελληνική κυβέρνηση.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η «υπό πολιορκία» κυβέρνηση Σαμαρά έχει δείξει πως δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και έφτασε να προτείνει εναλλακτικά μέτρα μόλις το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των 500 εκατομμυρίων ευρώ -αν όχι ενός δισ.- που προκύπτει μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς των ενστόλων. Εάν, μάλιστα, η απόφαση επεκταθεί και σε άλλους εργαζόμενους που ανήκουν στα «ειδικά μισθολόγια», τότε δεν θα φτάσει καν το πρωτογενές πλεόνασμα για να καλύψει την αναδρομική επιστροφή των περικοπών.

...και η «βόμβα» του Grexit

Κι ενώ η περίπτωση της Ελλάδας επισήμως θεωρείται πλέον «διαχειρίσιμη» -όποιος ερωτάται σχετικά, αυτό απαντάει-, βγήκε χθες ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να θυμίσει ότι δεν ήταν πάντοτε έτσι κι ότι παραλίγο να διαλυθεί η Ευρωζώνη, όταν συζητιόταν η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Μιλώντας στο αυστριακό ραδιόφωνο ο Γιούνγκερ τόνισε ότι «τουλάχιστον έχουν ξεπεραστεί στο μεταξύ οι μεγαλύτερες προκλήσεις που συνδέονταν με αυτό που ονομάσαμε κρίση του ευρώ».

Το τελευταίο διάστημα ο Γιούνκερ έχει αρχίσει και πάλι να δίνει πληθώρα συνεντεύξεων, καθώς φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον Ζοζέ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές. Βέβαια, ο Χριστιανοδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ακόμη δεν έχει πάρει το χρίσμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς και δεν έχει και την καλύτερη σχέση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, παραμένει ένα «βαρύ» όνομα και μπορεί τελικά να τα καταφέρει.

Στη χθεσινή συνέντευξή του ο Γιούνκερ -γνωστός ως και «μίστερ ευρώ»- υποστήριξε ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί, παρά την «απαραίτητη» δημοσιονομική προσαρμογή που με «μερική επιτυχία» ακολουθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Η κρίση θα τελειώσει μόνο εάν μειωθεί ο αριθμός των ανέργων», είπε.

Υπεραμυνόμενος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γιούνκερ τόνισε ότι ο λόγος που τα κράτη - μέλη μπόρεσαν να σταθούν σ' αυτή την κρίση ήταν «επειδή υπήρχε η Ευρώπη, επειδή υπήρχε το ευρώ, επειδή υπήρχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επειδή θα υπάρχει μια ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία και μια τραπεζική ένωση». Και τόνισε ότι αυτός είναι ο δρόμος για το πώς θα αποφεύγονται παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, ώστε να μην είναι οι φορολογούμενοι αυτοί που θα καλούνται πρώτοι, όταν τίθεται θέμα διάσωσης τραπεζών.

Κατώτατο μεροκάματο παντού

Κάνοντας ουσιαστικά προεκλογική εκστρατεία, ο Γιούνκερ υποσχέθηκε ότι εάν γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, θα υποστηρίξει τη διά νόμου διασφάλιση κατώτερων μισθών σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., ώστε «καθένας που εργάζεται να μπορεί να ζήσει από την εργασία του».

Ως προς το αν θα υπάρξουν οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», θεωρεί ότι ποτέ δεν θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη για την Ε.Ε., κατά το πρότυπο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κάτι που δεν θα το ήθελε και ο ίδιος, καθώς, όπως παρατηρεί, «η Ε.Ε. δεν μπορεί να ενισχυθεί, αποδυναμώνοντας τα εθνικά κράτη», τα οποία, θα πρέπει να έχουν αρμοδιότητες εκεί όπου βρίσκουν καλύτερες ρυθμίσεις από την Ε.Ε., η οποία δεν μπορεί να φροντίζει για τα πάντα». Από την άλλη πάλι, η τραπεζική κρίση έδειξε πως χρειάζονται ισχυρότερες ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL