Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αλέξης Τσίπρας / Κεντρική πολιτική μάχη οι αυτοδιοικητικές εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας / Κεντρική πολιτική μάχη οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Με την επιστολή που δημοσίευσε η "Αυγή", ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόσκληση της Μπάρμπαρα Σπινέλι, του Αντρέα Καμιλέρι, του Λουτσιάνο Γκαλίνο, του Μάρκο Ρεβέλι και άλλων διανοουμένων να τεθεί επικεφαλής σε ένα ψηφοδέλτιο της ιταλικής Αριστεράς. Αποδοχή που προκάλεσε τον ενθουσιασμό του "λαού της Αριστεράς" στο διαδίκτυο.

Η δημοσίευση της επιστολής στον ιστότοπο της μεγαλύτερης ιταλικής εφημερίδας La Repubblica - micromega και σε δεκάδες άλλες ιστοσελίδες δημιούργησε κλίμα ευφορίας για ενότητα της πολιτικής, κοινωνικής και κινηματικής Αριστεράς ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν το θέμα της υποστήριξης στο ψηφοδέλτιο Τσίπρα αποτελεί μείζον πρόβλημα για το συνέδριο του κόμματος «Αριστερά, Oικολογία και Ελευθερία» του Βέντολα.

Μέχρι σήμερα πάνω από 6.000 άτομα, διανοούμενοι, προσωπικότητες και ακτιβιστές έχουν υπογράψει τη στήριξη του ψηφοδελτίου Τσίπρα. Και μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημιουργηθεί συλλογική επιτροπή προσωπικοτήτων και κινημάτων της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να προχωρήσει η υποψηφιότητα.

Εκτός όμως από τις ευρωεκλογές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει ως εξίσου κορυφαία πολιτική αναμέτρηση αυτή των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών επιδιώκοντας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στην κυβέρνηση Σαμαρά και την ασκούμενη μνημονιακή πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επεσήμανε την πολιτική κρισιμότητα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Παρασκευή.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως όλα τα κεντρικά στελέχη του κόμματος (βουλευτές και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής) θα πρέπει να είναι έτοιμα να δώσουν τη μάχη των επερχόμενων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση υπογραμμίζοντας πως ειδικά η αναμέτρηση για τις 13 περιφέρειες της χώρας συνιστά κεντρική πολιτική μάχη, λόγω της κρίσιμης συγκυρίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενόψει και της κομβικής αναμέτρησης των ευρωεκλογών.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη εβδομάδα θα είναι εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων σε ό,τι αφορά την τακτική του κόμματος για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το επόμενο Σαββατοκύριακο 1 και 2 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της Κ.Ε. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ., τέλος, συζητήθηκε και ο τρόπος διεξαγωγής του εσωκομματικού δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου. Το δημοψήφισμα αυτό θα διεξαχθεί στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μέλη της "Αριστερής Πλατφόρμας" άσκησαν κριτική σε μέλη του οικονομικού επιτελείου για δηλώσεις που έκαναν σε θέματα όπως το επαχθές χρέος, ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, τα μη δανειοδοτικά εργαλεία χρηματοδότησης. Δηλώσεις που, όπως υποστήριξαν, δεν βασίζονται σε συλλογικές επεξεργασμένες θέσεις και θέσεις του Συνεδρίου. Τα μέλη της "Αριστερής Πλατφόρμας" ζήτησαν, όποτε γίνεται αναφορά σε προσωπικές απόψεις, να διευκρινίζεται ότι είναι τέτοιες.

Ρεπορτάζ: Αργ. Παναγόπουλος, Χρ. Σίμος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL