Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Σήμερα "κλειδώνουν" τα νέα μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα "κλειδώνουν" τα νέα μέτρα

Να παίξουν... καθυστερήσεις ώς την τελική υποχώρηση αποφάσισαν χθες ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχαν. Πάντως, η συζήτηση των δύο συγκυβερνώντων αρχηγών διεξήχθη σε βαρύ κλίμα, καθώς τα "αγκάθια" στον δρόμο της κυβέρνησης πολλαπλασιάζονται. Την ώρα που το Μαξίμου δέχεται τις "οχλήσεις" της Ουάσιγκτον για την απόδραση του Χριστ. Ξηρού και οι συναρμόδιοι υπουργοί Ν. Δένδιας και Χαρ. Αθανασίου βρίσκονται σε... εμφύλια διαμάχη, το μέτωπο με την τρόικα κάθε άλλο παρά κλείνει.

Η κυβέρνηση, σε επίπεδο διακηρύξεων και δηλώσεων, αρνείται κατηγορηματικά κάθε σενάριο λήψης νέων μέτρων, ωστόσο οι "τροϊκανοί" επιμένουν και ζητούν "ισοδύναμα" μέτρα για το εφετινό δημοσιονομικό κενό, αλλά και για την εκτιμώμενη μείωση των εσόδων από τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση κ.ά.

"Βόμβα" Όλι Ρεν

Εν τω μεταξύ, χθες, στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το κλίμα ήταν βαρύ και εξαιτίας ενός ακόμη λόγου: των δηλώσεων του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν, ο οποίος προανήγγειλε ότι οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν τον τρόπο μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους "από το καλοκαίρι", ήτοι μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα ένα νέο Μεσοπρόθεσμο για τώρα (δηλαδή για την επίτευξη συμφωνίας περί το δημοσιονομικό κενό και τα "ισοδύναμα" μέτρα) και... άλλο ένα Μνημόνιο μετά τις ευρωεκλογές, όταν θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. "Όλα είναι υπό έλεγχο, εμείς θεωρούμε ότι μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων (για το πλεόνασμα) από την Eurostat, μπορεί να ανοίξει αυτή η συζήτηση", σχολίαζε ανώτατη κυβερνητική πηγή αργά χθες το βράδυ, προσθέτοντας ότι "αυτό είναι θέμα που θα κανονίσουν οι κυβερνήσεις". Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, η ίδια πηγή έλεγε πως "θα τα θέσουμε όλα υπό έλεγχο", με εμφανή αμηχανία για τις συζητήσεις και τις απαιτήσεις της τρόικας.

Σήμερα τα μέτρα

Εν τω μεταξύ, αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου χθες ο Γ. Στουρνάρας προανήγγειλε ότι σήμερα η κυβέρνηση θα αποστείλει στους "τροϊκανούς" τα "εναλλακτικά υπολειπόμενα μέτρα", τα οποία, προφανώς, θα φτάνουν στο ύψος των 4,5-5,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο Γ. Στουρνάρας θα αποστείλει και τα σχεδιαζόμενα "διαρθρωτικά" μέτρα που περιέχονται στο "tool kit" του ΟΟΣΑ (χρονική επέκταση φρέσκου γάλακτος, απελευθέρωση εμπορίας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ομαδικές απολύσεις κ.ά.), καθώς πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι από την εφαρμογή τους θα προκύψει "όφελος" για την οικονομία ύψους 5,2 δισ. ευρώ, το οποίο θα "παζαρέψει" ώστε να κλείσει η ψαλίδα του δημοσιονομικού κενού.

Πιέσεις εκ Βρυξελλών

Εξάλλου, τα προβλήματα για την κυβέρνηση πολλαπλασιάζονται καθημερινά, καθώς χθες, με διαρροές από κοινοτικές πηγές, οι Βρυξέλλες άσκησαν "επισήμως" πιέσεις στην ελληνική πλευρά να... τελειώνουν οι καθυστερήσεις και να πάρει η κυβέρνηση τη "βαθιά ανάσα" για το μακροβούτι των νέων μέτρων. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές απέκλεισαν, εμμέσως, το ενδεχόμενο να μην πάρει η κυβέρνηση μέτρα ώς τις ευρωεκλογές, ενώ υπενθύμισαν με νόημα ότι στις αρχές Μαΐου ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα - κάτι που σημαίνει ότι το αργότερο μέσα σε 2-3 μήνες η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει "ικανοποιήσει" τους τροϊκανούς, προκειμένου να τελειώσει η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση των περίπου 5 δισ. ευρώ.

Υπουργικές κόντρες

Ωστόσο, ενόσω η κυβέρνηση σύρεται καθημερινά προς τα νέα μέτρα για να κλείσουν τα κενά στις συζητήσεις με την τρόικα, ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος έρχονται αντιμέτωποι με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την απροθυμία των υπουργών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν δυσάρεστα μέτρα. Άλλωστε, η προϊούσα συζήτηση περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών έχει αναδείξει εκ νέου τις προσωπικές στρατηγικές και το άγχος επανεκλογής, με αποτέλεσμα να είναι καθημερινές πια οι υπουργικές κόντρες και η κυβερνητική διχοστασία επί παντός επιστητού. Το μέτρο της απελευθέρωσης της εμπορίας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, καθώς, εκτός της διστακτικότητας του ΠΑΣΟΚ, αρνητικός στις ρυθμίσεις Χατζηδάκη εμφανίζεται ακόμη και ο "μνημονιακότερος των μνημονιακών" υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης. Με δηλώσεις του και χθες, ο Αδ. Γεωργιάδης τάχθηκε κατά της πώλησης τέτοιου τύπου φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ.

Αντιδράσεις προκαλεί και η ρύθμιση για την επέκταση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (και ο υπουργός, Αθ. Τσαυτάρης, και ο αναπληρωτής υπουργός, Μάξ. Χαρακόπουλος) έχουν εκδηλώσει δημόσια τη διαφωνία τους, ενώ ο Μαξ. Χαρακόπουλος, από βήματος Βουλής, διερωτήθηκε αν "αξίζει τον κόπο για μια έκπτωση των 5 - 10 λεπτών ημερησίως σε μια τετραμελή οικογένεια να οδηγηθούμε στην εξόντωση ενός κλάδου όπως οι αγελαδοτρόφοι".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL