Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Έρευνα ζητάει και η Ευρωπαία Επίτροπος Μάλμστρομ / Με καταθέσεις μετά τη σύλληψη αμύνεται το υπουργείο Ναυτιλίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα ζητάει και η Ευρωπαία Επίτροπος Μάλμστρομ / Με καταθέσεις μετά τη σύλληψη αμύνεται το υπουργείο Ναυτιλίας

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε χθες το Ναυτοδικείο Πειραιά προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι που κόστισε τη ζωή σε 9 μικρά παιδιά και 3 γυναίκες, τέσσερις μέρες μετά την πρώτη καταγγελία της Ύπατης Αρμοστείας για τραγωδία στο πλαίσιο παράνομης επαναπροώθησης και την απαίτηση Μούιζνιεκς και Διεθνούς Αμνηστείας για διεξαγωγή έρευνας. Ανεξάρτητη έρευνα ζήτησε χθες και η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ, προσερχόμενη στο Ζάππειο για το άτυπο συμβούλιο της Ε.Ε. των υπουργών Δικαιοσύνης. "Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πρόοδο, αλλά είναι πολλά που πρέπει να γίνουν", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε "Στο Κόκκινο" ότι η έρευνα ξεκίνησε αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, ενώ σημείωσε πως θα διεξαχθεί ΕΔΕ στο πλαίσιο του Λιμενικού Σώματος, χωρίς ωστόσο περαιτέρω διευκρινίσεις. Την ίδια στιγμή, νέα ερωτήματα εγείρονται από τον χειρισμό των αρχών καθώς -μία μέρα μετά τις συγκλονιστικές δημόσιες καταγγελίες διασωθέντων ότι οι λιμενικοί δεν τους άφηναν να ανέβουν στο σκάφος και δεν τους έριχναν ούτε σωσίβια- διοχετεύτηκαν στη δημοσιότητα καταθέσεις πέντε προσφύγων στο Λιμεναρχείο Λέρου κατά τη διάρκεια της κράτησής τους μετά το ναυάγιο, διαρροή την αυθεντικότητα της οποίας επιβεβαίωσε ώρες μετά το υπουργείο Ναυτιλίας.

Από αυτές προκύπτει ότι στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και το ξύλινο πλοιάριο με το οποίο ξεκίνησαν από την Τουρκία βρέθηκε ακυβέρνητο μετά από βλάβη στη μηχανή του. Επίσης ότι το σκάφος του Λιμενικού, αφού τους εντόπισε, πέταξε σκοινί και ξεκίνησε τη ρυμούλκηση, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά είχαν μεταφερθεί στην καμπίνα. Λίγο αργότερα το σκοινί έσπασε και το ξαναέδεσαν, ενώ υποστηρίζεται πως δύο άτομα έπεσαν στη θάλασσα και εκείνη τη στιγμή όλοι μετακινήθηκαν προς τη μια πλευρά του πλοιαρίου, το οποίο αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να βρεθούν όλοι στη θάλασσα, με τους άνδρες του Λιμενικού να περισυλλέγουν όσους βρίσκονταν στην επιφάνεια. Παράλληλα, καταθέσεις και μαρτυρίες επιζώντων επιβεβαιώνουν ότι η συμπεριφορά λιμενικών και αστυνομικών στη Λέρο -μετά την άφιξή τους εκεί- ήταν καλή, αφού τους παρασχέθηκε κατάλυμμα, φαγητό και ιατρική περίθαλψη.

Καταγγελία για έλλειψη διερμηνέα

Ωστόσο, ο πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας, Ταχέρ Αλιζαντέ, μετέφερε στην "Α" καταγγελία ενός εκ των διασωθέντων, πως κατά τη διάρκεια των επαφών τους με το Λιμενικό και την Αστυνομία δεν υπήρχε διερμηνέας, αλλά προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μέσω Πακιστανού που μιλούσε Ουρντού και σπαστά Φαρσί. Επιπλέον, ανέφερε πως κλήθηκαν να υπογράψουν μεγάλο αριθμό εγγράφων στα ελληνικά χωρίς να τους έχουν δοθεί διευκρινίσεις. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα λένε εκπρόσωποι συλλογικοτήτων που βρίσκονται δίπλα στους διασωθέντες, οι διασωθέντες ενημερώθηκαν στην Αθήνα τι είναι η εντολή διοικητικής απέλασης που έλαβαν στα χέρια τους.

Μπροστά στη Βουλή μιλάνε σήμερα οι διασωθέντες

Δημόσια θα τεθούν όλα τα ερωτήματα και οι μαρτυρίες των προσφύγων σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν σήμερα στο πεζοδρόμιο της Λ. Αμαλίας, μπροστά στη Βουλή, επιζήσαντες του ναυαγίου μαζί με αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις.

Τις παραπάνω καταγγελίες διέψευσε η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και επιχειρησιακοί παράγοντες του λιμεναρχείου της Λέρου. Μιλώντας στην "Α", συνεργάτες του Μ. Βαρβιτσιώτη σημείωναν πως το Λιμενικό υλοποιεί ξεκάθαρες εντολές για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και το δόγμα να μην χάνεται καμιά ζωη στη θάλασσα.

Δόθηκε ο χάρτης εντοπισμού του πλοίου

Το αρχηγείο του Λιμενικού δημοσιοποίησε χθες χάρτη με το στίγμα εντοπισμού και βύθισης του πλοιαρίου ανακοινώνοντας ότι "άκριτες, βιαστικές και γενικευμένες κατηγορίες" αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων, τη μείωση του κύρους και της αξιοπιστίας του Λιμενικού και την υπονόμευση του ηθικού του προσωπικού του. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι, στο διάστημα 2011 - 2013, το Λιμενικό διέσωσε 3.186 μετανάστες, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών, Δ. Σαϊτάκης, αντεπιτέθηκε λέγοντας: "Ερευνητέος ίσως θα έπρεπε να είναι και ο ρόλος όσων 'πλαισίωσαν' τους παράνομους μετανάστες"...

Προσαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ. ενός διασωθέντος!

Θρησκευτική τελετή για τους νεκρούς πραγματοποίησαν χθες στο κέντρο φιλοξενίας του δήμου Αθηναίων οι 16 πρόσφυγες, που βρίσκονται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και ζητούν να βρεθούν οι σοροί των ανθρώπων τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της "Α", ένας από τουςπρόσφυγες μεταφέρθηκε σε κατάσταση κρίσης στο νοσοκομείο όπου έλαβε σύσταση για ψυχιατρική βοήθεια.

Στην προσαγωγή ενός εκ των παρ' ολίγον θυμάτων του ναυαγίου προχώρησε χθες το πρωί η ΕΛ.ΑΣ. όταν ο διασωθείς μαζί με τον πρόεδρο της αφγανικής κοινότητας βγήκαν από τον χώρο που φιλοξενούνται για να πάρουν τσιγάρα. "Στα 20 μέτρα", όπως μας περιγράφει ο Αλιζαντέ Ταχέρ, "συναντήσαμε αστυνομικούς που ζήτησαν τα χαρτιά μας, του δώσαμε το χαρτί της διοικητικής απέλασης και του εξήγησα ότι το παιδί είναι ένας από αυτούς που σώθηκαν από το Φαρμακονήσι". Οι αστυνομικοί, ανένδοτοι, τους οδήγησαν στο Α.Τ. Ομονοίας από όπου τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ - ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL