Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Αι γενεαί πάσαι της Αριστεράς αποχαιρέτησαν τον Κώστα Φιλίνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αι γενεαί πάσαι της Αριστεράς αποχαιρέτησαν τον Κώστα Φιλίνη

Όλες οι γενιές ήταν εκεί

Με ένα γλυκόπικρο συναίσθημα αποχαιρέτησαν χθες όλες οι γενιές των αριστερών τον Κώστα Φιλίνη. Πικρό, ασφαλώς, για την απώλεια και το κενό που αφήνει πίσω της. Αλλά και γλυκό της ευγνωμοσύνης. Για όλα εκείνα που έμαθαν κοντά του εκείνοι που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά.

Να γνωρίσουν τον ατρόμητο αγωνιστή της παρανομίας και των φυλακών. Το κοφτερό πολιτικό μυαλό και συγγραφέα της "Θεωρίας των παιγνίων". Τον ανιδιοτελή άνθρωπο που, μια ζωή, έβαζε μπροστά το "εμείς" από το "εγώ". Τον προσηνή σύντροφο της διπλανής πόρτας, που πάντα περιέβαλλε με προσοχή τους νέους και τις αγωνίες τους.

Έτσι εξηγείται και η χθεσινή προσέλευση όλων των γενεών: Η γενιά των αντιστασιακών, που με τον Κώστα Φιλίνη στους κόλπους της έδωσε τη μάχη στα χρόνια της Κατοχής. Η γενιά των σκοτεινών μετεμφυλιακών χρόνων, με τον αγώνα να διεξάγεται σε συνθήκες απόλυτης παρανομίας και πραγματικού κινδύνου για το αγαθό της ζωής. Η γενιά του αντιδικτατορικού αγώνα. Οι σύντροφοι του ΚΚΕ Εσωτερικού και, μετά, των μεταπολιτευτικών κομμάτων της κομμουνιστικής ανανέωσης.

Όλοι κάτι είχαν να πουν, να θυμηθούν: στο κελί, στα μεγάλα πολιτικά γεγονότα, στις παρτίδες σκάκι. Για το στερνό αντίο ήλθαν σύντροφοί του από την επαρχία -"δεν θα μπορούσαμε να μην είμαστε εδώ, να μην αποχαιρετήσουμε τον μπαρμπα-Κώστα", έλεγαν.

Και ήταν συγκινητικό να βλέπει κανείς παλιούς Ρηγάδες να αγκαλιάζουν τον Τάκη Μπενά.

Εκεί, φυσικά, και ο συναγωνιστής μιας ολόκληρης ζωής, ο Μανώλης Γλέζος, που δεν έλειψε στιγμή από το πλευρό της φυσικής οικογένειας του εκλιπόντα. Μανώλης και Κώστας, πέρα από την κοινή πολιτική δράση, μαζί και στην καθημερινή δουλειά, στην "Αυγή" της προδικτατορικής περιόδου.

Εκεί, φυσικά, και η οικογένεια της "Αυγής", που τόσο στήριξε. Είναι κάτι ώρες που νομίζει κανείς ότι θα ανοίξει η εξώπορτα της εφημερίδας και θα μπει ο Κώστας Φιλίνης, με τη μαύρη τσάντα στον ώμο, να μεταφέρει έμπνευση, γέλιο, αλλά και προβληματισμό.

Χαρακτηριστικό της δύναμης του μηνύματος που έφερνε ήταν το "παρών" που έδωσαν οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν μάλλον. Χαρακτηριστικό δε της ευρύτερης αναγνώρισης που τύγχανε ήταν οι παρουσίες χθες από κόμματα και πέραν του ΣΥΡΙΖΑ: τη ΔΗΜ.ΑΡ. φυσικά, το ΠΑΣΟΚ, άλλα σχήματα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, καθώς όμως και συναγωνιστές από το ΚΚΕ.

Όση ώρα εκφωνούνταν οι επικήδειοι, από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Στέλιο Ζαμάνο, τον Νίκο Φίλη, οι σύντροφοι και φίλοι έκλεισαν στην αγκαλιά τους τον Κ. Φιλίνη και την οικογένειά του, τη Ζωή και την Άννα. Και δίπλα στη σορό, με σεβασμό και συντροφικότητα, οι τιμητικές φρουρές από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, την Κ.Ο., τη νεολαία, τα ΑΣΚΙ, την "Αυγή" και τους συγκρατούμενούς του στα χρόνια της χούντας.

Αθάνατος!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL