Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση η οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση η οικονομία

Καταιγιστικές είναι οι οικονομικές εξελίξεις για την κυβέρνηση, καθώς η τρόικα εμμένει στις απαιτήσεις της και η απόφαση του ΣτΕ δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το οικονομικό περιβάλλον, καθώς το οικονομικό επιτελείο ψάχνει τώρα "μόνιμα" μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο Αντ. Σαμαράς επιδιώκει να κλείσουν όλες οι "μνημονιακές" εκκρεμότητες για να εμφανιστεί "άψογος" στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά η εικόνα πολιτικής συντριβής της Ν.Δ. έχει οδηγήσει πολλούς υπουργούς να κατεβάσουν τα μολύβια.

Τα "αγκάθια" για την κυβέρνηση πολλαπλασιάζονται και πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, αντιμέτωπο με την προοπτική μίας συντριπτικής ήττας στις ευρωεκλογές, ποντάρει μόνο στις κλασικές προεκλογικές "διευκολύνσεις" των Ευρωπαίων εταίρων πριν ανοίξουν οι ευρωκάλπες. Ωστόσο, τα μηνύματα που λαμβάνει η Αθήνα είναι αυστηρά, ο διεθνής Τύπος επαναφέρει την Ελλάδα στο στάτους της "ειδικής περίπτωσης" και επισήμως πλέον Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (όπως προχθές ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερ. Ντάισελμπλουμ) "καρφώνουν" την Ελλάδα για τη μη τήρηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας.

Κατεβάζουν τα μολύβια

Παράλληλα, κατά πληροφορίες, το Μαξίμου δέχεται αρκετές "οχλήσεις" -διά της διπλωματικής οδού- να τηρήσει τα υπεσχημένα. Για τον λόγο αυτόν, ο Αντ. Σαμαράς έχει από την περασμένη εβδομάδα ζητήσει από τους υπουργούς του να ολοκληρώσουν όλα τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους της αρμοδιότητάς τους, αλλά και να βρουν ισοδύναμα μέτρα για όσα νέα επώδυνα μέτρα ζητούν -μέσω αλληλογραφίας- οι "τροϊκανοί".

Ωστόσο, η προϊούσα κυβερνητική κατάρρευση δεν βοηθάει. Η εκλογολογία καλά κρατεί, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά, ενώ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προδιαγράφεται άκρως απογοητευτικό. Έτσι, πολλοί υπουργοί φαίνεται πως "κατεβάζουν τα μολύβια" και αρνούνται να σηκώσουν κι άλλο πολιτικό κόστος από την εφαρμογή σκληρών μέτρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι προχθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες "παγώνει" η "αξιολόγηση" των δημοσίων υπαλλήλων -που αποτελεί και τον προθάλαμο των απολύσεων. Όλα αυτά, μάλιστα, όταν οι "τροϊκανοί" φέρονται να κατηγορούν τον Κυρ. Μητσοτάκη (αλλά και άλλους υπουργούς...) πως δεν έχουν καν ανταποκριθεί στους στόχους που είχαν τεθεί με όριο εφαρμογής και εκπλήρωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

"Φιλελεύθερες" διαφοροποιήσεις

Την ίδια στιγμή καταγράφονται και οι πρώτες διαφοροποιήσεις από τη στρατηγική λάσπης και Μεσαίωνα που έχουν επιλέξει η "γαλάζια" μονταζιέρα, το Μαξίμου και η εκπρόσωπος της Ν.Δ., Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Ενδεικτικά την καθαρή διαφωνία του με τα πιστοποιητικά θρησκευτικών φρονημάτων που ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα η Ν.Δ. εξέφρασε χθες ο πρώην υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος, που διαφοροποιήθηκε και σε ό,τι αφορά την επιχείρηση "ταύτισης" του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία.

"Το θέμα της 'αθεΐας' δεν θα έπρεπε να υφίσταται ως ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Είμαστε στον 21ο αιώνα" επισήμανε χθες στον ρ/σ Βήμα ο βουλευτής της Ν.Δ. προσθέτοντας: "Πιστεύω ότι ένα φιλελεύθερο κόμμα είναι πάνω απ' όλα ένα κόμμα το οποίο σέβεται την ανεξιθρησκία, τα ατομικά δικαιώματα, τις ιδιαιτερότητες, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, με ό,τι αυτό σημαίνει -τι πιστεύει, πώς πράττει, πώς λειτουργεί στην ιδιωτικότητά του".

Ερωτηθείς για τη "γαλάζια" λάσπη σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και την τρομοκρατία, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος κράτησε επίσης σαφείς πολιτικές αποστάσεις: "Δεν συμφωνώ ότι η Ν.Δ. επιχειρεί να ταυτίσει -και ενδεχομένως θα ήταν και άστοχο κάτι τέτοιο- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την τρομοκρατία. Το να ταυτίζεις ένα ολάκερο κόμμα δεν νομίζω ότι αυτό το κάνει η Ν.Δ. και δεν υπάρχουν και περιθώρια να το κάνει η Ν.Δ." είπε χαρακτηριστικά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL