Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Νέο Μνημόνιο, τα "δώρα" της τρόικας προς το Μαξίμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο Μνημόνιο, τα "δώρα" της τρόικας προς το Μαξίμου

Σε νέο δάνειο, που θα φέρει και νέο Μνημόνιο, σέρνουν οι δανειστές την κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν παίρνει την πίστωση χρόνου ώς τις ευρωεκλογές που επιθυμούσε.

Ήδη, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως οι "τροϊκανοί" έχουν ανεβάσει το ύψος του δημοσιονομικού κενού για φέτος και για του χρόνου σε περισσότερα από 13 δισ. ευρώ -κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να υπογράψει νέο δάνειο- "γέφυρα", όπως θα αποκαλείται, ώστε να καλυφθεί το κενό. Παράλληλα, το όνειρο της... "πολιτικής διαπραγμάτευσης" φαίνεται πως τελειώνει εδώ για τον Αντ. Σαμαρά, καθώς ήδη οι υπουργοί μπαίνουν ξανά σε ρυθμούς υλοποίησης των "μνημονιακών" υποχρεώσεων, με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, να ανοίγει εκ νέου θέμα ομαδικών απολύσεων και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη, να εξαγγέλλει "λουκέτα" σε περισσότερους φορείς του Δημοσίου και να σχεδιάζει επέκταση της "αξιολόγησης" που θα οδηγήσει σε απολύσεις.

Κερδίζουν χρόνο

Πάντως, η κυβέρνηση ακόμη ελπίζει πως μπορεί να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμη, εξ ου και δημοσίως χθες ο Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε πως αποτελεί επιθυμία και της Αθήνας να καθυστερήσει η άφιξη της τρόικας. "Και εμείς επιδιώκουμε να καθυστερήσει λίγο την άφιξή της η τρόικα, ώστε να έχουμε τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου που από ό,τι φαίνεται θα είναι καλύτερα από αυτά που περιμέναμε κι εμείς και η τρόικα", είπε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, παραδεχόμενος, ουσιαστικά, ότι η κυβέρνηση μπαίνει εκ νέου στη συζήτηση-διαπραγμάτευση, που θα οδηγήσει στη λήψη νέων μέτρων. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας είχε αποκαλύψει, προ ημερών, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι "να μην ξαναέρθει η τρόικα ώς το καλοκαίρι". Ωστόσο, τα πλάνα φαίνεται πως άλλαξαν, καθώς η κυβέρνηση δέχθηκε σκληρά μηνύματα από τους πιστωτές, ενώ εκτιμήθηκε πως αν οι λήξεις ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ καλυφθούν με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, θα τιναχθεί στον αέρα η όποια "διαχειρισιμότητα" του ελληνικού χρέους.

Θέλει... "χειροβομβίδες" ο Αντ. ΣΑμαράς

Μια τέτοια εξέλιξη, ενός νέου Μνημονίου δηλαδή, θα μπορούσε να εξελιχθεί στο τελειωτικό χτύπημα για την κυβέρνηση, εξ ου και η νέα, προκεχωρημένη γραμμή άμυνας του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ζητηθεί από τους πιστωτές να μη συνοδεύεται το συγκεκριμένο "δάνειο-γέφυρα" από νέο Μνημόνιο. Πάντως, ακόμη και η λήψη των παραμικρών μέτρων μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αφού η ηττοπάθεια που επικρατεί στη Ν.Δ. είναι διάχυτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματος που τον επισκέφθηκαν για να τού ευχηθούν, τους εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν "βγαίνουν μπροστά". Μάλιστα, τους κάλεσε να πυκνώσουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους και στα ΜΜΕ και στις περιφέρειές τους, κρατώντας... χειροβομβίδες.

«Αν έμπαινα εγώ σε ένα καφενείο, θα έριχνα δυο-τρεις 'χειροβομβίδες' για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα τα έκανα μαντάρα. Έχετε επιχειρήματα, πείτε τα», ανέφερε ο πρωθυπουργός στους "γαλάζιους" βουλευτές. Πάντως, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν κάλεσε τα μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ. να μιλήσουν για τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησης, αλλά να ελεεινολογήσουν σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Όχι" Μητσοτάκη σε εκλογές

Ενώπιον αυτού του ασφυκτικού πολιτικού περιβάλλοντος, τα εκλογικά σενάρια στους κόλπους της κυβέρνησης και της Ν.Δ δίνουν και παίρνουν. Ενόσω πληθαίνουν οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για εκλογικό αιφνιδιασμό, σιγά σιγά ένας ένας οι παίκτες της επόμενης ημέρας τοποθετούνται στην πολιτική σκακιέρα. Κατά των πρόωρων εκλογών τάχθηκε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον ρ/σ Βήμα. "Κανένα στέλεχος της Ν.Δ. δεν έχει μιλήσει δημόσια για τριπλές εκλογές και είναι μια άποψη που σίγουρα εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προσθέτοντας πως «η χώρα έχει ζημιωθεί από το γεγονός ότι δεν τηρούμε τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους που προβλέπει το Σύνταγμα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL