Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζει υπογραφή στα Μνημόνια, δεσμεύεται μόνο στον ελληνικό λαό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζει υπογραφή στα Μνημόνια, δεσμεύεται μόνο στον ελληνικό λαό

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπογράψει Μνημόνια, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Απαντώντας ευθέως σε διάφορα δημοσιεύματα που εμφανίζουν την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να επιδιώκει τη σύναψη τρίτου Μνημονίου με τη συνυπογραφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υποκύψει σε τέτοιου είδους εκβιασμούς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε όσους έχουν ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο με τις επιλογές τους στον τραπεζικό τομέα, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται να μείνουν ανέλεγκτες όλες οι υποθέσεις που αφορούν στα επισφαλή δάνεια των τραπεζών. Επιπλέον, τόνισε πως οι τράπεζες πρέπει να τεθούν επειγόντως υπό δημόσιο έλεγχο, καθώς έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του ελληνικού λαού.

"Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα Μνημόνιά τους, θα πάρουν εκ νέου την απάντηση που πήραν και την προηγούμενη φορά. Ψάξτε αλλού για συνένοχους στο έγκλημα", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: "Εμείς ούτε στις επικύψεις συνηθίζουμε ούτε μας κρατάνε από πουθενά, για να μας εκβιάζουν και να απαιτούν την υπογραφή και τη συναίνεσή μας στην πολιτική που καταστρέφει τη χώρα. Εμείς δεσμευόμαστε και υποχρεωνόμαστε απέναντι στον ελληνικό λαό. Σε αυτόν μόνο χρωστάμε και σε κανέναν άλλο".

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα με αφορμή το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε "να γίνει άμεσα έλεγχος στα επισφαλή δάνεια όλων των τραπεζών". Και συνέχισε: "Γιατί έχουμε την πεποίθηση και υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι το Τ.Τ. είναι, όπως προείπα, μόνο η κορυφή του παγόβουνου".

Θέτοντας το ζήτημα των επισφαλών δανείων, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε "να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στα δάνεια που έχουν πάρει πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα, που απορροφήθηκε από την Πειραιώς, και δημιούργησαν χρέη από 120 εκατ. ευρώ έκαστος. Αν αύριο κλείσουν τα κόμματά τους, το ΠΑΣΟΚ ήδη το συζητά, ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;".

Επιπλέον σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν εκδοτικά συγκροτήματα να "παίρνουν ακόμη και σήμερα, που έχει στεγνώσει η αγορά, δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων, από τις κατά τα άλλα χρεοκοπημένες τράπεζες, την ίδια στιγμή που έχουν συσσωρευμένη ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ".

Να τεθούν οι τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως "θα διερευνηθούν όλες οι αποφάσεις, θα κληθούν όλοι οι υπεύθυνοι να δώσουν λόγο για τις ενέργειες αυτές, που έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα τεράστιες ζημιές για το Ελληνικό Δημόσιο". Σε ό,τι έχει να κάνει με το τραπεζικό σύστημα, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως "οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα, άρα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο τώρα".

Αναφερόμενος στα σενάρια σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση των 4 συστημικών τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν πρόσφατα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: "Και κυρίως προειδοποιούμε να αφήσουν κατά μέρος κάθε σκέψη για ψήφιση νόμου που θα χαρίζει τις μετοχές που ανήκουν στο ΤΧΣ, που πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι, στους ιδιώτες μετόχους". Τέλος, μιλώντας για την κάλυψη που παρέχει η κυβέρνηση στην πρόεδρο του ΤΧΣ, Αν. Σακελλαρίου, ο Αλ. Τσίπρας προέτρεψε "να μη συνεχίσουν να παρέχουν προκλητική κάλυψη σε υπόδικους και σε ελεγχόμενους στη διοίκηση του ΤΧΣ".

Τα διλήμματα του κ. Σαμαρά είναι πλαστά

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως "ο κ. Σαμαράς δεν είναι μέρος της λύσης αλλά μέρος του προβλήματος", εφόσον έχει συγκαλύψει μια σειρά ζητημάτων που έχουν ζημιώσει τη χώρα. Αναφερόμενος σε αυτά, αναρωτήθηκε: "Πώς φτάσαμε στα Μνημόνια; Τι έγινε με τα υποβρύχια; Τι έγινε με τις εξεταστικές επιτροπές που είχε υποσχεθεί και δεν έκανε; Τι έγινε με τις εξεταστικές επιτροπές που εμείς ζητήσαμε και αρνηθήκανε; Ποια είναι η τύχη της λίστας Λαγκάρντ; Ποιοι έχουν ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ από τη λίστα Λαγκάρντ; Πώς προστατεύονται στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ που εμπλέκονται και εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη για σκάνδαλα;".

Ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε την τακτική του κ. Σαμαρά ενόψει ευρωεκλογών σημειώνοντας ότι, "αντί απαντήσεων, όμως, ο κύριος Σαμαράς, που διήνυσε με αστραπιαία ταχύτητα την απόσταση από τον οικονομικό χειμώνα της λάθος συνταγής στην πολιτική άνοιξη των Μνημονίων, κατασκευάζει διλήμματα. Πάλι τα ίδια και τα ίδια. Δεν έχει βαρεθεί. Ευρώ ή δραχμή, μας έλεγε προχθές. Ευρώπη ή αντι-Ευρώπη μας λέει σήμερα. Ευρωπαϊκές ή αντιευρωπαϊκές δυνάμεις".

Να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία

"Το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα για τη 'μεταρρύθμιση' στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος ΠΦΥ, για την πλήρη ιδιωτικοποίησή του και την παράδοσή του στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τον ΕΟΠΥΥ ως 'αγοραστή' υπηρεσιών Υγείας από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: "Οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις δεν αποτελούν δρόμο προς τη μεταρρύθμιση, αλλά προς την πλήρη απορρύθμιση του συστήματος". Αναφερόμενος στις θέσεις του κόμματος για την Υγεία, τόνισε πως "για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν νοείται ούτε μια μέρα λουκέτου στις δομές του πρώην ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ. Δεν νοείται η στέρηση της δυνατότητας ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στην πρόσβαση σε γιατρούς και υπηρεσίες".

Να μην ξεπουληθεί ο ΑΔΜΗΕ

"Ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και της μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος της Ελλάδας. Μια τεράστια δημόσια περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δισ. ευρώ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ξεπούλημα εθνικής στρατηγικής υποδομής", υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Και κατέληξε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το νομοσχέδιο για την εκποίηση του ΑΔΜΗΕ. Να σεβαστούν επιτέλους τις ίδιες τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις. Καλούμε όλους τους βουλευτές να μη συνεργήσουν με την ψήφο τους σε αυτό το μέγα οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL