Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ο Αντ. Σαμαράς στο Ευρωκοινοβούλιο καταγγέλλει το Μνημόνιο Ι και βλέπει βελτίωση στα επόμενα (video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αντ. Σαμαράς στο Ευρωκοινοβούλιο καταγγέλλει το Μνημόνιο Ι και βλέπει βελτίωση στα επόμενα (video)

//www.youtube.com/embed/iZxeGc2n0h0

Στα "κατασκευαστικά ελλείμματα" απέδωσε ο Αντώνης Σαμαράς την κρίση της ευρωζώνης αλλά και της Ελλάδας και σε μια προσπάθεια να εξαγνίσει τις επώδυνες επιπτώσεις της εμμονής στην μνημονιακή πολιτική, επέρριψε την ευθύνη στον σχεδιασμό του πρώτου Μνημονίου αναφερόμενος στον "δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή".

Στην ομιλία του απευθυνόμενος στα μέλη του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός αφού χαρακτήρισε "επιτυχία" την "μείωση του χρέους χωρίς άτακτη χρεοκοπία", εξήρε την συγκομιδή πρωτογενούς πλεονάσματος, παρότι δεν αναφέρθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις, που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αυτό το έτος δεν θα είναι "jobless recovery" (ανάκαμψη με απώλεια θέσεων εργασίας), απαλείφοντας το γεγονός ότι 2 εκατ. πολιτών είναι άνεργοι και η μια μετά την άλλη οι επιχειρήσεις κλείνουν ή είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας.

"Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες", σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας, μάλιστα, ότι "η Ελλάδα γίνεται σύμβολο ότι αντέχει, δουλεύει, προχωράει". Αναφέρθηκε στις "μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού" εκτιμώντας ότι η "δοκιμασία φθάνει στο τέλος της" και δεσμεύτηκε για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί το μνημονιακό πρόγραμμα, για το οποίο αρκέστηκε να πει ότι ο ίδιος κατόρθωσε να "διορθώσει" πολλά κατασκευαστικά προβλήματα από το πρώτο Μνημόνιο.

"Η Ελλάδα δοκιμάστηκε πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την κρίση, λόγω των δικών της λαθών, των κατασκευαστικών προβλημάτων του ενιαίου νομίσματος και των σφαλμάτων του πρώτου Μνημονίου", είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

"Θέλουμε να ξεπεράσουμε κάθε ανάγκη στήριξης", σημείωσε και ακολούθως ανέπτυξε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα εστιάσει η ελληνική Προεδρία, που αφορούν σε ανάπτυξη, απασχόληση, ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η χρηματοδότηση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και να δοθεί χρηματοδότηση για επενδύσεις στον κλάδο των μεταφορών, ενέργειας, ναυτιλίας και τουρισμού.

Παράλληλα, είπε ότι στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι η αναθεώρηση του προγράμματος "ΕΕ 2020", το Σύμφωνο Σταθερότητας, να επιτευχθεί εμβάθυνση στην κοινή αγορά και να προωθηθεί η τραπεζική ένωση.

Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Στρασβούργο προκειμένου να τους ενημερώσει για τον προγραμματισμό συναντήσεων στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL