Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Αντ. Σαμαράς: Ζητάει πίστωση χρόνου από τους δανειστές μέσω Ευρωβουλής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντ. Σαμαράς: Ζητάει πίστωση χρόνου από τους δανειστές μέσω Ευρωβουλής

"Αγκάθι" για το Μαξίμου τα ομόλογα του Μαΐου, οι απαιτήσεις της τρόικας και η "ευρω-εξεταστική" για το Μνημόνιο

Να ξαναστήσει το χρεοκοπημένο κυβερνητικό "success story" μέσω... Στρασβούργου επιχειρεί σήμερα ο Αντ. Σαμαράς με την ομιλία του στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, όπου θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

Πέραν αυτών των προτεραιοτήτων, ο πρωθυπουργός προτίθεται, κατά πληροφορίες, να διαμορφώσει μία θετική εικόνα για τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησής του, καθώς θα κάνει εκτενή αναφορά στο πώς η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και "εξυγίανε" τα δημοσιονομικά της. Παράλληλα ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να προαναγγείλει τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για μία -έστω και συμβολική- επιστροφή της χώρας στις αγορές, προκειμένου να υποστηρίξει ότι μπορεί πλέον η Ελλάδα "να σταθεί στα πόδια της".

Φυγή από τα σκάνδαλα

Πάντως, το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αντίστροφο της σημερινής ομιλίας του Αντ. Σαμαρά. Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς το τραπεζικό σύστημα είναι ανάστατο από τις αποκαλύψεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις "υποχρεώσεις" της Ελλάδας ως προεδρεύουσας χώρας είναι να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τις "προβληματικές" τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Χάνει το τρένο

Συν τοις άλλοις, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι οι λήξεις ομολόγων στα μέσα Μαΐου δημιουργούν ήδη ένα ασφυκτικό "εκβιαστικό" κλίμα για την κυβέρνηση, καθώς αυτή τη φορά το Μαξίμου δεν θα μπορέσει να παίξει "καθυστερήσεις" με την τρόικα, αφού χρειάζεται την επόμενη δόση για να καλύψει τα ομόλογα που ωριμάζουν.

Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση ήδη επιχειρεί να μεταθέσει τα "δυσάρεστα" για μετά τις ευρωεκλογές, θα χρειαστεί την επόμενη δόση από τους δανειστές -και, άρα, θα συρθεί αναγκαστικά σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των πιστωτών. Τούτων δοθέντων, στην κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο να είναι ανήσυχοι, καθώς η τακτική των δανειστών είναι γνωστή: καθυστερούν τις συζητήσεις έως ότου προκύψει ταμιακό πρόβλημα και μετατραπεί η Αθήνα σε "επισπεύδουσα" πλευρά στη διαπραγμάτευση.

Αυτό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται και τώρα, καθώς η τρόικα ήδη καθυστέρησε την επιστροφή της, με αποτέλεσμα να θεωρείται δεδομένο πως έχει ήδη "χαθεί" το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει προγραμματιστεί για τις 17 Φεβρουαρίου.

Επαφές με εταίρους

Πάντως, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να διερευνήσει κατά πόσον οι πιστωτές έχουν τη διάθεση να του χαρίσουν πολιτικό χρόνο έως τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μην αναγκαστεί να λάβει επώδυνα μέτρα πριν από τις κάλπες. Έτσι σήμερα θα διερευνήσει τις προθέσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που θεωρείται και πιθανός διάδοχος του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο.

Ένα ακόμη "αγκάθι" για την κυβέρνηση -σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ευρωβουλή- αποτελεί και η εξέταση των λαθών της τρόικας. Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να μην συμπληρώσει το σχετικό ερωτηματολόγιο της "ευρω-εξεταστικής", ενώ η Ευρωβουλή έχει ήδη εξαπολύσει "ρουκέτες" κατά των "τροϊκανών" και στις 29 Ιανουαρίου αναμένεται στην Αθήνα το κλιμάκιο των ευρωβουλευτών που διερευνά το θέμα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL