Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Oι πιστωτές σέρνουν την Αθήνα στον εφιάλτη του "μίνι Μνημονίου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Oι πιστωτές σέρνουν την Αθήνα στον εφιάλτη του "μίνι Μνημονίου"

"Ξεφουσκώνει" το σωσίβιο που προσδοκούσε από τους δανειστές η κυβέρνηση, καθώς η τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη, το Βερολίνο αποκλείει "ευνοϊκές ρυθμίσεις" πριν από τις ευρωεκλογές και το Μαξίμου έρχεται αντιμέτωπο με τις απαιτήσεις για λήψη νέων σκληρών μέτρων μεσούσης της ελληνικής προεδρίας.

Η Αθήνα λαμβάνει, κάθε μέρα που περνά, ολοένα και περισσότερα σκληρά μηνύματα: στον γερμανικό Τύπο η Ελλάδα προβάλλεται και πάλι ως "ειδική περίπτωση", ενώ η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel επέλεξε την ημέρα της κυβερνητικής φιέστας για την ελληνική προεδρία ώστε να χαρακτηρίσει τον Αντ. Σαμαρά ως "κατά φαντασίαν θεραπευμένο".

"Πάγος" από Σόιμπλε - Στάινμαϊερ

Σαν να μην έφταναν αυτά, βασικοί εκφραστές της γερμανικής γραμμής στέλνουν καθημερινά τα δικά τους μηνύματα πως η διευθέτηση του χρέους και οι "παραχωρήσεις" προς την Αθήνα αργούν. Μετά τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, που ήρθε στην Αθήνα "για στήριξη" -κατά δήλωσή του- αλλά... κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφ. Σόιμπλε, έβαλε "πάγο" στις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Ενώ έως τώρα φαινόταν πως το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν "αρκετό" προκειμένου η Αθήνα να διεκδικήσει τη διευθέτηση του χρέους, ο "τσάρος" της γερμανικής οικονομίας παρέπεμψε... στο 2015 την όποια "λύση" του ελληνικού προβλήματος. "Το ελληνικό θέμα δεν είναι επείγον. Εάν έως το τέλος του 2015 η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις της, έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε, εάν υπάρξει ανάγκη χρηματοδότησής της, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κάτι ακόμη" είπε προδιαγράφοντας ότι η όποια διευθέτηση του χρέους δεν θα είναι τέτοια ώστε να "απογειώσει" τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας.

Οι ελπίδες της κυβέρνησης

Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πως τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές δεν θα έχουν να ελπίζουν σε τίποτε από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ήδη ο Γ. Στουρνάρας, με δηλώσεις του, έχει παραπέμψει για το δεύτερο εξάμηνο του έτους τη "μερική" έξοδο στις αγορές, ενώ κυβερνητικές πηγές παραδέχονται, στο παρασκήνιο, πως οι πιστωτές δεν πρόκειται να προβούν σε κινήσεις για τη διευθέτηση του χρέους πριν κλείσει η ευρωκάλπη.

Το μόνο στο οποίο ελπίζει η κυβέρνηση είναι μήπως στις 5 Μαΐου το Eurogroup δώσει μία σαφή δήλωση -εν είδει πολιτικής δέσμευσης- πως μετά τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους.

Νέο Μεσοπρόθεσμο

Σε κάθε περίπτωση, ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει και σήμερα, στο Στρασβούργο, όπου θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, να πάρει "κλίμα" από τους δανειστές σχετικά με τις προθέσεις τους. Αυτό διότι στο Μαξίμου επικρατεί κατάσταση συναγερμού εξαιτίας των διαθέσεων της τρόικας να επιμείνει για λήψη νέων μέτρων τώρα.

Αν και χθες ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διέψευσε πως είναι του παρόντος η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται να επιμένουν για λήψη νέων μέτρων τώρα, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Αν οι "τροϊκανοί" επιμείνουν έως το τέλος, αυτό σημαίνει πρακτικά πως η κυβέρνηση θα οδηγηθεί, μεσούσης της ελληνικής προεδρίας και πριν από τις ευρωεκλογές, να λάβει άλλη μία δέσμη επώδυνων μέτρων, ένα νέο Μεσοπρόθεσμο, που θα επέχει χαρακτήρα νέου "μίνι Μνημονίου".

Πολιτική αστάθεια

Η προοπτική αυτού του νέου "μίνι Μνημονίου" αποτελεί εφιάλτη για την κυβέρνηση, καθώς η δεδηλωμένη στη Βουλή έχει περιοριστεί στις 153 έδρες και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να περάσει νέα δέσμη μέτρων από τους συμπολιτευόμενους βουλευτές.

Εξάλλου οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου φαίνεται πως φτάνουν ψηλά και οπωσδήποτε ανακατεύουν εκ νέου την πολιτική τράπουλα, ρευστοποιώντας ακόμη περισσότερο το πολιτικό σκηνικό. Για τον λόγο αυτόν, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να επικαλείται ολοένα και περισσότερο τον κίνδυνο "πολιτικής αστάθειας", ελπίζοντας πως αυτό το "επιχείρημα", συνδυαζόμενο με τα επιχειρήματα περί ελληνικής προεδρίας και πρωτογενούς πλεονάσματος, θα του δώσουν πίστωση πολιτικού χρόνου έως τις Ευρωεκλογές.

Μηνύματα βιομηχάνων

Εν τω μεταξύ, χθες, στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών επαφών με την εκάστοτε προεδρεύουσα χώρα, το προεδρείο της Ένωσης Ευρωπαίων Βιομηχάνων επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου και συνομίλησε με τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό. Στη συνέχεια, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ, η πρόεδρος του Συνδέσμου, Έμα Μαρσεγκάλια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις "προσπάθειες της Ελλάδας", ενώ η αντιπροσωπεία των βιομηχάνων δεν παρέλειψε να ζητήσει από τον Αντ. Σαμαρά περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων -με το γνωστό πρόσχημα της "τόνωσης της απασχόλησης"...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL