Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Τρόικα και σκάνδαλο Τ.Τ., βόμβες στα θεμέλια της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρόικα και σκάνδαλο Τ.Τ., βόμβες στα θεμέλια της κυβέρνησης

Το εκρηκτικό πολιτικό μείγμα που δημιουργούν οι νέες απαιτήσεις της τρόικας, αλλά και οι καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις με το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα εξετάσουν σήμερα ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος στην έκτακτη συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κυβέρνηση επικρατεί βαρομετρικό χαμηλό, καθώς η επικαιρότητα επιβαρύνει έτι περαιτέρω το πολιτικό κλίμα και οι συνθήκες "ατυχήματος" επιδεινώνονται. Στο Μαξίμου ουδείς κρύβει την ανασφάλεια που επικρατεί για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την "ουρά" που μπορεί να έχουν οι αποκαλύψεις. Ήδη "καραμανλικοί" και "παπανδρεϊκοί" δεν κρύβουν την αμηχανία τους, αφού βασικοί κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο ήταν προσωπικές επιλογές των πρώην πρωθυπουργών, ενώ στο εσωτερικών τών -ούτως ή άλλως ασταθών- συγκυβερνώντων κομμάτων διαμορφώνεται κατάσταση κινούμενης άμμου.

Νέες απαιτήσεις

Σαν να μην έφταναν αυτά, οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα εξετάσουν και όλα τα νέα δεδομένα με αφορμή την άφιξη της τρόικας, αφού στο τραπέζι της νέας συζήτησης θα τεθούν σκληρά μέτρα με σοβαρό κοινωνικό, αλλά και πολιτικό κόστος. Ήδη το Μαξίμου λαμβάνει "σκληρά" μηνύματα από το Βερολίνο διά του γερμανικού Τύπου, καθώς μεγάλα ΜΜΕ της Γερμανίας χαρακτηρίζουν -ξανά- την Ελλάδα ως "ειδική περίπτωση" και η Αθήνα έρχεται εκ νέου αντιμέτωπη με αυστηρές υποδείξεις να τηρήσει τα υπεσχημένα και να κάνει ό,τι απαιτείται για τη συνέχιση του μνημονιακού δημοσιονομικού προγράμματος. Εξάλλου, χθες το Μαξίμου έλαβε αυτές τις συστάσεις και επισήμως, με δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερ. Ντέισελμπλουμ, στον τηλεοπτικό σταθμό CNBC. Μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Ντέισελμπλουμ απέδωσε μεν εύσημα στην Ελλάδα για την ευθυγράμμισή της με τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι δεν έχει αλλάξει η "δομή της οικονομίας" στην Ελλάδα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο επικεφαλής του Eurogroup προκάλεσε... κρύο ιδρώτα στο κυβερνητικό επιτελείο, αφού προανήγγειλε πως όλες οι σημαντικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και το δημοσιονομικό πρόγραμμα θα διεξαχθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ήτοι μετά τις ευρωεκλογές. Μ' άλλα λόγια, οι πιστωτές ήδη προϊδεάζουν τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο πως θα οδηγηθούν στην ευρωκάλπη χωρίς να έχουν να επικαλεστούν κάποιο "επίτευγμα", εκτός από το "ξαναζεσταμένο φαγητό" του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τούτων δοθέντων, οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα έρθουν συντόμως αντιμέτωποι με τις απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα, παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και "ισοδύναμα" μέτρα για την κάλυψη του φετινού δημοσιονομικού κενού. Όλα αυτά μπορεί να απειλήσουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης, καθώς πλέον αποτελεί εμπεδωμένη πεποίθηση στο Μαξίμου, την Χαριλάου Τρικούπη και όλα τα υπουργεία ότι η παρούσα εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 εδρών μπορεί ανά πάσα στιγμή να "σπάσει" οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. "Υπάρχουν πράγματα που περνάνε από τη Βουλή και άλλα που δεν περνάνε", όπως τόνισε και ο Γ. Στουρνάρας στους Financial Times...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL