Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Πίστωση χρόνου ώς τον Μάιο για χρέος, μέτρα και Μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πίστωση χρόνου ώς τον Μάιο για χρέος, μέτρα και Μνημόνιο

Οι ψηφοφορίες και τα εκβιαστικά παζάρια υπουργών-βουλευτών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς οδήγησαν το Μέγαρο Μαξίμου στη συνειδητοποίηση ότι νέα σκληρά μέτρα δεν περνούν από τη Βουλή. Έτσι, η κυβέρνηση περνά σε νέο δόγμα, ψάχνοντας "σωσίβιο" στο επιχείρημα της ελληνικής προεδρίας και αναζητώντας ένα "μορατόριουμ" με την τρόικα ώς τις ευρωεκλογές.

Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά τη σύσκεψη που διεξήχθη στο Μαξίμου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο "τροϊκανότερος των τροϊκανών" Γ. Στουρνάρας επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις και "να μην ξαναέρθει η τρόικα ώς το καλοκαίρι", όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί κύκλοι μεταδίδουν ένα κλίμα αισιοδοξίας, βάσει του οποίου οι συζητήσεις με τους τεχνοκράτες που θα ξεκινήσουν στις 15 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθούν σύντομα και τα μείζονα εκκρεμή θέματα (ομαδικές απολύσεις, "ισοδύναμα" μέτρα του δημοσιονομικού κενού, ασφαλιστικό κ.ά.) θα παραπεμφθούν για μετά τις ευρωεκλογές. Βεβαίως, όπως παραδέχονται και υπουργοί, η εξάμηνη παράταση που ζητεί η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα... βρει σύμφωνους τους δανειστές, ωστόσο για τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο λαμβάνει χαρακτήρα πολιτικής επιβίωσης το να μην αναγκαστούν να πάρουν νέα μέτρα ώς τις ευρωεκλογές.

Πολιτική σταθερότητα

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση ήδη παίζει το χαρτί της "ανάγκης για πολιτική σταθερότητα κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας", προκειμένου να πείσει τους πιστωτές να μην την πιέσουν στο εγγύς μέλλον. Άλλωστε, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι και η Ν.Δ., και το ΠΑΣΟΚ οδεύουν προς συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο Αντ. Σαμαράς αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να έχει κάτι να παρουσιάσει στους πολίτες. Έτσι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, στο Μαξίμου περιμένουν τον Απρίλιο, οπότε και η Eurostat θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Παράλληλα, η Αθήνα θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο μία προφορική δέσμευση ότι το ελληνικό χρέος θα ρυθμιστεί μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να έχει κάτι να επικαλεστεί ο Αντ. Σαμαράς στον δρόμο προς την κάλπη της Ευρωβουλής και της Αυτοδιοίκησης. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ξαναστήσει τα συντρίμμια του "success story", επικαλούμενος το πλεόνασμα και διάφορα διάσπαρτα "νούμερα", ώστε να μην υποστεί συντριπτική ήττα τον Μάιο.

Κοντολογίς, για την κυβέρνηση το θέμα δεν είναι αν θα λάβει νέα σκληρά μέτρα ή αν θα αποδεχθεί νέο Μνημόνιο μαζί με τη ρύθμιση του χρέους, αλλά το πότε. Και ελπίζει απλώς αυτό το "πότε" να είναι μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου το εύρος της ήττας να είναι διαχειρίσιμο και να μην προκαλέσει (αμέσως) ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL