Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Πνίγονται στο νέφος τους...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πνίγονται στο νέφος τους...

* Παρά την ασφυξία από τους ρύπους, Σαμαράς και Βενιζέλος επιμένουν στην υπερφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης

* Τραγέλαφος με συστάσεις για τα τζάκια

* Υπόγεια σύγκρουση Στουρνάρα - Σταϊκούρα, παίζουν τον "μουντζούρη" 41 βουλευτές της Ν.Δ.

* Έκκληση ΣΥΡΙΖΑ να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και να δοθεί δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά

Κύριο άρθρο: Κάτι ξεπροβάλλει πίσω από το νέφος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Η αιθαλομίχλη "ζαλίζει" την κυβέρνηση. Την ώρα που το Μαξίμου επιχειρούσε να "κατευνάσει" τους "γαλάζιους" βουλευτές, αυξάνοντας το ακατάσχετο από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, το 1/3 της Κ.Ο. της Ν.Δ. ζητούσε μετ' επιτάσεως τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, με την κυβέρνηση να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα, μαίνεται ο υπόγειος "πόλεμος" Στουρνάρα - Σταϊκούρα, μετά τις αιχμές που άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για τον προϊστάμενό του.

Αντιμετωπίζουν το νέφος με συστάσεις για τα τζάκια

Με επικοινωνιακά και επί της ουσίας ανεπαρκή μέτρα αντιδρά η κυβέρνηση στους κινδύνους τους οποίους εγκυμονεί η αυξημένη αιθαλομίχλη για τη δημόσια υγεία, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο την υψηλή φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, φορολογία η οποία έχει καταστήσει το πετρέλαιο απλησίαστο για ευρεία λαϊκά στρώματα, εν μέσω ενός πολύ ψυχρού χειμώνα. Έτσι, ανακοινώνεται ότι τίθεται σε ισχύ Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παροχή δωρεάν ρεύματος και τη λήψη μέτρων που θα ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα όταν τα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα - ποσοστό τριπλάσιο του ορίου ασφαλείας το οποίο καταγράφεται λίγες φορές τον χρόνο, καθώς αφορά καταστάσεις πλήρους ασφυξίας.

Η απόφαση αφορά τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ. Οι πολίτες αυτοί θα έχουν δωρεάν ρεύμα για τις διπλάσιες ημέρες για τις οποίες υπάρχει ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με ξεχωριστή απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ θα έχουν δωρεάν ρεύμα για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης προκειμένου να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης αντί για σόμπες και τζάκια. Τέλος, με ξεχωριστή απόφαση του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου θεσπίζεται νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου, το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, το οποίο θα προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση 70% για τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας και δήμων.

Για την άσκοπη χρήση τζακιών εν μέσω ενός πολύ ψυχρού χειμώνα έκανε λόγο από προχθές ο υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης, μετά το πέρας της ειδικής σύσκεψης για τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα: "Αναλόγως της εξελίξεως του φαινομένου, δηλαδή αν τα μικρογραμμάρια είναι μεταξύ 76 και 100, μεταξύ 100 και 150 ή 150 και παραπάνω, υπάρχουν διαφόρων ειδών μέτρα τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί για την αντιμετώπιση. Παραδείγματος χάριν, χθες είχαμε τη σύσταση. Η σύσταση είναι το πρώτο μέτρο έτσι ώστε να ειδοποιούμε τον κόσμο ότι «ξέρετε κάτι, αν μπορείτε κάποιοι από εσάς -μιλάμε πάντα για άσκοπη χρήση, δεν μιλάμε για κάποιον που δεν έχει άλλο θερμαντικό μέσο- να μην ανάβετε το τζάκι αυτές τις ημέρες», τις μία, δύο, τρεις ημέρες όπου υπάρχει το μετεωρολογικό φαινόμενο της αναστροφής, ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ατμόσφαιρα".

Γιατροί: Ολέθριες οι συνέπειες

Ως "ολέθριες και τρομερές" χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στην υγεία των πολιτών και υπενθυμίζει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, "που καλό είναι αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους και να περιορίζουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, γιατί, λόγω της μεγαλύτερης επιφάνειας ανά κιλό βάρους σώματος, έχουν μεγαλύτερες ανάγκες κατανάλωσης οξυγόνου και η έκθεσή τους σε οποιονδήποτε ρύπο είναι μεγαλύτερη".

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση συστήνει στους πολίτες να παγώσουν οικειοθελώς

Για "θράσος" και "υποκρισία" καταγγέλλει την κυβέρνηση, σχετικά με το ζήτημα της θέρμανσης των πολιτών και της αντιμετώπισης του φαινομένου της αιθαλομίχλης, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. "Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς ότι ενώ η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να δεχθεί τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, την ίδια στιγμή κάνει συστάσεις στους πολίτες να μην ανάβουν τα τζάκια γιατί αυξάνονται τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα", υπογραμμίζει.

"Πρόκειται περί παραλογισμού", τονίζει και κάνει "έκκληση έστω και την τελευταία στιγμή ώστε να μειωθεί ο ΕΦΚ και να δοθεί δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για να μπορέσουν να ζεσταθούν αξιοπρεπώς οι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τις γιορτινές αυτές μέρες, γεγονός που θα μειώσει παράλληλα τα αιωρούμενα σωματίδια και τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και δεν θα επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα των πόλεων από την αιθαλομίχλη. Ειδάλλως, η κυβέρνηση θα είναι ο ηθικός αυτουργός για ό,τι συμβεί".

Αναλυτικά το ρεπορτάζ στην έντυπη "ΑΥΓΗ"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL